Egy hónapig tárolható közönséges hűtőben a Pfizer

Koronavírus a világban – az Index nemzetközi hírösszefoglalója csütörtökön

Dobó Géza
2021.05.20. 22:29
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jean Castex francia miniszterelnök bejelentette, hogy az eredetileg június 15-re tervezett időpontnál korábban május 31-re mindenki számára elérhetővé teszi az oltásokat - írja a The Guardian.  

    Franciaországban szerdáig a teljes népesség 32 százaléka,  megkapta már a koronavírus elleni oltást, a felnőtt lakosság 41 százaléka pedig megkapta már az első vakcinát, míg 9 millió állampolgár már a második dózist is.

  • A máltai kormány 50 millió euró értékben bocsát ki 100 eurós utalványokat minden 16 éven felüli számára azért, hogy fellendítse a hazai fogyasztást - számol be róla a Guardian.

    Hasonló intézkedésre már tavaly is volt példa, Silvio Schembri gazdasági miniszter közlése alapján 60 eurót éttermekben, és egyéb turisztikai helyeken lehet felhasználni, míg a fennmaradó 40 eurót üzletekben, és egyéb szolgáltatóknál. A kezdeményezés körülbelül 25 ezer vállalkozást érint.

  • Svédország került az európai országokat a koronavírus-fertőzöttségi arány alapján nyilvántartó lista élére – derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által csütörtökön közölt adatokból.

    A friss statisztika szerint Svédországban az elmúlt két hétben 100 ezer lakosra vetítve átlagosan 577 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ami a legnagyobb az Európai Gazdasági Térségben. Svédországot Litvánia, majd Ciprus követi. Előbbi országban 100 ezer lakosra átlagosan 563 koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel, míg utóbbiban 522-t.

    Ennek ellenére a fertőzéshez köthető halálesetek számának aránya alacsony Svédországban; egymillió főre vetítve körülbelül 12 halálesetet regisztráltak – írja az MTI. 

  • Az egyesült államokbeli Iowa kormányzója, Kim Reynolds aláírta azt a törvényt, amely betiltja az iskolákban és üzletekben a kötelező maszkviselést – közli a CNN.

    A bejelentésre azután került sor, hogy a múlt héten az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC)  új irányelveket fogalmazott meg a teljesen beoltott személyekkel kapcsolatban, többek között a maszkviselési szabályokat illetően.

  • Ausztriában feloldották az olthatóság korosztályi korlátozását, ezentúl a háziorvosok 16 éven felül bárkit beolthatnak, aki jelentkezik – jelentette be Sebastian Kurz kancellár csütörtökön a Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón Bécsben.

    Kurz elmondta, a járványügyi mutatók vártnál kedvezőbb alakulása és az oltások előrehaladása igazolja és alátámasztja a széles körű nyitásokról szóló döntés helyességét. Ausztriában a hét napra és százezer lakosra vetített megbetegedési ráta már hatvan alatt van, és a beoltottak száma átlépte a hárommilliót. Újfent hangsúlyozta,

    JÚNIUS VÉGÉIG MINDENKIT BEOLTANAK, AKI SZERETNÉ, KOROSZTÁLYTÓL FÜGGETLENÜL.

    Hozzátette, a kormány jövő hét pénteken újra tárgyal majd szakértőkkel és a tartományi vezetőkkel, hogy értékeljék a járványügyi helyzetet, és esetleges további enyhítésekről döntsenek.

    A kancellár arról is beszélt, hogy valószínűsíthetően az ősz folyamán szükség lesz a koronavírus, illetve annak mutálódott variánsai elleni ismétlő oltásra, amelynek konkrét időpontját még nem ismertette. Hangsúlyozta azonban, már folyik a szakértőkkel és a tartományokkal ennek előkészülete, hogy amint elegendő ismeretanyag áll majd rendelkezésre, meghatározhassák a megfelelő időintervallumot, és a lehető leggördülékenyebben és bürokráciamentesen történhessen a kivitelezés.

    Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter közölte: hetente négy-ötszázezer vakcina érkezik az országba, és naponta már hatvan-hetvenezer vakcinát oltanak el. Felhívta a lakosság figyelmét, hogy az első lehetséges oltási időpontot mindenki fogadja el, hiszen csak akkor tudják elérni, hogy július elejére az oltható népesség kétharmada immunizálva legyen.

    Hozzátette, hogy napokon belül megszülethet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) határozata a Pfizer vakcinájának a 12–15 évesek körében történő alkalmazásáról, és akkor a nyár folyamán már ez a korosztály is oltható lesz.

    Ausztriában az elmúlt 24 órában 562 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 639 616 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 782, az intenzív kezelésre szorulók 252-en vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid–19) szövődményeibe az elmúlt napon 19-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 10 527-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 619 756.

  • Negyvenkétmilliónál is több adagot adtak már be a koronavírus elleni védőoltásokból Németországban, az átoltottság pedig megközelítette a negyven százalékot a csütörtökön közölt hivatalos adatok szerint – írja az MTI.

    Az oltóközpontokban és a háziorvosi praxisokban az utóbbi 24 órában 1 059 061 adag oltást adtak be a szövetségi kormány összesítése szerint. Ezzel 42 611 604-re emelkedett a beadott oltások száma. Így már a lakosság 38,8 százaléka – egészen pontosan 32 258 912 ember – kapott legalább egy adag oltást. Teljes oltással a lakosság 12,5 százaléka – azaz 10 432 968 ember – rendelkezik.

    Az oltási kampány gyorsul, ezt mutatja például, hogy a beadott oltások száma 18 nap alatt emelkedett húszmillióról harmincmillióra, harmincmillióról negyvenmillióra pedig 14 nap alatt.

    Az utóbbi hét napon átlagosan 611 891 adagot adtak be naponta. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként nagyjából heten kapnak oltást a koronavírus ellen Németországban. Egyelőre az AstraZeneca, a Pfizer/BioNTech, a Moderna és a Janssen vakcináival igyekeznek elérni a Covid–19-cel szembeni közösségi immunitást. Szerdáig 46 508 623 adag érkezett, a készlet 91,6 százalékát felhasználták. A legtöbb oltóanyag – több mint 32 millió adag – a Pfizer/BioNTech készítményéből érkezett.

    Tervezik, hogy a Szputnyik V oltóanyagot is beállítják a kampányba, de csak akkor, ha az orosz fejlesztő megszerzi az európai uniós forgalmazási engedélyt a közösség gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA). Más oltóanyagok, például kínai fejlesztésű vakcinák beszerzését nem tervezik. Nem terveznek változást abban sem, hogy csak EMA-engedéllyel rendelkező készítményt használnak.

    A kormány adatai szerint továbbra is a tömeges oltásra szolgáló oltóközpontok a kampány fő helyszínei. Ezekben csaknem 32 millió adag oltást adtak be, az orvosi rendelőkben pedig mintegy 11 milliót.

  • A Publich Health England az Oxfordi Egyetemmel közösen készített felmérése alapján készült tanulmány megállapította, hogy az AstraZeneca két dózisa 85-90 százalékos hatékonysággal véd a koronavírus-járvánnyal szemben – írja a Telegraph.

    Az Egyesült Királyságban eddig  37 millió embert kapta meg a brit-svéd gyártó vakcinájának első dózisát, míg 21 millió már a második adagot is. Mint ismert, az utóbbi hónapokban több uniós ország is visszavonta az AstraZenecát az oltás után tapasztalható mellékhatások miatt.

    A tanulmány láttán az Egyesült Királyság oltási és immunizálási vegyes bizottságának elnökhelyettese, Anthony Harnden azt mondta, hogy

    ez egy rendkívül jó oltás.

    A PHE felmérése azt is megállapította, hogy az oltások  13 ezer, 60 év feletti ember életét mentették meg, és 39 100 fertőzött mentesült kórházi ellátás alól.

  • Megugrott Tajvanon a belföldön történt új koronavírus-fertőzéses esetek száma, az ország minden eddiginél súlyosabb járványhelyzettel áll szemben. Csütörtökön bejelentették, hogy elkapta a fertőzést Caj Jing-ven köztársasági elnök rezidenciájának egyik munkatársa is, de az elnök tesztje negatív lett.    

    Tajvant hónapokon át példaként hozták fel a járvány elleni hatékony védekezésre, de az elmúlt két hétben 1572 új fertőzést regisztrálták, ami a betegek számának hirtelen megugrásáról tanúskodik. A fertőzöttek nagy része Tajpejből és a főváros tőszomszédságában lévő Új Tajpej városból való. A fővárosban csökkenőben van ugyan a pozitív tesztek száma, Új Tajpejben viszont a legsúlyosabb a járványhelyzet.

    A központi járványügyi törzs (CECC) csütörtöki tájékoztatása szerint az elmúlt napon 267 új fertőzéses esetet regisztráltak, és már hatodik napja három számjegyű az új esetek száma. A 23,6 millió lakosú szigeten a járvány kezdete óta 2825 ember kapta el a koronavírust, közülük 1699-en az országon belül.

    Szerdán egy ember meghalt, így már tizenöt halálesetet hoznak összefüggésbe a koronavírussal.

    Legalább öt kórház számára jelent próbatételt az, hogy orvosok, ápolók és más alkalmazottak megfertőződtek. A CECC felszólította az újságírókat, hogy a tesztállomásoknál forgatva tartsák távol magukat a hosszú sorokban várakozó emberektől, mert nagyon kockázatos közvetlen közelről interjút készíteni velük.

    Szombattól a járvány miatt egy hétre felfüggeszti munkáját a parlament.

    Szavier Csang, az elnöki hivatal szóvivője közölte, hogy Caj Jing-ven köztársasági elnök koronavírus-tesztje negatív lett. Azután végezték el a tesztet, hogy az elnöki rezidencián a politikus kutyáinak gondozójáról kiderült, hogy elkapta a vírust. Caj Jing-ven nagy állatbarát hírében áll, házi kedvencei között három nyugdíjba vonult vakvezető kutya van.

    Tajvanon a lakosság kevesebb mint egy százalékát oltották be eddig az AstraZeneca vakcinájával, de szerdán négyszázezer új adag érkezett a COVAX program jóvoltából. Tajvan húszmillió Moderna- és AstraZeneca-vakcinát kötött le, és júliustól fogják alkalmazni a hazai gyártású oltást is – írja az MTI.

  • Május 24-től a Korona.gov.sk oldalon elérhető lesz az az e-mail-cím, ahol kérni lehet a valószínűleg júniusban érkező nemzetközi EU-s oltási igazolást Szlovákiában – olvasható a Új Szó oldalán.

    A felvidéki magyar portál tájékoztat róla, hogy az egészségügyi minisztérium tárgyal az egészségbiztosítókkal arról, hogy az emberek közvetlenül a biztosító alkalmazásán keresztül kaphassák meg a tanúsítványt. Ezt Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter jelentette be a pozsonyi nemzeti futballstadionban működő, nagy kapacitású oltóközpontban tett látogatásán.

    A tanúsítvány kiadásához minden technikai feltétel adott

    – mondta Lengvarský, aki arról is beszélt, hogy az oltóközpontokkal egyeztet arról, hogy a különböző típusú igazolásokat egyetlen tanúsítvány váltsa fel. Az Index korábban írt róla, hogy a szomszédos országban minden oltóponton különböző igazolásokat adtak ki, ám ez is változik szombattól.

  • Az EU anélkül éri el oltási céljait, hogy elszigetelné magát a világtól – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, amit széles körben úgy értelmeznek, mint beszólást. 

    Az EB-elnök védelmébe vette az uniós oltási kampányt, mondván, hogy bár mások (az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság) gyorsabban haladnak, jó lenne nem elfelejteni, hogy az EU 220 millió vakcinát exportált, míg azok a bizonyos mások minden oltóanyagot megtartottak maguknak – írja a Sky News

    Joe Biden amerikai elnök a minap jelentette be, hogy az Egyesült Államok nyolcvanmillió vakcinát tervez szétosztani a világban. Igaz, a tengerentúlon tavasszal felpörgött az oltási kampány, mostanra az amerikaiak csaknem fele kapott már legalább egy oltást.  

  • Tavaly több mint négyezer ember ellen indítottak eljárást az Egyesült Királyságban a  járványügyi szabályok megszegése miatt – írja a Telegraph. A londoni igazságügyi minisztérium közlése szerint tavaly 4367 embert helyeztek vád alá, közülük 3536 embert ítéltek el, többségüket a kijárási korlátozások megszegése miatt. A büntetések mértéke átlagosan 374 font volt.

    A járványügyi korlátozások megsértése miatt indult eljárások során 3464 esetben vetettek ki pénzbüntetést, míg egy esetben hat hónapos büntetésre kötelezték a törvényt megszegő állampolgárt, három személyt pedig közösségi munkára köteleztek. A renitensek közül 928 embert 500 és 750 font közötti összeger büntettek, míg 81 személyt 1 és 2500 font között.

  • A koronavírus-járvány kezdete óta a legkedvezőbb adatokat produkálja az Egyesült Államok a járványügyi adatok tekintetében, ugyanakkor sok helyen jelentősen megtorpant oltakozási kedv – írja a CNN. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) adatai szerint az amerikaiak 48 százaléka megkapta már az első dózist, 37,8 százalékuk pedig már teljesen be van oltva.

    Tizenkilenc szövetségi állam – Colorado, Connecticut, Hawaii, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, Nebraska, New Jersey, New Mexico, New York, Pennsylvania, Rhode Island, Dél-Dakota, Vermont, Virginia, Washington, Wisconsin, és a főváros, Washington D. C. – felnőtt lakóinak legalább a fele már megkapta a vakcinát.

    A Brown Közegészségügyi Egyetem dékánja,  Ashish Jha szerint elenyésző azok száma, akiknek fenntartásai vannak az oltakozással kapcsolatban. Sokszor az is gondot okoz egyeseknek, hogy időt szakítsanak az oltásra, éppen ezért fontos a párbeszéd kezdeményezése a munkaadókkal. 

  • Hétköznapi normál tesztüzemmód mellett igen alacsony a napi esetszám: 618 új fertőzöttet regisztráltak a csütörtöki jelentés szerint, ez csaknem százzal kevesebb, mint szerdán – adta hírül a Főtér.

    A romániai magyar portál részletezi, hogy az eredmény 20 560 PCR- és 10 692 antigénteszt elvégzése után jött ki, a pozitivitási ráta már csak 1,9 százalék.

    Arról is van adat, hogy az elmúlt 24 órában 61 ember vesztette életét a szomszédos országban a járvánnyal összefüggésben, közülük 56-an egyéb betegséggel is küzdöttek.

    Míg szerdán enyhe emelkedés volt tapasztalható az intenzíven kezeltek számában, ez csütörtökre megfordult, ráadásul elég nagy mértékben, hiszen jelenleg csak 663-an vannak kritikus állapotban. Ezenfelül kórházi kezelésre 4137-en szorulnak, emellett 11 938 igazolt fertőzött lábadozik otthoni, 4629 pedig intézményes karanténban.

  • A legfrissebb statisztikai felmérés szerint a koronavírus-fertőzésből kialakuló Covid–19-betegség már csak a kilencedik helyen áll az Angliában történt halálozások leggyakoribb okainak listáján – írja az MTI.

    A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetett heti vizsgálata kimutatta, hogy Angliában – az Egyesült Királyság messze legnépesebb, 56 millió lakosú országában – áprilisban 38 899 halálesetet regisztráltak a hatóságok, 2523-mal, 6,1 százalékkal kevesebbet az elmúlt öt év áprilisi átlagánál.

    Az ONS ismertetése szerint a múlt hónapban történt halálozások közül 941-nek – a halálesetek 2,4 százalékának – közvetlen okaként szerepelt a Covid–19 a halotti bizonylatokban.

    Ezzel a Covid–19-betegség a márciusi harmadik helyről áprilisban a kilencedikre került az angliai halálozási okok gyakorisági listáján. November és február között minden hónapban a Covid–19 volt a vezető halálozási ok Angliában.

  • Az idáig jóváhagyott védőoltások az összes vírusvariáció ellen védelmet nyújtanak – szerepel a WHO csütörtöki ajánlásában. Emellett az egészségügyi világszervezet illetékesei arra figyelmeztetnek, hogy az óvintézkedéseket mindenki továbbra is tartsa be. 

    Ugyan az európai járványügyi helyzet javult, a nemzetközi utazásokat továbbra is célszerű elkerülni

    – figyelmeztetett Hans Kluge, a WHO európai divíziójának igazgatója. 

    Különösen a legújabban terjedő, indiai mutáció megjelenése aggasztó, melyet immár 50 országban észleltek.

    Ez egy többismeretlenes veszélyforrás, a pandémiának még nincs vége!

    – figyelmeztetett Catherine Smallwood, a WHO európai válságkezelő stábjának vezetője.

    Azonban biztatók a WHO azon adatai, hogy a teljes régióban – amely Európán kívül Közép-Ázsia egy részét is magába foglalja – egy hónap alatt 60 százalékkal esett az újonnan megfertőződöttek száma. Az április közepi 1,7 millióról a múlt heti 685 ezerre mérséklődött – tájékoztat a News in 24.

  • A kedvezően alakuló járványügyi adatokkal indokolta a montenegrói egészségügyi minisztérium államtitkára, Borko Bajić az enyhítésekről meghozott szabályokat.

    Szombattól, május 22-től nem lesz kötelező a szabadtéri maszkviselet, amennyiben a kétméteres távolságtartás biztosított.

    Zárt légtérben továbbra is kötelező a maszkviselet. A maszkviselés szabályainak megszegőit 30 euróig terjedő bírsággal sújthatják – tudósít a Vijesti.me.

  • Az Európai Bizottság aláírta a harmadik szerződést a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal. A megállapodás az összes uniós tagállam nevében további 1,8 milliárd adag koronavírus elleni oltóanyagot köt le a 2021 vége és 2023 közötti időszakra – közölte az uniós bizottság.

    A szerződés a jelenlegi oltóanyagból és a SARS-CoV-2 koronavírus variánsaira igazított oltóanyagból 900 millió adag beszerzését teszi lehetővé, és további 900 millió adagra biztosít lehetőséget.

    Kapcsolódó

    További 1,8 milliárd adag Pfizer-vakcinát köt le az EU

    A most kötött szerződés 2023-ig szól.

  • Tegnap 43 890 adag védőoltást adtak be Horvátországban. Ezzel legalább egy dózissal 1 109 161 lakost oltottak be, míg 341 008-an mindkét adagot megkapták.

    Ezzel a teljes lakosság 27 százaléka, míg a felnőttek 33 százaléka kapott koronavírus elleni védőoltást. Május elején még csak a lakosság 20 százaléka volt beoltva.

    A célkitűzés június végéig a nagykorú horvát állampolgárok több mint felének a beoltása – közölte Ivana Pavić Šimetin, a Horvát Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese a 24sata.hr beszámolója szerint.

  • Viktor Ljasko egykori egészségügyiminiszter-helyettes és országos tiszti főorvos került Makszim Sztepanov helyére az Ukrán Legfelsőbb Tanács döntése alapján − írja a Kárpátinfó.

    A kinevezés mellett 262 képviselő tette le voksát. 17 képviselő ellenezte a kinevezést, 73-an tartózkodtak, 25-en pedig nem szavaztak. A legtöbb szavazat a Nép Szolgája párt tagjaitól érkezett.

    Makszim Sztepanov egészségügyi minisztert kedden menesztette a parlament.

  • Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) jóváhagyta a Pfizer–BioNTech-védőoltások tárolását közönséges hűtőszekrényekben.  Legfeljebb egy hónapig, plusz 2 és 8 Celsius-fok közötti hőmérsékleten spájzolható így a készítmény.

    Ez az enyhítés a szabályozásban ezeknek a vakcináknak a forgalmazását is megkönnyíti. A döntést a Pfizer nemrég átadott adataira alapozzák. A változás megkönnyíti az amerikaiak védőoltáshoz jutását. Az egészségházakban jóval egyszerűbb lesz tárolni a vakcinát – mondta Peter Marks, az FDA biológiai kiértékelési központjának igazgatója.

    Az amerikai hatóságok februárban már enyhítették a Pfizer–BioNTech-védőoltások tárolási szabályait. Akkor engedélyezték a plusz 2–8 fok közötti tárolást a korábbi, mínusz 80–60 fok között, ám csupán kéthetes időszakra.

    Hasonló enyhítésről határozott hétfőn az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A korábbi öt napról 31 napra tolták ki a Pfizer–BioNTech-vakcinák közönséges hűtőszekrényben történő tárolási időszakát.

  • Megfelelő minőségűnek találta a belgrádi Torlak Intézetben előállított Szputnyik V koronavírus elleni védőoltást az orosz járványügyi intézet, így megkezdődhet annak előállítása Szerbiában − jelentette ki Nenad Popovic innovációért és technológiai fejlesztésért felelős miniszter.

    Szerbia az első európai ország, ahol a Szputnyik V vakcinát gyártani fogják. A tömeges előállítás legkésőbb három hét múlva kezdődik meg

    − tette hozzá a miniszter.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a járvány kezdete óta Szerbiában 708 328, Koszovóban 106 657, Észak-Macedóniában 87-tel 154 896-ra, Montenegróban hatvannal 99 031-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 172-vel 202 451-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 15-tel 6725-re, Koszovóban nyolccal 2240-re, Észak-Macedóniában 17-tel 5249-re, Montenegróban kettővel 1566-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 16-tal 9052-re emelkedett − adta hírül az MTI.

  • Szlovákiában az emberek 39 százaléka koronavírus okozta megbetegedésben halt meg az év első negyedében − írja az Új Szó. Az országban általában a keringési rendellenességek miatt halnak meg a legtöbben.

    A statisztikai hivatal által közzétett csütörtöki adatok szerint az új típusú koronavírusban elhunytak négyötöde 65 év feletti idős személy volt.

  • Mongóliával és Grúziával is létrejött a megállapodás, ami szerint elfogadják a Magyarországon kiállított oltási igazolványt − jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

    Folynak az egyeztetések a többi európai országgal is, hogy elismerjék egymás igazolványait más országokkal, ez alapján lehetővé teszik a szabad utazást.

    A miniszter csütörtök délelőtt utazott Brüsszelbe, hogy részt vegyen az Európai Unió külkereskedelmi minisztereinek ülésén.

  • Kedden délelőtt Nyékvárkonyban a dunaszerdahelyi kórház csapata, szerdán pedig Bősre és több településre már a megye által szervezett mobil egység szállt ki, hogy megkezdjék azoknak az időseknek és kísérőiknek, vagy azoknak az ágyhoz kötött betegeknek az oltását, akik eddig még nem kapták meg a vakcinát. Először az idősebbeket és a mozgáskorlátozottakat oltották be, majd a kialakult érkezési sorrend alapján kapták meg az érdeklődők a Pfizer–BioNTech-vakcinát. Az idős embereket kísérő 25 év feletti személyek beoltására is sor került az előzetes regisztráció alapján.

    Akik kedden kapták meg az első oltást, az előzetes egyeztetések alapján június 14-én kapják meg ugyanitt a másodikat. Az oltásról szóló tanúsítványokat a dunaszerdahelyi kórház állítja ki, majd elküldik a polgármesteri hivatalnak.

    A járásbeli városok és falvak mintegy két hete tették közzé a Nagyszombat megye által szervezett mobil oltásra vonatkozó felhívást. Berényi József megyei alelnök szerint az érdeklődés nagy:

    Ahol kellő mennyiségű érdeklődő gyűlik össze ahhoz, hogy az oltó csapat hatékonyan ki tudja használni az egész napot, ott elkezdődnek az oltások

    – számolt be a Paraméter.

  • Negatív koronavírusteszt felmutatásával vagy karanténkötelezettséggel jár a nyaralás azoknak a kiskorúaknak, akiket még nem lehet beoltani a koronavírus elleni oltóanyaggal – tudta meg a Transindex Vass Levente romániai egészségügyi államtitkártól.

    Amíg a 16 évesnél idősebbek akár oltási igazolvánnyal is nyaralni mehetnek, addig azok a szülők, akik beoltatták magukat, de gyermekük ennél fiatalabb, ilyen lehetőséggel nem élhetnek.

    Azok a kiskorúak, akiknek az oltását még nem engedélyezte Románia, az oltási igazolványt negatív teszttel tudják kiváltani, avagy adott esetben vállalhatják a karanténkötelezettséget is.

    Fontos, hogy a tesztet az utazás előtt intézzék, mert a román országhatárokon nem tesztelnek.

  • Vilmos herceg, II. Erzsébet brit uralkodó unokája kedden megkapta a koronavírus elleni oltóanyag első dózisát − írja a Reuters. A 38 éves herceg Twitter-oldalán osztotta meg követőivel a hírt. Bejegyzésében köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak is.

    A herceg tavaly áprilisban már túlesett a fertőzésen, nagyjából akkor, amikor édesapja, a trónörökös Károly herceg is megbetegedett.

  • Az argentin River Plate labdarúgócsapatából 25 játékos is megfertőződött koronavírussal. A Buenos Aires-i együttes azonban bevethető kapus és cserék nélkül is megnyerte szerdai mérkőzését a Libertadores-kupában.

    A találkozó előtt a klub azzal a kéréssel fordult a dél-amerikai szövetséghez (CONMEBOL), hogy két akadémista is ott lehessen a játékoskeretben a sok hiányzó miatt, ezt azonban a szervezet nem hagyta jóvá. 

    A river így 11 emberrel, cserejátékosok nélkül volt kénytelen játszani a kolumbiai santa fé ellen, a kapuba a kisebb sérüléssel bajlódó középpályás, enzo pérez állt be. 

    A hazaiak a sok nehézség ellenére is győztek 2–1-re, az újdonsült kapus egészen a 73. percig gólt sem kapott.

    Argentínában tombol a járvány második hulláma, a világon a hetedik legtöbb aktív fertőzöttet, 307 ezret tartanak nyilván. A pandémia összesen 3,4 millió embert érintett eddig a dél-amerikai országban.

    Kapcsolódó

    25 covidos, sérült középpályás a kapuban, így is nyertek – videó!

    A River Plate cserejátékos nélkül is győzött a Libertadores-kupában.

  • Amint kész lesz az egységes oltási igazolás Szlovákiában, a külügyminisztérium azonnal lépéseket tesz, hogy elismertesse külföldön a szlovák oltási igazolványokat – jelentette ki Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter.

    Amint technikailag erre készen állunk, abban a pillanatban felvesszük a kapcsolatot Csehországgal, Magyarországgal, Lengyelországgal és Németországgal

    − emelte ki a külügyminiszter, aki szerint napok kérdése, hogy az emberek hozzájussanak az oltást igazoló nemzeti tanúsítványhoz.

    A Ma7 szlovákiai hírportál szerint a külföldre utazóknak szánt, oltást igazoló alkalmazást az egészségügyi tárca készíti el, a fejlesztésben együttműködik a befektetési minisztériummal. Ezt a QR-kódot azok kaphatják meg, akiket beoltottak, átestek a betegségen, illetve van érvényes negatív tesztjük. A tervek szerint a kódot képesek lesznek leolvasni a többi európai uniós tagországban is.

    Szlovákia nem tesz lépéseket azért, hogy állampolgárai könnyebben utazhassanak Horvátországba − mondta a miniszter.

  • A magyar kormány lélegeztetőgépek tulajdonjogának ingyenes átruházásáról döntött a palesztin Szent Család Kórház, valamint a Betlehemi Arab Rehabilitációért Társaság (Bethlehem Arab Society for Rehabilitation) számára – derül ki a szerda esti Magyar Közlönyből.

    Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Pintér Sándor belügyminisztert jelöli ki, hogy harminc napon belül tegyék meg a szükséges intézkedéseket. 

    Kapcsolódó

    Lélegeztetőgépeket adományoz a kormány Palesztinának

    Az erről szóló kormányhatározat szerda este jelent meg a Magyar Közlönyben.

  • A világon 164 626 458 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 413 801 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 164 234 081 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 404 391 volt.

    A világon eddig 1 535 031 895, koronavírus elleni vakcinát oltottak el.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegség

    • az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 33 026 290 fertőzött volt eddig a napig, és 587 867-en haltak meg.
    • Indiában 25 496 330 fertőzöttet és 283 248 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 15 812 055 fertőzöttről és 441 691 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 978 650 fertőzöttet és 108 342 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 5 151 038 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 45 419.
    • Oroszországban 4 908 794-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 115 003-ra emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 468 366 a fertőzöttek száma, és 127 956-an haltak meg a betegségben.
    • Olaszországban 4 172 525 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 124 646.
    • Németországban 3 627 777 a fertőzöttek száma, 86 908 a halottaké.
    • Spanyolországban 3 625 928 fertőzöttet és 79 568 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Argentínában 3 411 160 a fertőzöttek és 72 265 a halottak száma.
    • Lengyelországban 2 886 924 fertőzöttet és 72 250 halálesetet tartanak nyilván.