új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárjuk mai összeállításunkat a koronavírus-világjárvány történéseivel és a legfontosabb tudnivalókkal.

    Vigyázzanak magukra, pihenjenek jól!

  • A brit egészségügyi minisztérium keddi beszámolója szerint az elmúlt huszonnégy órában nem volt halálos áldozata az Egyesült Királyságban a koronavírus-járványnak – közölte az MTI.

    A járvány tavaly tavaszi elhatalmasodása óta most telt el először úgy egy teljes nap, hogy az egész országban senki nem halt meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid–19 betegségben.

  • Már két hete narancssárga besorolású lehetne Szlovákia uniós státusza a világjárvány szempontjából, de az ország csak hétfőn kerül az őt megillető helyre – írja a Paraméter.

    A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) az ottani tesztekkel kapcsolatban ugyanis téves adatokat küldhetett az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC). Az ECDC besorolása alapján Szlovákia piros, vagyis veszélyes országként van elkönyvelve, holott az ország már két hete javuló adatokat produkál. Csehország és Ausztria már korábban megkapta a narancssárga besorolást.

    Az ÚVZ rosszul számolta ki az új fertőzöttek számát és arányát, Szlovákia piros besorolása ezért is maradhatott érvényben. A hivatal elismerte a mulasztást. 

    Emberi mulasztás történt, amiért elnézést kérünk 

    – reagált a hivatal a kialakult helyzetre.

  • Karikó Katalinnal foglalkozik a Wired című tudományos magazin angliai kiadásának ma megjelent számának címlapsztorija. 

    A lap azt írja, hogy a magyar kutató által kifejlesztett mRNS-technológia alapján hatféle vakcina van fejlesztés alatt a HIV-vírus ellen.

    Szintén kutatások folynak a zika vírus, a herpesz, a hepatitisz és a malária elleni oltóanyag kifejlesztésére.

  • A rendezők bejelentették, hogy 2022 áprilisában fogják újra megrendezni a Coachella fesztivált – írja a Guardian

    A rendezvény 2020 áprilisában lett volna, de először októberre, majd 2021 áprilisára tették át az időpontot, de a járvány miatt az idei dátumot is törölték.

  • Bár az Egyesült Államok számos államában gondot okoz a rabok alacsony átoltottsága, olyan államok is vannak, mint például Kalifornia, ahol a börtönökben magasabb a vakcinációs arány, mint a teljes lakosság körében – írja a New York Times.  

    A kaliforniai és kansasi börtönökben a rabok 73 százaléka kapott már legalább egy oltást, Észak-Dakotában pedig ez a szám már 80 százalék felett van.

    Összehasonlításképpen a teljes lakosság oltottsága Észak-Dakotában 42 százalék, Kaliforniában 56 százalék, Kansasben pedig 47 százalék.

  • Még ma sem sikerült megállapodnia Szlovákiának és Magyarországnak az oltási igazolások kölcsönös elismeréséről. A szlovák külügyminisztérium szűkszavúan csak arról  tájékoztatott, hogy szakmai szinten folynak az egyeztetések.

    Szlovákiában a cseh, az osztrák és a lengyel igazolásokat már elfogadják.

    A Paraméter információi szerint a problémát az jelenti, hogy a magyar védettségi igazolványon nem szerepel az oltás típusa, és csak az első oltás dátuma van rajta feltüntetve.

  • Az iraki hatóságok bejelentették, hogy regisztráltak egy mucormicosishoz köthető halálesetet – írja a BBC.

    Több, a koronavírus okozta Covid–19 kórral küzdő vagy a betegségből felépült embernél regisztrálták a már Indiában azonosított, fekete gombának is nevezett ritka és halálos kimenetelű gombás fertőzést.

    Feltételezések szerint a megbetegedést a koronavírus esetén használt szteroidos kezelés okozhatja.

  • A Nemzetközi Valutaalap 25 milliárd fontos (tízezer milliárd forintos) alapot hoz létre a fejlődő országok vakcinával való ellátására – írja a Guardian.

    A döntést Kristalina Georgieva, az IMF igazgatója jelentette be a WHO, a Világbank és a Világkereskedelmi Központ (WTO) közös keddi sajtókonferenciáján.

  • A péterváradi várban július 8. és 11. között megrendezik a huszadik Exit zenei fesztivált. Ana Brnabić szerb miniszterelnök közölte:

    A tömeges oltakozási kampánynak köszönhetően az Exit fesztivál megtartásával hazánk büszkélkedhet azzal, hogy az egyik legfontosabb jelképévé válhat a világjárvány feletti győzelemnek.

    A szerb egészségügyi minisztérium ezerötszáz védőoltást biztosít a külföldi fellépőknek és látogatóknak. A fesztivál szervezői háromezer belépőjegyet ajánlottak fel a július 8-i nyitónapra szerbiai egészségügyi dolgozóknak.

    A slágergyáros Robin Schulz, a megbecsült holland előadóművész Satori, a feltörekvő török house-csillag Ece Ekren, a progresszív trance-szcéna közkedvelt előadói, a Gaia Trance Xperiment is a fellépők között lesz.

    Néhány további fellépő: David Guetta, DJ Snake, Tyga, Asaf Avidan, Sabaton, Paul Kalkbrenner, Nina Kraviz, Boris Brejcha, Artbat, Hot Since 82, Sheck Wes, Meduza, Solomun, Paul van Dyk, Honey Dijon, Amira Medunjanin, Buč Kesidi, Marko Nastić.

    A négynapos bérleteket már korábban elkezdték értékesíteni, míg a napijegyek mától vásárolhatók meg – számol be a Vijesti.

  • Több mint ötvenmillió adag koronavírus elleni oltóanyagot adtak be Németországban a kedden közölt adatok szerint − adta hírül az MTI.

    A 158 napja tartó kampányban 50 541 084 adag oltást adtak be.

    A lakosság 43,3 százaléka megkapta a vakcina első dózisát. Teljes oltással a lakosság 18 százaléka rendelkezik.

    Ugyancsak kedden a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) visszavonta a tavaly decemberben kiadott legmagasabb szintű járványügyi riasztást, és eggyel alacsonyabb fokozatú riasztást adott ki.

  • A Fehér Ház valamennyi dolgozója vissza fog térni a hagyományos munkarendhez júliustól, ahogy a Biden-adminisztráció folytatja a távmunka kivezetését az országban – írja a Washington Post.

    A dolgozók e-mailben kapták meg az erre vonatkozó utasítást. Eszerint a Fehér Ház és az Alelnöki Iroda dolgozóinak július 6. és 23. között kell visszatérniük a távmunkából.

  • Újabb 144 ezer adag Johnson & Johnson-oltóanyag érkezik szerdán Romániába – számolt be a Maszol az oltási kampányt koordináló országos bizottság tájékoztatása alapján.

    A mostani szállítmány szárazföldi útvonalon keresztül érkezik majd Bukarestbe, és innen osztják szét a beérkező mennyiséget: 

    • Bukarest: 36 000 dózis,
    • Brassó: 18 000 dózis,
    • Kolozsvár: 18 000 dózis, 
    • Konstanca: 18 000 dózis, 
    • Craiova: 18 000 dózis, 
    • Iasi: 18 000 dózis,
    • Temesvár: 18 000 dózis. 

    Eddig 371 500 adag Johnson & Johnson-vakcina érkezett Romániába. Ezek közül 120 076-ot a lakosság immunizálására használtak fel.

  • Ötvenmilliónál is több adagot adtak be az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségtől (Covid–19) védő oltásokból Németországban a kedden közölt adatok szerint – számolt be az MTI.

    A 158 napja tartó kampányban 50 541 084 adag oltást adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 43,3 százaléka, 36 004 055 ember kapott. Teljes oltással a lakosság 18 százaléka, 15 009 970 ember rendelkezik.

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ma sürgősségi eljárásban adta ki a koronavírus elleni kínai Sinovac-védőoltás engedélyét.

    Az oltás két dózisban, 2–4 hét különbséggel, 18 éven felülieknek adható be.

    Ez a második, WHO által jóváhagyott kínai Covid-ellenes védőoltás. Mindez az jelenti, hogy egyben a Covax programban, a szegény országok számára is továbbítható ez a fajta vakcina – közölte a WHO.

  • A Valencia holland válogatott kapusa, Jasper Cillessen megfertőződött a koronavírussal, így nem számíthat rá a hamarosan kezdődő Európa-bajnokságon Frank de Boer szövetségi kapitány.

    A 32 éves játékos még a múlt héten produkált pozitív tesztet, ami miatt önkéntes házi karanténba került, így kihagyta a nemzeti csapat egyhetes portugáliai edzőtáborát. Cillessen helyére az AZ Alkmaar kapuvédője, Marco Bizot került be.

    Ma reggel tájékoztattam Jaspert a döntésemről. A fertőzés eredményeként a felkészülés nagyon fontos részét kihagyta, és nem tudhatjuk, hogy mennyi időt vesz igénybe, mire ismét százszázalékos lesz 

    – nyilatkozta a játékos kimaradásáról a válogatott kapitánya, Frank de Boer.

    Kapcsolódó

    Koronavírusos, ezért lemarad az Eb-ről a holland kapus

    Minden bizonnyal ő lett volna az első számú.

  • A koronavírus elleni oltási kampányba már bevonják a 12–16 éves korosztályt is Németországban – olvasható abban a közleményben, amelyet a kancellár és a tartományi vezetők tanácskozásáról adtak ki.

    A szülők dönthetnek arról, hogy beadatják-e gyereküknek az oltást.

    A vakcina alkalmazásának előfeltétele, hogy az Európai Gyógyszerügynökség fogadja el ennek a korosztálynak is a Pfizer–BioNTech oltóanyagát. A döntés a küszöbön áll, ugyanis a 16 évnél idősebbeket már beolthatják a vakcinával.

    Kapcsolódó

    Németországban lehetőség van a 16 év alattiak oltására

    Június 7-től a tizenkét évesnél idősebb gyerekek szülei is foglalhatnak már oltási időpontot.

  • Serranában, egy 45 ezer fős brazil kisvárosban 95 százalékkal esett vissza a koronavírusos halálesetek száma, miután szinte a teljes felnőtt lakosságot beoltották – számolt be a BBC.

    A kísérleti oltási programot levezénylő kutatócsapat megállapította, hogy a magas átoltottsági arány az oltatlanok, így a kiskorúak esetében is jelentősen csökkentette a megfertőződés esélyét.

    Arra a következtetésre jutottak, hogy a lakosság 75 százalékos átoltottsága esetén a pandémia kontroll alatt tartható.

    Brazíliát súlyosan érinti a járvány, eddig mintegy 463 ezer halálos áldozatot követelt. Országos szinten az oltakozás lassan halad, elegendő vakcina sem áll rendelkezésre.

  • Karikó Katalin, a BionTech alelnöke a CNN honlapjára most felkerült televíziós interjúban elmondta, hogy kollégáival a kísérletek alapján már előre tudták, hogy az mRNS-alapú vakcina működni fog. 

    Chris Cuomo újságíró Cuomo Prime Time című műsorában a kutató arról is beszélt, hogy mindemellett nehéz volt meggyőzni a tudományos közösséget, mert kevesen hitték el, hogy a módszer használható terápiás célokra.

    Kollégájával, Drew Weissmannal a Pennsylvaniai Egyetemen fejlesztették ki azt a módszert, hogy az RNS egyik részét kicserélik, és így alkalmazhatóvá válik gyógyászati célokra. 

    Ünnepelni majd akkor fognak, ha véget ér az emberek szenvedése – mondta Karikó Katalin.

  • Szlovéniában keddre 323 új fertőzöttet regisztráltak. Ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 254 ezret.

    Az elmúlt napon egyetlen beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4696-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 227-en vannak kórházban, 67-en közülük intenzív osztályon.

    A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 663 370-en kaptak, közülük 407 039-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 38,4, illetve 23,6 százaléka – tájékoztat az MTI.

  •  A horvát állampolgárok keddtől már igényelhetik a digitális uniós Covid-igazolványt – közölte a Jutarnji list a horvát kormány közleményére hivatkozva.

    A QR-kódos digitális pecséttel ellátott igazolványokat az egészségügyi minisztérium állítja ki. Az igazolvány papíralapon vagy digitálisan is elérhető. Igazolja, hogy tulajdonosát beoltották a koronavírus ellen, vagy nemrég készült negatív teszteredménnyel rendelkezik, illetve már felgyógyult egy fertőzésből.

    Azonkívül, hogy az érvényes úti okmányok mellett biztosítja a tulajdonosoknak az Európai Unión belüli szabad mozgást, az igazolás más célokra is felhasználható lesz, összhangban a nemzeti válságstáb belátható időn belül meghozandó döntéseivel – közölte a kabinet.

    Davor Bozinovic belügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján elmondta: Horvátország részt vett az uniós igazolvány előzetes tesztelésében, ezért működőképes júniustól a digitális igazolás rendszere. Mivel azonban több uniós ország még nem tart itt a folyamattal, Zágráb továbbra is elfogadja azokat a védettségi igazolásokat, amelyekről kölcsönösségi alapon kétoldalú megállapodásokat kötött.

    A tárcavezető hozzátette: kedden már kiadtak 15 ezer igazolványt, és ezt azok is kérhetik, akik még csak egy védőoltást kaptak. Horvátország eddig Csehországgal és Ausztriával állapodott meg arról, hogy kölcsönösségi alapon már egy oltással is korlátozás nélkül be lehet utazni egymás országaiba, ha az első dózis felvételétől 22 nap eltelt – írja az MTI.

  • Ausztriában lassult a koronavírus elleni oltási kampány, és Sebastian Kurz kancellár áprilisi ígérete – miszerint június végéig mindenki, aki akarja, legalább az első oltást megkaphatja  –  nem tűnik tarthatónak,   írta a Der Standard.

    A tartományok jelenlegi oltási adatait, a regisztráltak számát és a közeljövőben beérkező vakcinamennyiségeket figyelembe véve nem valószínű, hogy június végéig az oltható lakosság kétharmada – ennyivel számol a kormány – beoltható.

    Ugyan május 20-án feloldották az olthatóság korosztályi korlátozását, a gyakorlatban csak három tartomány  Alsó- és Felső-Ausztria, valamint Vorarlberg  élt eddig a lehetőséggel, és nyitotta meg minden korcsoportnak az oltásra való regisztráció lehetőségét. Ausztria kilenc tartománya közül csupán Salzburg és Alsó-Ausztria erősítette meg, hogy a már regisztráltak június végéig meg is kapják az első vakcinát.

  • Florin Cîţu  román miniszterelnök egy tévéműsorban arról beszélt, hogy csökkent az oltási ritmus sebessége Romániában, ugyanakkor hozzátette: folytatódni fog az oltási kampány, mivel az „emberek megértették az üzenetet” – számolt be a Maszol.

    A kormányfő a Digi 24 hétfő esti műsorában arra is felhívta a figyelmet, hogy Romániában – szemben más európai országokkal – jóval hamarabb meghozták a lazításokról szóló intézkedések egy részét, mivel szerinte Európában nagyon sok olyan állam van még, ahol továbbra is kötelező maszkot viselni szabadtéren

    Az oltási kampány révén, amelyet most kiterjesztettünk a falvakra, kisebb városokra és közösségekre, három ezrelék alatt akarom tartani Romániában a koronavírussal való fertőzöttségi rátát. Tulajdonképpen ez a célkitűzés 

    – fogalmazott  Florin Cîţu a műsorban. A politikus hozzátette: bár csökkent az oltás üteme Romániában, a hétvégén Bukarestben így is húszezer ember oltatta be magát,  a kampány tehát folytatódni fog.

  • Svédország fokozatosan lazítani kezdi a koronavírus miatt elrendelt korlátozásokat – számolt be az MTI. Keddtől engedélyezik a nyolc főt meghaladó társasági összejöveteleket, illetve rendezvényeket.

    Az éttermek este fél tizenegyig tarthatnak nyitva, de egy asztalnál legfeljebb négyen ülhetnek.

    A lazítások második körét július 1-jén jelentik be, amennyiben az adatok kedvezően alakulnak.

  • Hét tagállamban már működik az uniós védettségi igazolvány rendszere, amelyről nemrég született megállapodás.

    Az új uniós védettségi igazolvánnyal júliustól lehet szabadon utazni az európai országok között, de hét ország – Bulgária, Csehország, Dánia, Németország, Görögország, Horvátország és Lengyelország – már elkezdte használni az okmányokat.

    Az okmány csak azoknak garantálja a szabad utazást, akiket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinával oltottak be.

    Kapcsolódó

    Hét országban már működik az uniós védettség igazolvány

    Magyarországon még csak tesztelési fázisban van.

  • A WHO tegnapi genfi közgyűlésén jóváhagyta a Vatikán megfigyelői státusza iránti kérelmét.

    Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója és Ferenc pápa különösen a koronavírus elleni oltóanyagok méltányos elosztása iránti követelésükben képviselnek azonos álláspontot.

    A Vatikán megfigyelői státusszal rendelkezik a többi között az ENSZ-ben és az Európa Tanácsban is – tudósít az MTI.

    Kapcsolódó

    Állandó megfigyelői státuszt kapott a Vatikán a WHO-ban

    A pápa és a szervezet főigazgatója az oltóanyagok méltányos elosztásáért küzdenek.

  • Mától jelentkezhetnek az állam által felkínált háromezer dináros (közel kilencezer forint) jutalomra mindazok a szerbiai polgárok, akik a tegnapi nappal, május 31-vel bezárólag felvették a koronavírus elleni védőoltásnak legalább az egyik dózisát.

    A szerb pénzügyminisztérium közölte, hogy az immunizáció serkentése és a járvány letörése céljából hozott kormányrendelet értelmében a tizenhatodik életévüket betöltött szerbiai állampolgárok, akiket Szerbia területén oltottak be, a tárca honlapján az erre a célra fenntartott internetes címen jelezhetik, hogy igényt tartanak a háromezer dinárra – írja a Magyar Szó.

  • Kedden Görögország elkezdte a digitális oltási igazolvány kiállítását, aminek az Európai Unión belüli utazások megkönnyítése a célja. Az igazolás júniusban még csak kísérleti fázisban lesz – adta hírül az MTI. 

    Görögország így egyike lesz azon első országoknak, amelyek alkalmazzák a digitális oltási igazolványt.

    Az igazolást abban az esetben állítják ki, ha az illető koronavírus elleni védőoltást kapott, negatív PCR- vagy antigéntesztet produkált, vagy átesett a fertőzésen.

  • Nyolcszázezer dózis Sinopharm-vakcina érkezett kedden Nepálba, amelyet a szomszédos Kína ajándékozott az országnak. Ezzel új lendületet kaphat az oltási kampány a járvány által erősen sújtott országban − adta hírül az MTI.

    A szállítmány részét képezi annak az egymillió dózis oltóanyagnak, amelyet Hszi Csin-ping kínai elnök ígért május 26-án Bidija Dévi Bandari nepáli elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében. A fennmaradó kétszázezer dózis várhatóan szerdán érkezik meg Nepálba.

  • Görögországban már két hete tart a turistaszezon, de sok korlátozás még mindig érvényben maradt. 

    Többek közt Mikonosz is újra várja már a látogatókat, de a sziget klubjai még nem nyithattak újra, valamint egyelőre semmilyen zenés rendezvényt nem lehet tartani. Mindez azért is érinti érzékenyen a helyi turizmust, mert itt a többi szigethez képest az éjszakai élet is rendkívül pezsgő volt. 

    A görög kormány június végén tervezi feloldani a korlátozásokat a szigeteken. Iraklisz Ziszimopoulosz, egy turizmussal foglalkozó szakszervezet ügyvezetője szerint erre szükség is lesz, mivel rengetegen érdeklődnek már. 

    A két leggyakoribb kérdés az, hogy mind be vagyunk-e oltva, illetve hogy lehet-e majd ugyanúgy partizni, mint korábban

    – mondta.