Paritásos bizottság vizsgálhatja ki a Capitolium ostromát

2021.05.20. 08:59

Elfogadta az Egyesült Államok törvényhozásának alsóháza azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében kétpárti bizottságot hoznának létre a Capitolium ellen január 6-án elkövetett támadás kivizsgálására − számolt be az MTI. A vezető republikánusok által ellenzett jogszabálytervezetet 252 igen, 175 nem szavazattal fogadta el a képviselőház. A demokratákhoz 35 republikánus képviselő is igennel csatlakozott.

A törvényjavaslatról a szenátusnak is szavaznia kell. A felsőházban fele-fele arányban vannak jelen a két párt szenátorai. Abban az esetben, ha szavazategyenlőség alakul ki, Kamala Harris demokrata párti alelnök szava dönt.

A múlt heti kétpárti megállapodás feltételei szerint a bizottságnak egyenlő számú demokrata és republikánus tagja lenne, mindkét pártból öt politikus, akik rendvédelmi és nemzetbiztonsági háttérrel rendelkeznek. Ez lényeges különbség Nancy Pelosi demokrata házelnök korábbi javaslatához képest, aki azt akarta, hogy 11 tagú legyen a bizottság 7 demokrata és 4 republikánus taggal.

A tervek szerint a testület idézési jogkörrel rendelkezne, és december 31-ig jelentést kell összeállítania, amely nemcsak a január 6-i zavargások elemzéséről szólna, hanem ajánlásokat is tartalmazna az esetleges hasonló jövőbeli események megelőzésére.

Január 6-án Donald Trump leköszönő amerikai elnök nagygyűlését követően megrohamozták az amerikai törvényhozás épületét, ahol a szenátus éppen a novemberi elnökválasztás eredményét készült hitelesíteni. A támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr. A demokrata többségű képviselőház lázadás szításának vádjával alkotmányos felelősségre vonási eljárást indított Donald Trump ellen, akit a szenátus felmentett.

Donald Trump volt amerikai elnök kedden közleményben hívta fel a republikánus vezetők figyelmét, hogy „nem szabad jóváhagyniuk a demokraták csapdáját”. Trump úgy fogalmazott:

A republikánusoknak sokkal keményebbé és okosabbá kell válniuk, és meg kell akadályozniuk a radikális baloldalt, hogy kihasználják őket.

Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője még a szavazás előtt kijelentette, hogy mindenképpen a szenátus elé viszi az ügyet.

A szenátus előtt lesz, és meglátjuk, hova állnak a republikánus barátaink. Vajon kiállnak az igazság mellett, vagy a nagy hazugság mellé állnak?

− tette fel a kérdést a demokrata vezető.  • Tippek
  • Lakáshitel