Lazítottak a kínaiak, már három gyereket is vállalhatnak a párok

2021.05.31. 09:56

Lazított a pekingi vezetés a népességszabályozáson, engedélyezte, hogy ezentúl akár három gyereket is vállalhassanak a párok. A központi kormányzat vélhetően ezzel akarja ellensúlyozni azt, hogy Kínában lelassult a népesség gyarapodása, ami azt kockáztatja, hogy a társadalom  elöregszik, és szélsőségesen csökken az aktív munkavállalók száma. 

A Capital Economics elemzőház korábbi becslése szerint 2030-ig évente fél százalékkal csökkenhet a rendelkezésre álló munkaerő Kínában, és ez hasonló hatással lehet a GDP-re is. Ugyanakkor egy ENSZ-becslés szerint 2027-re érné el csúcsát a kínai népességszám.

A Reuters szerint a döntés a Kínai Kommunista Párt Hszi Csin-ping elnök vezette politikai bizottságában született meg, az intézkedés hatálybalépésének ideje azonban egyelőre még nem világos. 

Ahogy Kusai Sándor volt pekingi nagykövet, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense az Indexnek kifejtette

Kína most szembesül azzal a problémával, ami egyébként korábban cél volt: megakadályozni a túlnépesedést. 1979-ben vezették be az egykepolitikát, ám túlságosan sokáig tartották fent, 2016. január 1-jétől tették csak lehetővé, hogy két gyermeket is vállalhasson egy család. Ennek a kései intézkedésnek a kudarcát most be kell vallania a vezetésnek, illetve lehet, hogy azt is: 2016-tól sokkal lazább születéspolitikát kellett volna bevezetni.  • Hírek
  • Csok