Sokkal többen meghalhattak volna az olaszországi felvonóbalesetben

2021.05.24. 12:06 Módosítva: 2021.05.24. 12:08

A tragédia vasárnap délután, a Lago Maggiore közelében, Stresa és a Mottarone-hegy között működő drótkötélpályás felvonónál történt. Stresa polgármestere, Marcella Severino közölte, hogy a szemtanúk először egy hangos csattanást hallottak – ami a kábel szakadására utal –, azután pedig az látták, hogy a kabin gyorsan csúszni kezd lefelé, majd a mélybe zuhan. 

A zuhanás után pedig a kabin még többször is átfordult saját tengelye körül, mire a hegyoldalon lévő fák végre megállították. Az egyik, a helyszínen dolgozó hegyimentő szerint mindez 8-10 másodperc alatt történhetett meg. 

A hatóságok még mindig vizsgálják azt, hogy pontosan mi okozhatta a balesetet. 

az biztosan hozzájárult a tragédiához, hogy a felvonó vészfékje nem működött.

A vontatókábel szakadása után ennek ugyanis be kellett volna indulnia és helyben kellett volna tartania a kabint addig, amíg megérkeznek a mentőalakulatok és kiszabadítják az embereket.

A közlekedési minisztérium azt állítja, hogy rendszeresen karbantartották a felvonót. Közölték, hogy legutóbb 2016-ban újították fel, amelyet követően 2017-ben karbantartást végeztek rajta, 2020 novemberében pedig a kabinokat vontató drótkeleken alapos műszaki ellenőrzést végeztek.

Ráadásul a kabinban csak 15-en utaztak vasárnap, holott általában 40-en szoktak. A járvány miatt azonban tizenöt főre csökkentették a kapacitást,

ami LEGALÁBB két ember számára életmentőnek bizonyult.

Dario Prezioso elmondta: hatéves gyermekével együtt ők is azon a kabinon szerettek volna utazni, de már nem fértek fel rá, és ez mentette meg az életüket.

A balesetet egyedüliként túlélő, izraeli származású ötéves gyermek azóta is életveszélyes állapotban van, több alkalommal is meg kellett műteni. Ő szüleivel, kétéves testvérével, valamint két nagyszülőjével utazott a felvonón, akik mind életüket vesztették. Az áldozatokat Izraelben temetik el, hazaszállításukat Izrael római nagykövetsége intézi. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport