Újabb tömegsírt tártak fel Szerbiában

2021.05.26. 16:30

Legalább kilenc holtestet találtak egy dél-szerbiai tömegsírban a koszovói határ közelében – közölte a koszovói kormány szerdán. A pristinai kormány tájékoztatása szerint feltételezhetően koszovói albánok holtestére leltek a Raskához közeli ólom- és cinkbányában, alig 15 kilométerre a tizenegy évvel ezelőtt feltárt rudnicai tömegsírtól. 

A Szabad Európa Rádió balkáni irodájának jelentése szerint két testet már azonosítottak. A DNS-elemzések bebizonyították, hogy koszovói albán civilekről van szó, akiket a koszovói háború idején temethettek ide. A tömegsír feltárása tavaly novemberben kezdődött, ám a téli időszakban leállt, és az exhumálás csak májusban folytatódhatott. A most fellelt tömegsír az ötödik, amelyet Szerbiában tártak fel. A háború 22 évvel ezelőtti lezárása óta négy tömegsírban összesen 941 koszovói albán maradványait fedezték fel, ám további 1600 embert még mindig eltűntként tartanak nyilván.

Az 1998–1999-es koszovói háborúban legkevesebb 13 ezren vesztették életüket, többségük albán nemzetiségű koszovói volt. Emellett több ezer koszovói albánt kényszerítettek lakóhelye elhagyására.