Chicago fekete polgármestere nem ad interjút fehér újságíróknak

2021.05.21. 10:32

Nem ad személyes interjúkat fehér újságíróknak Lori Lightfoot, Chicago polgármestere, csak  a sajtó színes bőrű munkatársainak. A köztisztviselő döntését azzal indokolta, hogy a fehérek felül vannak reprezentálva a chicagói sajtóban, miközben a város lakóinak több mint a fele nem fehér. 

Azért indultam a polgármesteri tisztségért, hogy felrúgjam a status quót

– indokolta a faji kérdéssé fajult döntését.

Lightfoot álláspontja – írja a USA Today – megosztja a sajtó munkatársait is. A fehér Mary Ann Ahern, a WMAQ-TV politikai újságírója szerint bőrszín alapján válogatni a riportereket meglehetősen felháborító, s felveti annak kérdését: a polgármester a fehér sajtósokat rasszistának tekinti? 

Gregory Pratt a Chicago Tribune-tól mehetett volna interjúzni a polgármesterrel, mivel latinó. Az újságíró azonban lemondta a találkozót, mivel Lightfoot elutasította arra vonatkozó kérését, hogy vonja vissza a fehértilalmat. 

A politikusoknak nincs jogukban eldönteni, ki tudósít róluk és ki nem 

– hangsúlyozta Pratt. 

Velük szemben a George Floyd halálával új erőre kapó Black Lives Matter mozgalmat, valamint a zavargásokat nyomon követő, főként fekete olvasóknak író, fekete ügyeket előtérbe helyező TRiiBE hírportál szerint sértő a polgármester döntése miatti felháborodás. 

Ezzel a hisztivel azt sugalljátok, hogy a fekete újságírók nem képesek kemény kérdéseket feltenni

– tweetelte a portál. 

Lightfoot mindazonáltal úgy véli, hogy az amerikai sajtóorgánumok nem tették teljesen magukévá azokat a közelmúltban lejátszódó folyamatokat, amelyek rávilágítottak az ország rasszista múltjára és jelenjére. Meglátása szerint mivel a sajtó szűri meg és prezentálja azt, mi történik az önkormányzatban, a médiumoknak fejlődni kell a korral, hogy képviselni tudják a város sokszínű lakosságát. 

A Pew Research Center elemzőközpont egy 2018-as felmérése szerint az újságíró szakmából az Egyesült Államokban valóban hiányzik a sokszínűség, a newsroomok munkatársainak több mint a 75 százaléka fehér. 

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM