Interjúban vallott az elfogott belarusz újságíró, kényszer hatására

2021.06.03. 20:57 Módosítva: 2021.06.03. 20:58
Fenyegetés hatására készült az az interjú, amelyet a fehérorosz ONT televíziós csatorna sugárzott szerda este a gépeltérítés révén őrizetbe vett ellenzéki újságíróval, Raman Prataszeviccsel –közölte csütörtökön a Vjaszna fehérorosz emberi jogi szervezet.

Az ONT, Fehéroroszország második állami televíziós csatornája egy hosszabb dokumentumműsor keretében sugározta az interjút.

Mindent, amit (Raman) Prataszevics mondott, minimum lelki fenyegetéssel és az ellene felhozott igazságtalan, de igen súlyos vádak hatása alatt értek el

– mondta az AFP francia hírügynökségnek Alesz Beljacki, a Vjaszna (Tavasz) igazgatója. Hozzátette: Prataszevics „Bármit is mond most, az tiszta propaganda, nincs valóságtartalma" – tette hozzá.

Az állami televízióban bemutatott interjúból egy kisebb részletet publikáltak az interneten is:

A letartóztatott ellenzéki újságíró a börtönben készített interjúban egyebek mellett azt mondta, hogy értelmetlen most a tiltakozás a szigorú fellépések miatt Aljakszandr Lukasenka államfő autoriter rendszere ellen, megfelelőbb pillanatra kell várnia az ellenzéknek.

A 26 éves Raman Prataszevicset és orosz állampolgárságú barátnőjét, Szofija Szapegát május 23-án vették őrizetbe, miután a fehérorosz hatóságok bombafenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették a minszki repülőtéren a Ryanair légitársaság Athén és Vilnius közt közlekedő járatát.

Az őrizetbe vétel nemzetközi felháborodást váltott ki, és újabb szankciókat jelentettek be miatta Fehéroroszország ellen.

Az újságíró ellen lázadások szervezése címén emeltek vádat, amely tizenöt évnyi börtönbüntetéssel sújtható.

Prataszevics az ellenzéki NEXTA Telegram-portál főszerkesztője volt, amely jelentős szerepet játszott az Aljakszandr Lukasenka tavaly augusztusi, hatodszori megválasztása elleni kibontakozott történelmi tiltakozó mozgalomban.

Őrizetbe vétele másnapján – amikor a független média az újságíró egészségügyi állapota miatt aggódott –  a fehérorosz hatóságok videofelvételt sugároztak Prataszeviccsel, aki azt mondta, hogy „beismerő vallomást tett”. 

Barátnőjét, Szofija Szapegát szintén látni lehetett egy videofelvételen, amelyen beismerte, hogy bűncselekményeket követett el. Mindkét esetben fennáll a gyanú, hogy kényszer hatására beszéltek. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla