Húszéves EU-s megállapodás frissítését akarja megvétózni az Orbán-kormány

2021.05.20. 22:28

Magyarország nem hagyja jóvá az Európai Unió 79 afrikai, csendes-óceáni és karibi országgal kötött kereskedelmi és fejlesztési megállapodását, ami további többéves tárgyalásokat tesz szükségessé – írja a Reuters.

Az uniós diplomaták által decemberben elfogadott megállapodás megvétózása miatt évekbe telhet, hogy a két évtizedes cotonou-i fejlesztési szerződést új rendelkezésekkel frissítsék olyan területekre, mint az éghajlat védelme, az emberi jogok és a migráció. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az újabb keresztlépést egyebek között azzal indokolta, hogy az egyezmény több bevándorlót hozna be az Európai Unióba. Facebookon közzétett sajtótájékoztatóján a politikus nonszensznek nevezte azt az elgondolást, amely állítása szerint még több munkavállalási céllal érkező bevándorlót eredményezne úgy, hogy a koronavírus-járványhelyzet miatt rengeteg európai munkahely szűnt meg.

Az nem lehet, hogy a tagországok feje fölött 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal az Európai Bizottság megállapodjon újabb migrációs folyamatos lelkesítéséről – tette hozzá a miniszter.  • Hírek
  • Csok