Életbe lépett a moderátortörvény Floridában

2021.05.25. 13:15

Floridában pert indíthatnak a polgárok a nagy technológiai vállalatok közösségi platformjai ellen, amennyiben cenzúrázzák vagy letiltják őket. Ron DeSantis, az Egyesült Államok déli államának republikánus kormányzója hétfőn írta alá az erről rendelkező törvényt.

A mi államunkban sokan vannak, akik megéltek cenzúrát és zsarnokságot Kubában vagy Venezuelában

– utalt a Floridában élő kubai és venezuelai gyökerű választókra a kormányzó, akit a 2024-es elnökválasztás egyik lehetséges republikánus jelöltjeként is emlegetnek.

A július 1-jén hatályba lépő új törvény például arról is rendelkezik, hogy a bíróságok akár százezer dollár kártérítést is megítélhetnek egy magánszemélynek, ha egy közösségi médiaplatform cenzúrázza vagy letiltja a felhasználó tartalmát, vagy letiltja a felhasználó fiókját, illetve ha a cenzúrát és a tiltást nem a törvényben meghatározott módon alkalmazza.

DeSantis példaként megemlítette, hogy számtalan embert távolítottak el a közösségi média felületeiről, akik korábban arról értekeztek bejegyzéseikben, hogy a koronavírus a kínai Vuhan városának egyik laboratóriumából származhat, manapság pedig ez a leginkább elfogadott elmélet.

Kitért arra is, hogy Donald Trumpot kitiltották a Twitterről, miközben Ali Hámeneinek, Irán legfőbb vezetőjének változatlanul megvan a Twitter-fiókja.

A jogszabály emellett a jövőben megakadályozza a nagy techcégeket abban, hogy letiltsák a floridai politikai jelölteket. Az állam választási bizottsága napi 250 ezer dolláros bírságot szabhat ki minden olyan közösségi médiaplatformot üzemeltető társaságra, amely eltávolítja az állami pozíciók jelöltjeinek fiókjait vagy bejegyzéseit.

A floridaiaknak joguk van bárkit letiltani, a nagy technológiai cégeknek azonban nem az a feladatuk, hogy cenzúrázzanak

– mondta DeSantis. A kormányzó szerint a mostani törvény elfogadása merész első lépés a nagy technológiai vállalatok zsarnokságának megfékezésére – számolt be az MTI.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM