Ez a poszt a következő Percről percre része:

Shakespeare lenyomta a Covidot

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárjuk napi összefoglalónkat, mely a koronavírus-világjárvány aktuális híreit és a legfontosabb tudnivalókat ismertette.

    Nyugodalmas jó éjszakát, vigyázzanak magukra!

  • A koronavírussal fertőzött emberek külön szagot árasztanak, amit a magasan képzett kutyák szinte minden esetben pontosan ki tudnak szagolni − állítja egy brit tanulmány.

    A kutatók megállapították, hogy a kutyák 94,3 százalékos pontossággal képesek kimutatni a koronavírust. A vizsgálat alatt száz fertőzöttből 94-et helyesen azonosítottak. Ezzel összehasonlítva a PCR-teszteknél 97,2 százalékos a pontosság − írja a Guardian.

    Korábban már az Index is írt a témában. Gácsi Márta etológus, az MTA kutatócsoportjának munkatársa beszélt bővebben a témáról.

    Kapcsolódó

    Nem a kutya szaglása a nagy szám, hanem hogy hajlandó is azonosítani a covidos beteget!

    Négylábú fegyvert vethetnek be a járvány megfékezésére

  • Andrej Plenković horvát miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy kormánya azt követően is támogatni fog egyes gazdasági szektorokat, miután enyhítéseket vezetnek be a Covid elleni küzdelemben.

    Azon gazdasági szereplőknek, akik ténykedését ezentúl is korlátozza a járvány, továbbra is támogatást biztosítunk 

    – mondta Plenković Brüsszelben, az EU-tagállamok vezetőinek találkozóján.

    Emlékeztetett, hogy kormánya idáig tíz és fél milliárd eurót különített el munkahelyek megóvására:

    Így 680 ezer munkahelyet és 120 ezer munkaadót sikerült megmentenünk.

    Egyben felhívta hazája polgárainak figyelmét, hogy oltakozzanak.

    Továbbá előadta, hogy a július 1-re tervezett európai vakcinaútlevél életbe lépése előtt bilaterális államközi egyezményekkel biztosítják a turisták horvátországi beutazásának a feltételeit –  tudósít a 24sata.hr.

  • A világjárvány kezdete óta nem utaztak annyian repülővel az Egyesült Államokban, mint az elmúlt hétvégén − derült ki a Közlekedésbiztonsági Ügynökség (TSA) adataiból.

    Vasárnap 1,86 millió utast regisztráltak az amerikai repülőtereken, míg ugyanezen a napon 2019-ben 2,1 millióan utaztak repülővel. Tavaly ezen a vasárnapon − amikor a világjárvány jelentős válságba sodorta a légiközlekedést − mindössze 267 ezer utast regisztráltak.

    Az MTI beszámolója szerint az Egyesült Államokban a felnőttek nagyjából 61,3 százaléka kapott legalább egy oltást, és körülbelül 49,6 százalékuk az összes szükséges vakcinát megkapta. Az ország teljes népességét tekintve több mint 49 százalék kapott legalább egy oltást és a lakosság több mint 39 százaléka túl van a szükséges valamennyi oltáson.

  • Pénteken a nevadai kaszinóváros, Las Vegas egyik sztriptízbárjában alakítottak ki ideiglenes oltóközpontot.

    Larry Flint Hustler Klubja a Dél-nevadai Egészségügyi Körzettel együttműködve látta el a személyzet és a közönség beoltását.

    Pfizer–Biontech- és Johnson & Johnson-vakcinákkal oltottak, egyben ingyen tánccal szórakoztatták a megjelenteket – számol be a Country103.7 Las Vegas-i rádióadó honlapja.

  • Lombardiában júniusban elkezdik azoknak a bevándorlóknak az oltását, akik engedély nélkül tartózkodnak Olaszországban − adta hírül az MTI. Az Il Giornale hétszázezerre tette a bármifajta személyi igazolvány, tartózkodási engedély, társadalom- és egészségügyi biztosítás nélküli bevándorlók számát Olaszországban.

    Azokról az Európai Unión kívülről érkező bevándorlókról van szó, akik évek óta az országban élnek, de állandó lakhelyük nincs és alkalmi munkavégzésből tartják fent magukat. A szegények és bevándorlók egészségügyi ellátására kijelölt állami intézetnek feladata a beoltásuk, de eddig nem kapták meg.

    Hasonlóképpen be kívánják oltani a hajléktalanokat is, akiknek a védőoltását eddig kizárólag Vatikánvárosban kezdték meg. A pápai állam több mint ezer Róma utcáin élő hajléktalannak biztosított oltási lehetőséget.

  • A koronavírus forradalmasította az oltóanyagok fejlesztését és kutatását, elsősorban az mRNS-vakcináknak köszönhetően.

    A világ első alkalmazott mRNS-vakcinái a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett Comirnaty koronavírus-vakcina, valamint a Moderna Covid-vakcinája. A két oltóanyag rekordidő alatt eljutott a laboratóriumból az emberek karjába, egy éven belül lement a fejlesztés, a klinikai tesztelés és az engedélyeztetés. De nem áll meg a dolog a koronavírus-vakcináknál, készülnek még más betegségek ellen is mRNS-vakcinák, ígéretesek például az onkológiai fejlesztések – olvasható a World Economic Forumon megjelent cikkben.

    Már most is vannak vakcinák, amelyek olyan vírusfertőzések ellen védenek, amelyek rosszindulatú daganatos elváltozásokat okozhatnak. Van például védőoltás a hepatitis B ellen, ami bizonyos májdaganatokkal hozható összefüggésbe, valamint a méhnyakrákot okozó humán papillomavírus ellen is létezik hatásos vakcina.

    De az mRNS-alapú oltások által nyújtott rugalmasságnak köszönhetően olyan daganatos megbetegedések ellen is bevethetőek lehetnek oltások, amelyeket nem vírusok okoznak.

    Egyes tumortípusok olyan antigéneket vagy fehérjéket tartalmaznak, amelyek az egészséges sejtekben nem találhatók. Ha az immunrendszerünket ki tudjuk képezni arra, hogy ezeket a tumorokkal kapcsolatba hozható fehérjéket megtalálják, akkor az immunrendszer el tudja pusztítani a daganatos sejteket a feltételezések szerint.

    A BioNTechnél már folynak klinikai tesztek az mRNS-vakcinák onkológiai alkalmazására. Ígéretesek például az eredmények az előrehaladott melanómában szenvedő pácienseknél. A CureVac pedig egy bizonyos típusú tüdőrák ellen fejleszt vakcinát, itt szintén folyamatban vannak a klinikai tesztek.

  • A mexikói egészségügyi minisztérium az elmúlt 24 órában 50 új koronavírusos halálesetet jelentett be. Ez több mint egy éve a legalacsonyabb napi halálozási mutató.

    Közép-Amerika legnagyobb államában hivatalosan idáig 221 647-en haltak meg a betegségben.

    A legújabb adatok szerint 1274 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, ezzel az országban az idáig összesen regisztrált fertőzöttek száma 2 396 604.

    A hatóságok már korábban felhívták a figyelmet, hogy a fertőzöttek és az elhunytak tényleges száma vélhetően jóval magasabb lehet a hivatalosan rögzített adatoknál.

    Egyes mexikói egészségügyi szakértők szerint a koronavírus halottainak száma akár 60 százalékkal is meghaladhatja a nyilvántartásban szereplőkét, azonban az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a fertőzöttek száma, míg az oltakozási hajlandóság nő – számol be a Reuters.

  • Az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcina nagymértékben hatásosnak tűnik a Brazíliában feltűnt koronavírus-mutációval szemben egy argentin kutatás szerint – írja a Guardian

    A P1 variáns ellenállóbb az antitestekkel szemben, ezért attól is tartottak, hogy a vakcinákat is jobban képes megkerülni.

    Az Argentínában végzett kutatás, amelyet a cordobai egyetem Dr. Vanella Virológiai Intézete végzett, azt mutatta, hogy jelentős immunválasz képződik azoknál, akiket előzőleg a Szputnyik V vakcinával oltottak, akár csupán egy alkalommal.

  • Bosznia-Hercegovinában az elmúlt 24 órában 55 új fertőzést regisztráltak és 19 személy halt meg. Továbbá 1893 mintát vettek, ebből 36 bizonyult pozitívnak.

    A szarajevói Avaz napilap emellett arról is beszámol, hogy a járványhelyzet enyhülésének köszönhetően az élet kezd visszatérni a normális kerékvágásba. A boszniai fővárosban egyre többen sétálnak a parkokban és a sétányokon.

  • Svájc megegyezést írt alá az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) arról, hogy egy kórokozóbankot hozzanak létre az országban.

    A BioHub laboratóriumban vírusokat fognak tárolni és elemezni, hogy egy újabb világjárvány kitörése előtt felkészülhessenek a védekezésre.

    Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint ez egy

    megbízható, biztonságos és átlátható lehetőség volna a tagállamok számára, hogy klinikai mintákat oszthassanak meg egymással.

    Az intézmény a svájci védelmi minisztérium biztonsági laboratóriumában fog helyet kapni Spiez városában.

  • Fizetőssé kellene tenni az oltásokat a román Nemzeti Liberális Párt vezetője, Ludovic Orban szerint − írja a Főtér. Szerinte egyedül a veszélyeztetett csoportba tartozók számára kellene ingyenesen biztosítani a vakcinákat.

    Mint mondta, jelenleg az immunizálás költségét teljes egészében az állam fedezi, de ez a kivételes helyzet nem tartható fenn a végtelenségig, csak addig, amíg el nem érnek egy oltottsági szintet. Ezt követően az influenza elleni oltáshoz hasonlóan, pénzért lehetne megvásárolni a vakcinát. A pártelnök szerint a közeljövőben döntés születhet erről.

  • Hétfőn átlépte a 300 ezret a koronavírus halálos áldozatainak száma Indiában – írja a Guardian.

    Az is aggodalomra ad okot, hogy a vírusból felépültek között sok áldozatot szed egy ritka gombás fertőzés, a mukormikózis, amelynek halálozási aránya ötven százalék fölött van.

    Az orvosok szerint a mukormikózis kialakulásában a szteroidos kezelés játszhat szerepet. Eddig 5-9 ezer közé teszik a megbetegedések számát. Korábban az évente előforduló összes eset száma húsz alatt volt.

  • Az amerikai hírszerzés által kiadott riport szerint 2019 novemberében a Vuhani Virológiai Intézet három kutatóját kórházban kezelték, feltehetően már akkor koronavírussal, mivel a kórra jellemző tüneteket produkáltak.

    Az amerikai külügyminisztérium csak most hozta nyilvánosságra a jelentést, pedig már Donald Trump elnöksége alatt elkészült – számolt be a Wall Street Journal.

    Kapcsolódó

    Már 2019 novemberében megfertőződhettek vuhani virológusok

    Korábban megjelenhetett a koronavírus Kínában, mint ahogy eddig gondoltuk.

  • A Downing Streetben cáfolják, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök azért mulasztott volna el fontos Covid-üléseket, mert éppen Shakespeare-ről szóló könyvén dolgozott.

    A vádakkal Dominic Cumings ellentmondásos megítélésű egykori kormánytanácsadó rukkolt elő. Állítása szerint az említett eset még az első hullám idején, tavaly márciusban történt.

    A brit miniszterelnök hivatalos szóvivője útján cáfolja a vádakat – számolt be az Independent.

  • Oroszországban eddig 25 millióan kaptak oltást a koronavírus ellen, a vakcina mindkét dózisát több mint tízmillió embernek adták be − jelentette ki Vaszilij Akimkin, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet központi járványügyi kutatóintézetének igazgatója.

    Az országban január 18-án kezdődött meg a felnőtt lakosság oltását célzó kampány. Az oltáshoz kizárólag hazai fejlesztésű oltóanyagokat használnak − számolt be az MTI.

    Az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8406-tal emelkedett Oroszországban. Az aktív fertőzöttek száma 266 898, a halálos áldozatoké 319. A betegségből 4 624 212-en épültek fel.

    A járvány kezdete óta több mint 135,9 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 289 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 517 755 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

  • Málta az első ország az Európai Unióban, ahol már a lakosság hetven százaléka kapott legalább egy oltást – írja a Guardian.

    Chris Fearne egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az ország elérte a nyájimmunitást.

    A tárcavezető elmondta, hogy a 16 és 29 év közöttieket szeretnék rávenni az oltakozásra, a korcsoportban ugyanis még csak a lakosság 52 százaléka regisztrált.

  • Csupán négyezer dinárt (12 ezer forintot) kellett befizetni ahhoz, hogy a negatív PCR-teszt megérkezzen a megadott e-mail-címre – számolt be a hamisított okirat kézbesítését megelőző folyamatról a szerb N1 televízió oknyomozó újságírója. A televízió csapata utánajárt annak, hogyan zajlik az utazásokhoz mind inkább szükséges negatív koronavírus-teszt hamisítása Szerbiában.

    A csatorna nézői arról értesítették a szerkesztőséget, hogy tesztelés nélkül is hozzá lehet jutni Szerbiában az utazáshoz szükséges dokumentumhoz, méghozzá jelentősen olcsóbban, mint az állam által meghatározott kilencezer dináros (27 ezer forint) költségtérítés.

    Első lépésként egy ismerőstől kapott hozzáférésre hivatkozva üzenetet küldtek arra a címre, amelyről a tévések értesülései szerint a hamisított negatív PCR-teszt eredményeit küldik. Kisvártatva megérkezett a válaszlevél, amelyben a dokumentum kiadásához szükséges adatokat kérték. Az újságíró megadta a kért információkat: nevet és vezetéknevet, személyazonossági számot, és még a kiadás dátumát is megválaszthatta. Ezt követően értesítették arról, hogy a negatív PCR-tesztet akkor küldik, amikor a négyezer dináros költségtérítés beérkezik a megadott bankszámlára.

    A befizetést követően szinte azonnal beérkezett az elektronikus üzenet, amely egy pdf-formátumú igazolást is tartalmazott. A kapott dokumentum első látásra azonos volt a szerbiai Covid-rendelőkben kapott igazolásokkal, beleértve a rajta levő QR-kódot is – tudósított a folyamatról a Magyar Szó.

  • Olaszország összes tartománya az úgynevezett sárga zónába tartozik hétfőtől, ami a járványveszély legalacsonyabb szintjét jelenti − adta hírül az MTI. Az országban a lakosság fele már megkapta az első dózist a koronavírus elleni védőoltásból.

    Az utóbbi hét hónapban most először csökkent 1500 alá a lélegeztetőgépre kapcsolt koronavírusos betegek száma. Kórházban kevesebb mint tízezren vannak. Az elmúlt 24 órában 72 beteg hunyt el, ami január 1. óta a legalacsonyabb adat.

    Az előrejelzések szerint június 1-jétől Molise, Friuli-Venezia Giulia és Szardínia fehér zónába lép át, ami azt jelenti, hogy minden korlátozást eltörölnek, kivéve a továbbra is kötelező maszkviselést, valamint a biztonsági távolság betartását.

    Olaszországban júliustól tervezik a 15 év alattiak oltásának elindítását.

  • Mától azok a szlovákok, akik megkapták a koronavírus elleni oltóanyagot, igényelhetik az oltási igazolást − írja az Új Szó. Az ideiglenes igazolás augusztus 11-ig lesz érvényben, ezeket felváltják az úgynevezett zöld útlevelek.

    Egyelőre nem tudni, mely országokban fogják elfogadni a szlovák igazolványokat.

  • Felháborodásuknak adtak hangot a japánok a különböző közösségi médiaoldalakon azoknak a kijelentéseknek a nyomán, amelyek Thomas Bachtól, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökétől és John Coates alelnöktől hangzottak el a tavalyról idén nyárra halasztott tokiói olimpia megrendezéséről.

    Coates azért kapott kritikát, mert múlt pénteken arra a kérdésre, hogy egészségügyi veszélyhelyzet közepette is megrendezik-e Tokióban a játékokat, úgy válaszolt:

    Teljes mértékben igen.

    A hétvégén különböző sajtóorgánumok arról számoltak be, hogy Bach olyan kijelentéseket tett, amelyek szerint „áldozatokra” van szükség az olimpia megrendezéséhez. A japán lakosság ezen felháborodott, és a nagy többség ismét azt követelte, hogy Japán mondjon le a rendezés lehetőségéről.

  • Még a hétvége előtt enyhíthet Horvátország a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokon, engedélyezik száz főig a rendezvényeket és kinyithatnak az éttermek belső helyiségei – mondta Davor Bozinovic horvát belügyminiszter a válságstáb és a szűkebb kormány együttes ülését követően.

    A tárcavezető kiemelte, hogy a nyitás fokozatos lesz, az új rendelet pedig június közepéig lesz érvényben. Hozzátette: szigorú járványügyi intézkedések mellett engedélyezik a vásárok és a szakkiállítások megrendezését is. Meghatározzák, hány négyzetméternek kell jutnia egy főre, valamint kötelező lesz a maszk viselése.

    Részleteket várhatóan szerdai sajtótájékoztatóján közöl majd a válságstáb – számolt be az MTI.

  • Brit tudósok egy újonnan felfedezett, úgynevezett „tripla mutáns” koronavírus-variánst tanulmányoznak.

    A különös génkombinációjúként meghatározott vírusváltozatra Yorkshire-ben, Anglia keleti partjainál bukkantak. Idáig 49 fertőzést sikerült azonosítani.

    Ezt az új variációt potenciálisan veszélyesebbnek tartják a  kutatások jelenlegi fázisában a korábbiaknál. Mindez a tervezett brit nyitást is megkérdőjelezi. 

    Németország karantént rendelt el a Nagy-Britanniából érkezőknek – számolt be a Standard.

  • Horvátországban a transzplantációs program a koronavírus-járvány idején is folyamatosan zajlik. Ebben az időszakban 242 szervátültetésre került sor.

    A horvát kórházakból 181 donor került ki, míg 61 szerv az Eurotransplant program keretében érkezett – számol be a 24sata.hr.

    Az Eurotransplant Nemzetközi Alapítvány Ausztria, Belgium, Horvátország, Németország, Luxemburg, Hollandia és hazánk területén átültetésre kerülhető emberi szerveket juttatja el a tagországok rászorulóinak.

  • A spanyol kormány feloldotta az Egyesült Királyságból érkezőkre vonatkozó korlátozásait, hogy ezzel is serkentse a gazdaság fellendülését. Csakhogy az Egyesült Királyságban még mindig közepes besorolású országnak számít Spanyolország, vagyis a briteknek akkor tanácsolják az utazást, ha az alapvető családi vagy üzleti okból történik – írja a news.sky.com.

    A szigetországba visszatérve ugyanis változatlan szabályok érvényesek az emberekre: 10 napos karantén és két teszt vár mindenkire.

    Spanyolország örömmel fogad minden brit turistát. Korlátozások és egészségügyi követelmények nélkül várjuk őket a hazánkba

    – jelentette ki Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök.

  • A világ „háborúban áll a Coviddal”, a koronavírus okozta járványos betegséggel – szögezte le António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn Genfben, egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget, hogy térjen át „hadigazdálkodásra”.

    „Háborúban állunk egy vírussal. A hadigazdálkodások idejének a logikájára és gyorsaságára van szükségünk” – jelentette ki a főtitkár az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) tartozó tagállamok éves értekezletének megnyitóján.

    Guterres, aki szerint a tavaly év elején kezdődött pandémia „szenvedéscunamit” zúdított a világra, azt mondta, hogy a vírus miatt közel 500 millió munkahely szűnt meg.

  • Ha stabil marad a járványhelyzet, akkor július közepétől jelentős enyhítések várhatók Szerbiában. Ezt Predrag Kon járványügyi szakértő mondta a szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint.

    A koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja arra is kitért, hogy valószínűleg minden korlátozás megszűnik, a maszkviselési kötelezettséget viszont csak az utolsók között törölhetik el. Szerbiában 11 ember lelte halálát a fertőzésben az utóbbi 24 órában.

  • Ukrajnában 1334 új koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában. A fertőzöttek között 21 egészségügyi dolgozó és 86 gyermek is van. A fertőzéssel 68 beteg szervezete nem tudott megbirkózni, írta a karpatalja.ma. A járvány kezdete óta 49 436 fertőzött életét követelte a Covid–19 és szövődményei.

  • Romániában 230 új koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak az utóbbi 24 órában. A kórban 36 beteg lelte halálát vasárnap, a járvány kezdete óta 29 977 fertőzött hunyt el Covid–19 kórban és szövődményeiben, írta a Maszol.ro. Jelenleg 580 beteget kezelnek intenzív osztályon, kevesebbet, mint előző napon.

  • Szlovákiában 1167 PCR-teszt készült az utóbbi 24 órában, amiből 19 lett pozitív.  Koronavírus miatt négy fertőzött hunyt el, írta az ujszo.com. 

    Jelenleg 612 beteget ápolnak a kórházakban, ez 14 fővel kevesebb, mint az előző napon. Vasárnap csaknem 15 ezer ember kapta meg a koronavírus elleni vakcinát, a beoltottak száma meghaladja az 1,56 milliót.