új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves Olvasóink!

    Zárjuk mai összefoglalónkat a koronavírus-világjárvány híreivel és a legfontosabb tudnivalókkal.

    Nyugodalmas jó éjszakát, vigyázzanak magukra!

  • A 12–16 éves korosztályt is bevonják az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid–19) védő oltás beadásának kampányába Németországban –jelentették be Berlinben.

    Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után elmondta, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportok elsőbbségét előíró oltási rendszer visszavonásának napjától, június 7-től, tizenkét éves kortól bárki foglalhat magának oltási időpontot.

  • Oroszország szerződést írt alá az ENSZ Gyermekalapjával (UNICEF) 220 millió adag koronavírus elleni Szputnyik V orosz vakcina szállításáról − közölte az oltóanyagok exportjáért felelős Orosz Közvetlen Beruházási Alap (RDIF).

    Az MTI beszámolója szerint a szállítmány 110 millió ember beoltására elég, de csak azután indulhat útnak, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) engedélyezte a vakcina vészhelyzeti alkalmazását, amelyet az orosz fél már tavaly októberben kérvényezett.

    A Szputnyik V-vel már több mint 65 országban oltanak, az Európai Unió országai közül azonban eddig csak Magyarországon és Szlovákiában használják. Oroszország több állammal szállítási szerződéseket kötött.

  • A koronavírussal kapcsolatos szexuális élethez kötődő kérdésekre válaszolnak a Guardian által felkért egészségügyi szakértők.

    A csókolózás vagy a csók nélküli szeretkezés a biztonságosabb? Erre a kérdésre Will Nutland, a londoni Trópusi Betegségek Egyetemének professzora így válaszolt:

    A szájon át történő nyálcsere nyilván elsődleges kockázati forrás.

    Azonban a orvosprofesszor felhívta arra is a figyelmet, hogy

    a koronavírus másodlagos fertőzési módjairól még nem tudunk eleget. Az ebolavírus például a spermiumban hat hónapig is életképes tud maradni.

    Emellett az orális szex Covid-kockázatáról is értekeznek a szakértők, de még olyan kérdésről is, hogy illendő-e párkereső közösségi oldalakra feltöltenünk az oltási igazolásunkat? (A párkapcsolati illemszakértő szerint: igen.)

  • Először jelent meg orvosi szaklapban olyan publikáció, amely a Sinopharm vakcinájának harmadik klinikai tesztfázisát mutatja be. A Journal of the American Medical Association hasábjain az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben elvégzett vizsgálat adatait hozták nyilvánosságra.

    A 40 382 fős kutatásban vizsgálták a Sinopharm vuhani vakcináját (WIV04 vírustörzset tartalmazó) és a hazánkban is használt pekingi oltóanyagát (HB02 vírustörzzsel készült). Az eredmények szerint a vuhani vakcina a placebocsoporthoz képest 72,8, míg a pekingi 78,1 százalékos hatásosságú.

    A kutatás gyenge pontja, hogy a résztvevők között alig néhány fő volt hatvan év feletti.

  • Egy év után csütörtökön először landolt külföldi turistacsoport Izraelben, azt követően, hogy az ország a fertőzések csökkenése után a kormány megkezdte a határok megnyitását.

    000 9AL2ZZ
    Fotó: Jack Guez / AFP

    A turisztikai minisztérium kísérleti programjában húsz 30 főnél kisebb csoportot fogadnak az Egyesült Államokból, Angliából és Németországból június 15-ig.

  • A Sanofi és a GlaxoSmithKline csütörtökön bejelentette, hogy megkezdték az önkéntesek toborzását a két cég közös fejlesztésű vakcinájának harmadik tesztfázisához – közölte a CNN. A harmadik fázis célja, hogy nagy mintán igazolják az oltás biztonságosságát és hatásosságát.

    A tesztben több mint 35 ezer tizennyolc év feletti ember fog részt venni az Egyesült Államokban, Ázsiában, Afrikában, és Latin Amerikában.

  • Az Egyesült Királyságban az újonnan megállapított esetek hetvenöt százalékáért az először Indiában beazonosított mutáns a felelős – idézi Matt Hancock egészségügyi minisztert a CNN.

    Az esetszám emelkedése még mindig egyes csomópontokra korlátozódik, és minden erőfeszítést megteszünk azért, hogy visszaszorítsuk ezt a variánst, bárhol is jelenik meg

    – mondta a tárcavezető.

  • Egy német kutatócsoport úgy véli, megtalálta, miért alakulhat ki vérrögösödés egyeseknél, akik az új koronavírus okozta Covid–19 ellen az AstraZeneca vagy a Johnson & Johnson vakcináját kapták – írja a brit Guardian napilap online kiadása.

    A kulcs az adenovírus, vagyis a közönséges nátha egyik okozója, amelyet arra használnak, hogy a koronavírus úgynevezett tüskefehérjéjét a szervezetbe juttassa – mondta Rolf Marschalek, a frankfurti Goethe Egyetem professzora, a kutatócsoport vezetője.

    Marschalek és kutatócsoportja egyelőre hipotézist alkotott, amely más szakértők ellenőrzésére vár.

    Kapcsolódó

    A vakcinákat át lehet alakítani úgy, hogy ne alakuljon ki vérrögképződés

    Német kutatók álltak elő a megoldással, a hipotézis még ellenőrzésre vár.

  • Az Európai Unió százmillió adag koronavírus elleni védőoltás exportját engedélyezi Japánba, ezzel is segítve a nyári olimpia megrendezését − közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az EU–Japán-csúcsértekezletet után.

    Az exportengedély erős jele annak, hogy támogatjuk az olimpia előkészítését és a játékok biztonságát

    − fogalmazott Ursula von der Leyen. Az elfogadott közös nyilatkozatban az EU vezetői és Szuga Josihide japán miniszterelnök azt hangoztatta:

    a július 23-án kezdődő olimpia a globális egység szimbóluma lesz a koronavírus-járvány legyőzésében.

    Megerősítették az oltóanyagok igazságos és megfizethető elosztása iránti elkötelezettségüket, és közölték, hogy továbbra is elő kívánják mozdítani a vakcinagyártás bővítését és nyitva tartják az ellátási láncokat.

  • A Facebook feloldotta azt a tilalmat, amely a vírus mesterséges gyártására vagy ember által alkotottságára vonatkozott – írja a Guardian.

    Az ajánlást azt követően változtatták meg, hogy Anthony Fauci, az amerikai elnök járványügyi főtanácsadója is azt nyilatkozta, nincs meggyőzve arról, hogy a vírus nem mesterségesen jött létre.

  • Június 1-jétől több lazítást is tervez a román kormány. Nyitnak a bárok, klubok, valamint nő a kulturális és sportrendezvények résztvevőinek száma − írja a Főtér. A legtöbb lazítás csak azokon a településeken érvényes, amelyeknek fertőzöttségi rátája három ezrelék alatt van, de olyanok is vannak, amelyek csak az oltottak számára lesznek elérhetők. A lazítások a következők:

    • engedélyezik a szabadtéri kulturális rendezvények megszervezését maximum ezer személy részvételével;
    • lagzikat, keresztelőket és más magánjellegű rendezvényeket szabadtéren maximum hetven, beltéren csak ötven fővel lehet szervezni;
    • beltéri kulturális rendezvényeket maximum 70 százalékos kapacitással lehet rendezni;
    • a sportrendezvények 25 százalékos kapacitással rendezhetők meg;
    • telt házas sporteseményekre is sor kerülhet, ha minden résztvevő bizonyítani tudja, hogy túl van az oltakozáson vagy negatív tesztet mutat fel a bejáratnál, és beoltatja magát a helyszínen;
    • kinyithatnak a fedett uszodák 70 százalékos kapacitással;
    • a vendéglők belterei ezentúl 70 százalékos kapacitással is működhetnek, de akár telt házzal is, ha mindenki be van oltva;
    • nyithatnak a bárok, a klubok és a játéktermek 50 százalékos kapacitással.
  • Az osztrák parlament  törvényjavaslatot fogadott el a védettségi igazolvány bevezetéséről, amelynek birtokában éttermekbe, szállodákba és kulturális létesítményekbe látogathatnak el azok az osztrák állampolgárok, akiket beoltottak, koronavírus-fertőzésen estek át vagy negatív teszteredménnyel rendelkeznek − adta hírül az MTI.

    A védettséget akár mobiltelefonról, egy QR-kód segítségével is lehet majd igazolni. Az Osztrák Szabadságpárt kivételével az összes nagyobb párt támogatta a törvényjavaslatot a szerdai szavazáson.

    Az ellenzék győzelemként ünnepelte, hogy kikerült a javaslatból az adatok tömeges tárolására vonatkozó rész. Az ellenzéki Liberális Fórum (NEOS) bírálta, hogy a bécsi kormány nem várta meg a közös európai uniós zöldigazolványt, amely július 1-jétől léphet életbe. Sebastian Kurz osztrák kancellár azonban védelmébe vette a hazai védettségi igazolvány létrehozását lehetővé tévő intézkedést, amely szerinte lökést adhat a közös uniós rendszer bevezetésének.

    A törvény előkészíti a terepet ahhoz, hogy Ausztriában az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba

    − mondta Wolfgang Mückstein osztrák szociális és egészségügyi miniszter, aki az ellenzék támogatását is megköszönte az ügyben.

  • A pandémia sújtotta gazdasági ágazatok élénkítése érdekében Szlovéniában idén is ingyenes kuponokat osztogatnak a lakosságnak. Már tavaly is bevetették a gazdaságélénkítésnek ezt az eszközét. Idén azonban nem csupán szállásfoglalásra használhatók fel a kuponok, hanem különféle kulturális szolgáltatásokat is ki lehet velük fizetni.

    A szlovéniai gazdasági minisztérium államtitkára, Simon Zajc kifejtette: egy törvénytervezet elkészítése már folyamatban van. A kuponok a turisztikai szállásfoglalás és éttermi számlák kifizetése mellett kulturális szolgáltatások, sport- és rekreációs aktivitás igénybevételekor is felhasználhatók. Az idei kuponok címleteit még nem hozták nyilvánosságra.

    Tavaly a felnőttek 200 eurós, míg a kiskorúak 50 eurós kuponokat kaptak. Ezeket a bónokat 2020 végéig fel kellett volna használni, de tekintettel arra, hogy pontosan a járvány miatt sok szlovén család nem tudott élni a lehetőséggel, a tavalyi kuponok felhasználási idejét az idei év végéig meghosszabbították – számol be a hrn1info.com.

  • Tavaly nyár elején volt ilyen alacsony az esetszám Romániában, összesen 307 új fertőzöttet regisztráltak az országban. A vírus miatt az elmúlt 24 órában 39-en vesztették életüket. Csökken az intenzíven fekvő betegek száma is, összesen 485-en vannak válságos állapotban. Ez a szám tavaly szeptember óta nem volt ilyen alacsony − írja a Főtér.

    Közben Bukarest és Kolozsvár, illetve Kolozs megye között átoltottsági verseny van. Jelenleg Bukarest áll az élen, ott 42 százalékos az átoltottság, míg Kolozsváron 39 százalék. Az átoltottságtól függően határozzák meg, hogy megrendezhetők-e a fesztiválok vagy a nagyobb tömegrendezvények.

    Mindenki szeretne hatvanezres fesztiválokat, de egyelőre fő az óvatosság, és más európai országokban sem tér el a gyakorlat a romániaitól

    − nyilatkozta Florin Cîțu román miniszterelnök, aki szerint augusztusra elérhető a teljes lakosság 50, de akár 60 százalékos átoltottsága is, ami újabb lazításokat vonhat maga után.

  • A britek részvétele veszélybe került a cannes-i filmfesztiválon, miután a francia kormány új karanténszabályokat vezetett be annak érdekében, hogy minél előbb feloldhassák a korlátozásokat.

    A bejelentések szerint a fesztivál július elején lesz, Franciaország azonban hétnapos karantént rendel el mindenkinek, aki az Egyesült Királyságból érkezik, az indiai mutáns angliai jelenléte miatt.

  • Szlovéniában további egy héttel meghosszabbították a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéséket, annak ellenére hogy a kormány által felállított ütemterv szerint teljesültek a feltételek az újabb nyitásra.

    Miután heti átlagban háromszáz alá mérséklődött a napi új esetek száma, az országnak az úgynevezett zöld szakaszba kellett volna lépnie. Ekkor a higiéniai előírások betartása mellett megszűnt volna az összes korlátozás az országban, de továbbra sem nyithattak volna ki az éjszakai szórakozóhelyek és a diszkók.

    Az egészségügyi minisztérium vezetésével működő járványügyi tanács azonban azt javasolta a kormánynak, hogy legyen óvatos, és ne könnyítsen az intézkedéseken.

    Mateja Logar egészségügyi miniszter szerint észszerűtlen volna minden korlátozást feloldani, miközben az országban még mindig kihirdetett járványhelyzet van érvényben. Jelko Kacin, a szlovén nemzeti oltási program koordinátora úgy nyilatkozott a sajtónak: a korábbi enyhítések következtében a múlt hétvégén több nagyobb rendezvényre is sor került, a szakemberek pedig figyelemmel kísérik ezek következményeit. Főleg a sporteseményeket említette, amelyeket azután szerveztek meg, hogy megszűntek a létszámkorlátozások a rendezvényeken és nyilvános összejöveteleken, és a szurkolók visszatérhettek a stadionokba.

    Miután a következő héten lejár a lappangási idő, kiderül, hogy a korlátozások feloldása milyen hatással volt a fertőzöttek számának alakulására, és azok mennyire súlyosak.

    Csütörtökre 365 új fertőzöttet regisztráltak az országban, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 252 ezret. Az elmúlt napon három beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4686-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 265-en vannak kórházban, 79-en közülük intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmilliós országban védőoltást eddig 643 741-en kaptak, közülük 362 374-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult szlovén népesség 37,3, illetve 21 százaléka – írja az MTI.

  • Florin Cîţu vezette kabinet kampányt indított a koronavírus elleni oltás népszerűsítésének céljából, a kormányfő Facebook-oldalán egy videoklipben hangsúlyozza az oltás előnyeit – írja a Maszol.

    scrnli 2021- 05- 27- 16-49-29.png

    A klipben a román miniszterelnök betér egy kávézóba, ahol rendel magának egy kávét, aztán egy asztalnál ülve beszél a beoltottság előnyeiről:

    Mit tartalmaz az oltás? Normalitást. Hogy tudjak a barátaimmal kávézni itt, a zárt térben. Hogy többé ne függjünk a maszktól, aggodalom nélkül mehessünk koncertekre, napozni. De legfőképpen azt, hogy biztonságban tudjam a családomat

    – fogalmazott a videóban a román kormányfő.

  • Németország azt tervezi, hogy elegendő vakcinát szereznek be ahhoz, hogy augusztus végéig beolthassanak minden tizenkét év feletti gyereket – írja egy minisztériumi dokumentumtervezetre hivatkozva a Guardian.

    A 83 milliós lakosság több mint negyven százaléka már kapott legalább egy oltást, ezért most a figyelem a serdülők oltása felé fordult.

    A Reuters értesülései szerint Angela Merkel kancellár csütörtökön fogja megvitatni a kérdést a tizenhat szövetségi állam vezetőjével.

  • Horvátországban az elmúlt 24 órában 375 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, így az aktív esetek száma összesen 2968. A fertőzöttek közül 968-an szorulnak kórházi ápolásra és 95-en vannak lélegeztetőgépen, tízen pedig meghaltak.

    Tavaly februártól, amikor az első horvát fertőzést nyilvántartásba vették, 355 296 fertőzöttet regisztráltak. Közülük 7981-an haltak meg, 344 347-en gyógyultak meg, 509-en az elmúlt 24 órában.

    A mai napig összesen 1 994 545  tesztet végeztek el, ebből  6319-et az elmúlt 24 órában.

    Tegnapig 1 645 332 oltást adtak be, ebből 1 221 109 főt oltottak be legalább az első dózissal és 424 223-an kapták meg mindkét vakcinát. Tegnap 37 041 védőoltást adtak be Horvátországban – számol be a 24sata.hr.

  • A koronavírus-járvány miatt meghosszabbítják Tokióban a veszélyhelyzetet, kevesebb mint két hónappal a nyári olimpia rajtja előtt – adta hírül az MTI.

    Japán miniszterelnöke, Szuga Josihide közölte: a főváros egyes részein csökken az új esetek száma, de óvatosságból a rendelkezéseket továbbra is fenn kell tartani.

    Az ötkarikás játékok helyszínén és nyolc további prefektúrában hétfőig van érvényben a veszélyhelyzet, amelyet a tervek szerint június 20-ig hosszabbítanak meg.

    Az olimpiára és a paralimpiára 15 ezer sportoló és több tízezer hivatalos személy, valamint kísérő utazna Japánba.

  • Kedden még 150 ezren, szerdán viszont már csak 110 ezren szerepeltek az első oltásra várók között a szlovák elektronikus váróteremben.

    Két nap alatt az Egészségügyi Információs Központ által nyilvánosságra hozott adatok szerint 46 ezren kapták meg az első oltást országszerte.

    A második vakcinára várakozók kétharmada, közel 400 ezren a Pfizer vagy a Moderna oltóanyagára várnak, 225 ezren pedig AstraZenecára.

    A legtöbben a Zsolnai, Dunaszerdahelyi és Nyitrai járásban várakoznak az első oltásra, egyenként 6500 és 6200 között, a második oltásra pedig a legtöbben, 54 ezren a Pozsonyi III. járásban – számol be a Paraméter.

  • Ukrajnában az elmúlt napon 3509 koronavírusos megbetegedést regisztráltak. A koronavírus okozta megbetegedés szövődményeibe 183-an haltak bele, ami enyhe csökkenés az elmúlt nap adataihoz képest, amikor 208 halálesetről számoltak be − derül ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács adataiból. A legtöbb fertőzöttet Kijevben azonosították.

    Kárpátalján az elmúlt 24 órában 30 újabb megbetegedésről számoltak be, hárman meghaltak. A járvány kezdete óta a megyében 61 511 fertőzöttet regisztráltak, 1582-en vesztették életüket a koronavírus miatt.

    Az országban összesen 2 193 367 esetben állapították meg a fertőzést, közülük 50 076-an haltak bele a kórba. Az aktív betegek száma az országban 136 373, összesen 2 006 918-an gyógyultak fel a megbetegedésből.

  • Az amerikai szövetségi államban egymillió dollárt (285 millió forintot) sorsolnak ki fejenként öt szerencsés közt. Ehhez csupán a koronavírus elleni vakcina felvételét kell igazolni. Az akció öt héten át tart, hetente egy-egy nyertest sorsolnak ki.

    Mike DeWine ohiói kormányzó szerint már azon a héten, amikor bejelentették a szerencsejáték indulását, 33 százalékkal nőtt az oltásra jelentkezők száma a korábbi héthez képest.

    A Vax-a-Million első sorsolását május 26-án tartották, az első nyertes a silvertoni Abbigail Bugenske lett. A michigani állami egyetemen végzett, most Ohióban tanuló és dolgozó mérnököt 2,7 millió jelentkező közül sorsolták ki.

    Az akcióban nemcsak pénznyereményre lehet szert tenni: az oltást felvevő 12–17 évesek között iskolai, egyetemi ösztöndíjakat sorsolnak ki; Ohióban az első nyertes egy 14 éves fiú, aki négyéves egyetemi felkészítőn vehet részt.

    Hasonló megoldásokkal próbálják motiválni a bizonytalanokat az oltakozásra Colorado, Maryland, New York és Oregon államokban is – számolt be a BBC.

  • Peking csütörtökön azzal vádolta meg Washingtont, hogy politikai célokra kívánja felhasználni a koronavírus eredetét vizsgáló kutatásokat, miután Joe Biden amerikai elnök előző nap utasítást adott az amerikai hírszerző ügynökségeknek, hogy „kettőzzék meg erőfeszítéseiket” a koronavírus-járvány eredetének feltárására.

    Biden annak a lehetőségnek a vizsgálatát is kérte, hogy a kórokozó SARS-CoV-2-vírus egy kínai laboratóriumból kerülhetett ki.

    Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői februárban, a koronavírus első ismert felbukkanási helyeként ismert, közép-kínai Vuhanban folytatott vizsgálataik során arra a megállapításra jutottak, hogy „rendkívül valószínűtlen”, hogy a koronavírus laboratóriumból szabadult volna el.

  • Magyarország 100 ezer adag koronavírus elleni oltóanyagot ad a Zöld-foki Köztársaságnak, ezzel segítve a járvány elleni küzdelmet, valamint azt, hogy a rossz egészségügyi helyzet miatt ne induljon meg onnan újabb migrációs hullám Európa felé – közölte Szijjártó Péter csütörtökön Lisszabonban.

    A külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a kormány 100 ezer dózist szállít le az AstraZeneca vakcinájából június 8-án a szigetországnak, miután annak vezetése konkrét kéréssel fordult Magyarországhoz az ottani nehéz helyzet miatt.

    Szijjártó Péter az európai uniós tagállamok külügyminisztereinek informális tanácsülésén vesz részt Lisszabonban, amelynek legfőbb napirendi pontja az EU és Afrika közötti kapcsolatok jövője.

  • Súlyos károkat okozott a koronavírus az elmúlt több mint egy évben: a Johns Hopkins Egyetem szerdai adatai szerint 167 633 983 ember fertőződött meg eddig a járványban, a halálos áldozatok száma pedig 3 481 490.

    Már ez is elképesztő, ám az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint jóval többen, nagyjából nyolcmillióan haltak meg a pandémia következtében, a The Economist pedig még ennél is megrázóbb adatokkal szolgál: 10 millióan haltak meg koronavírusban – írja a medicalexpress.com.

    Az Egyesült Államokban például 590 ezer halálesetet tartanak számon hivatalosan, ám a The Economist szerint az áldozatok száma ennél 40 ezerrel is magasabb lehet.

  • Meghaladta 120 ezret csütörtökre az új koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Oroszországban – közölte az egészségügyi tárca. Az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9039-cel 5 035 207-re emelkedett az operatív törzs által közzétett hivatalos adatok szerint. A napi növekmény 0,18 százalék, az új esetek 14,3 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 263 356-ra csökkent, a halálos áldozatoké 402-vel 120 002-re, a felépülteké pedig 9759-cel 4 651 849-re emelkedett.

    Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 136,8 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 338 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 517 061 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

    Mihail Murasko egészségügyi miniszter csütörtökön azt mondta újságíróknak Moszkvában, hogy az országban csaknem 17 millióan kapták meg a Covid–19 elleni vakcina első komponensét. Fő feladatnak a kollektív immunitás elérését nevezte.

  • Egyre nagyobb a nyomás a 2020-ról idén nyárra elhalasztott tokiói olimpia szervezőin, és már Japán egyik legnagyobb újsága, az Asahi Shimbun is a játékok eltörlését szorgalmazza, kevesebb mint két hónappal a nyitóünnepség előtt – írja az espn.com.

    Ennek azért is van különleges jelentősége, mert eddig csak kisebb, regionális lapok emeltek szót az olimpia megrendezése ellen.

    Nem gondoljuk, hogy észszerű megtartani az olimpiát, ezért követeljük, hogy Szuga Josihide miniszterelnök mondja le az eseményt

    – írja az Asahi Shimbun.

    A lap napi olvasottsága 6,71 millió, ezzel Japán második legnagyobb újságja.

  • Egy kis sport, de mégis koronavírus. 

    Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) megvitatja az idegenben szerzett gólokra vonatkozó szabályok eltörlését – közölte a The Times. A szövetség Portóban, a Manchester City–Chelsea Bajnokok Ligája-döntő előtti napon, pénteken ülne le megtárgyalni az esetleges szabályváltoztatásokat. Bővebben>>>