Egyre nagyobb a káosz Kolumbiában

2021.05.29. 08:41

Polgárháborús állapotok jellemzik Kolumbiát és a kormánynak eddig nem sikerült kezelnie a feldühödött tömeget, ezért Iván Duque kolumbiai elnök bejelentette pénteken, hogy kormánya további hétezer katonát vezényel az erőszakos tüntetések fő helyszínére Valle del Cauca tartományba – tájékoztat róla az MTI.

Az Index korábban többször beszámolt róla, hogy a dél-amerikai országban már több mint egy hónapja forradalmi események követik egymást, ami egy országos sztrájkból fajult erőszakhullámá. 

Kapcsolódó

Felgyújtották a bíróságot a kolumbiai tüntetők

Egyre inkább politikai színezetet kap a gazdasági tiltakozás.

A hivatalos adatok szerint pénteken újabb négy ember halt meg, ezzel legkevesebb negyvenhat ember vesztette életét április vége óta a zavargásokban. 

Azonban a sztrájkbizottság szerint a halottak száma már ötven fölött van, és több mint ötszázan eltűntek. A védelmi minisztérium szerint eddig mintegy ezerhétszázan sérültek meg, köztük a biztonsági erők több mint kilencszáz tagja.

Az események leginkább Valle del Cauca tartomány fővárosában, Caliban váltak kezelhetetlenné, ezért is rendelt el Clara Luz Roldan, a tartomány kormányzója kijárási tilalmat a városban.

Eredetileg békés tüntetések egy adóreform ellen irányultak, amelyet azóta visszavontak, ám az azóta az erőszak napról-napra csak fokózódik. 

Kapcsolódó

A tüntetők találtak maguknak újabb „témákat”, mint például a tervezett egészségügyi reform, illetve  akormány és gerillák közötti megállapodás, melyet 2016-ban egy békemegállapodás zárt le. Az ötven évig tartó konfliktusban a hivatalos becslések szerint több mint kétszázhatvanezren haltak meg, hatvanezren sebesültek meg és 6,9 millióan menekültek el otthonukból.   • Tippek
  • Babaváró hitel