új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Elköszönünk, csütörtökre ennyi volt a tudósítás. Holnap találkozunk, kedves Olvasóink!

    Addig is olvassák jobbnál jobb cikkekért az Indexet.

  • Mark Dybul a pandémia kitörése óta a G20-akat, az Európai Bizottságot és az Egyesült Államok kormányát is tanácsokkal látta el a válaszok kidolgozásában, és ő az egyetlen amerikai tagja az Egészségügyi Világtanács járványügyi szakbizottságának (IPPPR). Lapunk a hosszabb távú prognózisairól kérdezte.

    A professzor az Indexnek mindenekelőtt leszögezte, hogy a jelenlegi védőoltások nagyon okosan és stratégiailag abszolút helyesen a vírusok felszínén található tüskefehérjékre fókuszálnak, ezekhez riasztják az immunrendszert, amely aztán elpusztítja a veszélyes betolakodót. Ezek a tüskefehérjék azonban rendszeresen mutálódnak, ezért is van ennyi variáns a világban.

    A teljes cikk>>>

  • Az Amerikai Egyesült Államok összesen nyolcvanmillió adag vakcinát ajándékozna el június végéig, ami a fel nem használt oltóanyagok 75 százaléka. A fennmaradó 25 százalékot Washington vésztartalékként tárolná, és szükség esetén közvetlenül megosztaná szövetségeseivel és partnereivel.

    Joe Biden elnök ismertette az amerikai vakcinaelosztó kezdeményezés első szakaszának részleteit: 19 millió adag koronavírus elleni vakcinát adnak a Covax nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezésnek, írta az MTI. Ugyanakkor hatmillió dózist Washington szövetségesei és partnerei kapnak: köztük Mexikó, Kanada, Dél-Korea, a palesztin területek, Ukrajna, Koszovó, Haiti, Georgia, Egyiptom, Jordánia, Irak és Jemen, valamint az ENSZ frontvonalban dolgozó alkalmazottai.

  • Az amszterdami Schiphol repülőtéren átszálló utasoknak már nem kell negatív koronavírustesztet bemutatniuk, közölte az Air France–KLM a távirati irodával. A közlemény szerint a holland kormány módosította az országba lépés feltételeit, így azok érintik azokat a magyar utasokat is, akik KLM-mel utaznak.

    A június elsejétől érvényes szabályok szerint az átszálló utasoknak néhány órán, de legkésőbb egy napon belül el kell hagyniuk a repülőteret, a transzferzónából pedig nem léphetnek ki.

    Ha Hollandia az úti cél, akkor a magyar utasoknak továbbra is tesztkötelezettségük van.

  • Jövő keddtől a Portugáliából érkezők sem léphetnek be Angliába karanténkötelezettség nélkül – jelentette be csütörtökön Grant Shapps brit közlekedési miniszter. Ez azt jelenti, hogy egyetlen EU-tagország sem maradt a brit kormány zöld utazási listáján.

    A zöld kategóriás, vagyis az angliai karanténkötelezettség alól mentesített országok listájára a csütörtökön megtartott, a rendszer májusi bevezetése óta első felülvizsgálaton nem került fel újabb ország, így Magyarország sem, amely az EU immár összes többi tagországával együtt a sárga kategóriás, továbbra is karanténkötelezett országok között van.

    A brit kormány május 17-én léptette érvénybe a színkódos rendszert, amely meghatározza, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni.

  • Görögország megkezdte a menekülttáborok lakóinak beoltását a koronavírus ellen Leszboszon, Híoszon és Számoszon. A migránsok a Johnson & Johnson egydózisú vakcináját kapják. A táborok lakóinak eddig 15 százaléka jelezte, hogy szeretne hozzájutni a koronavírus elleni vakcinához. Mintegy 30 százalékuk esett már át a fertőzésen.

    A 11 milliós Görögország lakosságának több mint 35 százaléka kapta meg már a koronavírus elleni oltás legalább egy adagját.

  • Szerbiában a koronavírus elleni oltás első dózisát a felnőttek 43 százaléka kapta meg, a másodikat pedig 36 százalék. Belgrádban a nagykorú lakosság több mint 51 százalékát beoltották a koronavírus ellen. Azoknak az aránya, akik a második adagot is megkapták, 44 százalék, írta a PannonRTV. Holnap kezdődik az orosz vakcina gyártása Belgrádban.

  • Bahreinben a Pfizer–BioNTech-vakcinát ajánlják harmadik oltásként koronavírus ellen azoknak, akik két Sinopharm-oltást kaptak, elmúltak ötvenévesek vagy túlsúlyosak, esetleg legyengült az immunrendszerük – adta hírül csütörtökön az AP amerikai hírügynökség.

    Az első két oltást követően fél évnek kell eltelnie a harmadikig.

    Bahrein 1,6 milliós lakosságának beoltottsági aránya a világ államai közül a legmagasabbak között van, közelít az ötven százalékhoz, jelenleg mégis súlyos járványhullámmal küzd, olyannyira, hogy kéthetes lezáró korlátozásokat rendelt el.

  • Szerbiában a tegnapi adatokhoz képest csökkent az egy nap alatt regisztrált koronavírussal fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 218 friss megbetegedést regisztráltak több mint tízezer teszt feldolgozása után, írta a PannonRTV.  

    A kór szövődményeiben kilenc beteg veszítette az életét. Kórházban 568 fertőzöttet kezelnek, közülük 36 páciens van lélegeztetőgépen.

  • Kirgizisztánban ezer adag koronavírus elleni vakcinát kellett kidobni, miután egy takarító kihúzta a hűtőt a konnektorból, hogy feltölthesse a telefonját egy Biskekben található klinikán – írja a Dailystar.co.uk.

    A 6,5 milliós országban meglehetősen későn, márciusban indult el az oltási kampány, és nem is állnak jól vele, az egészségügyi miniszter szerint a múlt héten több mint ötvenezren kapták meg legalább az egyik adag vakcinát.

    Ezért is jött jól az Oroszországtól kapott húszezer adag Szputnyik-vakcina, amelyből ezer darabot ki kellett dobni a gondatlanság miatt – az oltóanyagot ugyanis legfeljebb 2 Celsius-fokon lehet tárolni.

  • Svédország balközép kisebbségi kormánya kudarcot vallott a koronavírus-járvány kezelésében – hangsúlyozta állásfoglalásában a svéd parlament alkotmányügyi bizottsága.

    A stockholmi kormány túl lassú volt a tesztelési és a fertőzési láncolatok nyomon követésében, csődöt mondott az idősek védelmében, és nem tudta egyértelműen elhatárolni az országos és a helyi hatóságok hatásköreit a törvényhozás testülete szerint.

    Az állásfoglalásban ugyanakkor nem tettek említést Svédország sokat bírált stratégiájáról, hogy nem zárták le az országot – írta a távirati iroda.

    A tízmillió lakosú skandináv országban a járvány kitörése óta több mint egymillió ember fertőződött meg a koronavírussal, és 14 451 beteg hunyt el a kórban.

  • Szlovákiában 139 új koronavírus-fertőzöttet találtak szerdán, 5266 PCR-teszt kiértékelése után. A Covid–19 és szövődményei kilenc ember halálát követelték – írta az Újszó.com. Kórházban 377 pácienst ápolnak, közülük 36 beteget intenzív osztályon gondoznak, 33 fertőzött szorul gépi lélegeztetésre.

  • Romániában 196 új koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak 32 ezer teszt alapján az elmúlt 24 órában. A kór 16 beteg életét követelte szerdán – írta a Maszol.ro portál. Kórházban 1929 pácienst kezelnek, intenzív osztályon 365 beteget ápolnak.

  • Annak ellenére, hogy a szlovén kormány által felállított ütemterv szerint az úgynevezett zöld szakaszba lépett az ország, Ljubljana további egy héttel meghosszabbította a járványügyi intézkedéseket, amelyeket a reprodukciós ráta emelkedésével indokolt – írta a helyi sajtó csütörtökön.

    A zöld szakasz azt jelenti, hogy heti átlagban háromszáz alá mérséklődik az új fertőzöttek száma. Ebben az esetben a higiéniai előírások betartása mellett megszűnnek a korlátozások, de továbbra sem nyithatnak ki az éjszakai szórakozóhelyek és a diszkók.

    Nőtt azonban a reprodukciós ráta (amely azt mutatja, hogy egy ember hány másiknak adja át a fertőzést), 0,7-ről 0,95-re. Emiatt a kormány elhalasztotta az újabb nyitást.

    000 98C4C9
    Fotó: Jure Makovec / AFP

    Engedményeket tett ugyanakkor a határátlépésnél. Szombattól azok, akik nincsenek beoltva vagy nem estek át a koronavírus-fertőzésen, antigéngyorsteszttel is beléphetnek az országba. Korábban ezt csak PCR-teszt felmutatásával tehették meg. Szlovénia nemcsak az EU-ban kiállított teszteket fogadja el, hanem többek között az Izraelben, Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Oroszországban és Szerbiában kiadottakat is.

  • Az Európai Unió a koronavírus-járvány globális helyzetével kapcsolatban felülvizsgálta a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját, és a jegyzékbe felvette Japánt. Ez alapján a távol-keleti ország állampolgárai esetében az uniós tagállamoknak fokozatosan fel kell oldaniuk a nem alapvető beutazásra vontokozó korlátozásaikat – közölte az uniós tanács csütörtökön.

    Az Európai Unió első alkalommal 2020. június végén tette közzé az akkor tizennégy országot felsoroló listáját.

    A tájékoztatás szerint a listán jelenleg Ausztrália, Dél-Korea, Izrael, Japán, Új-Zéland, Ruanda, Thaiföld és Szingapúr szerepel. A kölcsönösségre vonatkozó megerősítés függvényében Kína különleges közigazgatási területei, Hongkong és Makaó esetében is fokozatosan fel kell oldani az utazási korlátozásokat.

  • A Kelet-Közép-Európát érintő harmadik koronavírus-hullám végéig a MOL-csoport több mint húszmillió dollárt költött a járvány elleni védekezésre a társaság közlése szerint.

    A cég több mint nyolcmillió maszkot, 14 millió kesztyűt, 170 ezer liter fertőtlenítőszert és közel 300 ezer tesztet adott a Covid-elleni védekezéshez a munkatársaknak, ahol lehetett, védőoltást is felajánlott számukra.

    Közölték azt is, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében a csoport több mint ötmillió dollárt adományozott a világjárvánnyal kapcsolatos egészségügyi támogatásokra.

    Ebből Magyarországon mintegy 1,5 millió dollár értékű adománnyal támogatták az egészségügyi válsághelyzet kezelését és a megelőzést különböző területeken.

    A MOL Románia 1,3 millió, a MOL-csoport horvát tagja mintegy 500 ezer, a Slovnaft több mint 540 ezer dollárt fordított adományokra, de Szerbiában és Csehországban is juttattak erre a célra.

    Pakisztánban segítették egy karanténközpont létrehozását és a működési területén élő helyi közösségek ellátását egyéni védőfelszerelésekkel.

  • A korosztályok szerinti koronavírus elleni oltást szabad regisztrációval váltották fel az olasz egészségügyi hatóságok csütörtökön, de a tartományok továbbra is eltérő oltási ütemezést követnek. A december végén indított olaszországi oltókampány mostanáig mindenhol korosztályok szerint haladt. A hetven év felettiek több mint 85 százaléka már megkapta az oltás első adagját az utóbbi több mint öt hónapban – írja az MTI.

    A hatvanmilliós országban összesen 35,8 millióan kaptak védőoltást, közülük 12,3 millióan részesültek már a második dózisban is.

    Az egészségügyi minisztérium rendelkezése szerint csütörtökön megkezdődött a tömeges oltás, ami azt jelenti, hogy szabaddá vált az oltási regisztráció a 12 évesnél idősebbek számára. Ennek ellenére a tinédzserek oltását csak négy észak-olaszországi régióban indították el. Az ország többi térsége eltérő ütemezést követ. Miközben Venetóban a 12 és 39 év közöttieket oltják a tervek szerint augusztus 4-éig, addig a közép-olaszországi Lazióban még a negyven felettieknél tartanak. Szicíliában még nem fejezték be a középkorúak oltását, de ezzel egy időben oltják az érettségire készülőket is.

    Bolognában szerdán regisztráció nélküli oltási napot tartottak a fiataloknak, akik szabályosan megrohamozták az oltópontot. A tolongás több esetben verekedéssé fajult. Szardínia, Molise és Friuli-Venezia Giulia tartomány már az úgynevezett fehér zónához tartozik, vagyis kikerültek a járvány-veszélyességi fokozatokból. Ennek ellenére nem törölték el az éjféltől érvényes kijárási tilalmat, és továbbra is kötelező a szájmaszk viselése és a biztonsági távolság betartása.

    Június 7-étől Abruzzo, Liguria, Umbria és Veneto is a fehér zónába lép át, június 14-étől pedig a legnépesebb Lombardia és Lazio is. Számítások szerint június 21-étől az egész ország „fehér” lesz, több óvintézkedést azonban továbbra sem akarnak eltörölni.

    A vendéglátás annyi engedményt kapott, hogy az éttermek, presszók a belső tereket is megnyithatják, de asztalonként csak négy vendéget fogadhatnak kültéren is.  

  • Az indiai központi kormány 300 millió adag, koronavírus elleni oltóanyagot tervez vásárolni a helyi Biological-E oltóanyaggyártótól, amelynek vakcinája még nem kapott hatósági engedélyt és a klinikai vizsgálatok végső szakaszánál tart – jelentette a helyi egészségügyi minisztérium nyomán az MTI.

    A kormány 206 millió dollár (mintegy 62 milliárd forint) előleggel járó megrendelést adott le. Az 1,3 milliárd lakosú Indiában súlyos oltóanyaghiány áll fenn, de minden 18 év feletti személyt igyekeznek beoltani.

    A haidarábádi székhelyű Biological-E védőoltásának klinikai tesztje jelenleg a harmadik szakaszban van, és az első és második fázisban ígéretes eredményeket mutatott – derült ki az egészségügyi tárca közleményéből. A vakcina a következő hónapokban lesz elérhető.

    Ez az első alkalom, hogy India megrendelést adott le egy még engedélyezésre váró védőoltásra.

    Az M/s Biological-E-vel kötött megállapodás része az indiai kormány azon szélesebb körű törekvésének, hogy a kutatás-fejlesztés (K+F) és a pénzügyi támogatás révén ösztönözze a hazai vakcinagyártókat – írta közleményében a tárca.

    India az AstraZeneca által a helyi Serum Institute of India révén előállított oltóanyaggal és a helyi Bharat Biotech cég által gyártott Covaxin vakcinával oltja jelenleg a lakosságát, és megkezdte az orosz Szputnyik V-vakcina bevezetését is. A Serum Institute elindította az engedélyeztetési folyamatát annak, hogy a jövőben Szputnyik V-oltóanyagot is előállíthasson.

    Az összesen 28,4 millió hivatalosan regisztrált fertőzöttel India a világjárvány kezdete óta a második helyen áll az Egyesült Államok után. A halálos áldozatok száma 337 989.

    A szakértők arra figyelmeztettek, hogy néhány hónapon belül egy harmadik hullám is bekövetkezhet, amint a második hullám által bevezetett korlátozások enyhülnek. Hangsúlyozták egyben, hogy a lakosság nagy százalékának beoltása az egyetlen megoldás a kialakult helyzetre.

    Január óta valamivel több mint 221 millió adag oltóanyagot adtak be. Körülbelül 26 millió ember mindkét adagot megkapta. A kormány a héten azt mondta, hogy az ellátás javul, és júliusban és augusztusban akár napi 10 millió adagot is beadhatnak, szemben a jelenlegi alig hárommillióval.

  • Ukrajnában csütörtökre kismértékben, kevesebb mint 2600 új beteggel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma, a járvány terjedése pedig továbbra is stagnálást mutat – írja az MTI.

    A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 2581 új esettel 2 209 417-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény kevesebb mint négyszázzal, de több a megelőző napinál. Az elhunytak száma 102-vel 50 959-re emelkedett. A halálos áldozatok száma a megelőző napon 158 volt. Eddig 2 072 091-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint kilenc és félezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint hétezerrel, 86 367-re. Kórházba most 1059 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon számuk 1262 volt.

    A legtöbb új beteget, 529-et ismét az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol az azonosított fertőzöttek száma már megközelítette a 208 ezret, az elhunytaké hárommal 5105-re emelkedett.

    Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta 1 076 793-an kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első, 138 090-en a második dózisát is. Szerdán 34 481 embert oltottak be az országban, azaz csaknem kétszer annyit, mint a megelőző napon – írta az Ukrajinszka Pravda.

    Közben az UNIAN hírügynökség jelentése szerint Kijevben 17 oltási pontot nyitottak meg, ahol pedagógusokat oltanak be Pfizer-oltással – hozta nyilvánosságra Mikola Povoroznik, a fővárosi adminisztráció helyettes vezetője. Az oltási pontokat kerületi oktatási intézményekben alakították ki.

  • Hosszú és bonyolult belügyi, illetve nemzetközi viták, tárgyalások után június 7-től mégis lehet az orosz Szputnyik V elnevezésű koronavírus elleni vakcinát használni Szlovákiában, amivel a 18 és 60 év közöttieket fogják oltani – olvasható az Új Szó portálján. 

    Ezzel többé-kevésbé pont került a Szputnyik V ügyére a szomszédos országban, ami azzal kezdődött, hogy Igor Matovič kormánya felhatalmazása nélkül, magyarországi segítséggel nagyobb tételt vásárolt az orosz oltóanyagból, majd március 1-jén ő maga fogadta a kétszázezer adagot a kassai repülőtéren. Ezután bevallotta, hogy ő nem oltatja be magát a Szputnyik V-vel, mert nem minden uniós országba engednék be hivatalos tárgyalásra sem, amíg az orosz oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség nem regisztrálja.

    Nem erősítette meg a Szputnyik V iránti bizalmat Zuzana Baťovának, az Állami Gyógyszerellenőrző Intézet igazgatójának nyilatkozata, aki becsmérelte az oltóanyagot, ezért az oroszok visszaküldték a pénzt, egyúttal visszakérték a leszállított árut is. Végül az egészségügyi miniszter, Vladimír Lengvarský arról beszélt, hogy a parlament engedélyezte az orosz vakcinát, de ő maga azt mondta, hogy a családjának nem adatná be azt. Mindezek után mégis zöld utat kapott a Szputnyik, amelyre május 31-től lehet jelentkezni az egészségügyi információs központ honlapján.

  • Bulgária mintegy 150 ezer vakcinát osztana meg balkáni szomszédaival, jelentette be szerdán Sztojcsko Kacarov egészségügyi miniszter nyomán a The Guardian. Annak ellenére, hogy az Európai Unió tagországai között jelenleg Bulgáriában a legalacsonyabb az oltottsági arány, az ország év végig mintegy 13 millió vakcinát kap. Múlt héten Rumen Radev bolgár elnök azt mondta, hogy Bulgária jelentős mennyiségű vakcinát kíván felajánlani Észak-Macedóniának, legfőképp azért, hogy ezzel is szorgalmazza az Európai Uniós csatlakozás nyomán kialakult nézeteltérések elsimítását.

    Bulgária most az Európai Bizottság válaszát várja, azért hogy megkezdhesse legfőképp az AstraZeneca vakcinájának szétosztását.

  • Az orosz Szputnyik V-vel is megkezdik az oltásokat Szíriában. Az első Szputnyik V vakcinát maga a szír elnök Bassár el-Aszad kapta meg - számolt be róla szerdán a Guardian. Az ország áprilisban kapta meg a legelső vakcinaszállítmányokat, akkor 203 ezer AstraZeneca érkezett Szíriába.

    A worldometer adatai alapján Szíriában eddig 24 559-en kapták el a fertőzést, és meghalt 1778 ember.

  • Az alacsony jövedelmű országok oltási kampányait támogatni hivatott Covax-kezdeményezésnek 2,4 milliárd dollárt sikerült összegyűjtenie oltóanyag-vásárlásra, de a piacon elérhető vakcinák korlátozott mennyisége továbbra is akadályozza a program hatékony működését – jelentették be egy virtuális sajtótájékoztatón az ebből a célból szervezett donorkonferencia szervezői szerdán.

    A Japán és a Gavi vakcinaszövetség által szervezett konferencián összegyűlt pénz 1,8 milliárd adag oltóanyag megvásárlására elegendő, amivel 91 szegény ország lakosságának mintegy harmada oltható be. A Covax arra számít, hogy a vakcinákat még idén, illetve 2022 elején tudják majd szállítani a gyártók – írja az MTI.

    Seth Berkley, a Gavi amerikai főigazgatója elmondta, hogy a beszerzett vakcinák ötödét – „a mérete miatt” – India kapja. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság korábbi elnöke, a Gavi igazgatótanácsának jelenlegi elnöke elmondta, hogy a konferencián összegyűlt pénzzel összesen 9,6 milliárd dollár áll a Covax rendelkezésére. Beszámolt arról is, hogy a donorok 775 millió dollárt különítettek el a szállítási költségekre.

    A konferencián az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen és Kamala Harris amerikai alelnök is részt vett. Von der Leyen arról biztosította a Covaxot, hogy az EU mindaddig kitart a kezdeményezés mellett, amíg a vírust le nem győzik.

    A Covax május 31-ig 77 millió adag vakcinát juttatott el 127 országba és területre, ez azonban sokkal kevesebb a tervezettnél. A szervezők arra figyelmeztettek, hogy június végére a Covaxnak 190 millió dózis elmaradása lesz eredeti terveihez képest. Berkley aggodalmának adott hangot a „rövid távú ellátási zavarok” miatt.

    A Covaxnak óriási érvágás, hogy minden ország alapvetően magának akarja a vakcinát, s emellett kapacitásai nagy részét az adta volna, hogy az Indiai Szérumintézet nagy mennyiségű oltóanyagot ígért, amelyet azonban a járvány ott tomboló második hulláma miatt az indiai kormány nem enged exportálni. Adar Punavalla, az Indiai Szérumintézet vezetője szerdán arról beszélt, hogy ha Indiában javul a helyzet, akkor pár hónapon belül újraindulhatnak a szállítások. Seth Berkley ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy világjárvány idején nem elég szállítani, gyorsan kell szállítani a vakcinákat, mert milliók élete forog kockán.

    Az eddig beadott 1,8 milliárd dózisnak csak mintegy 0,4 százalékát adták be alacsony jövedelmű országokban. Ez erkölcsileg, járványügyileg és gazdaságilag is elfogadhatatlan

     – hangoztatta a csúcstalálkozón Tedros Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

  • Melbourne-ben kénytelenek elhalasztani az oltásokat, mivel nincs elegendő vakcina az országban számolt be róla a Guardian.

    A koronavírus-járvány drámai felfutása miatt a május napi 2300-as napi oltások száma jelenleg 20 ezer körül van, így nem meglepő, hogy jelentős gondokkal küzd a helyi egészségügyi rendszer.

  • További hét nappal meghosszabbítja a kötelező otthontartózkodás idejét azok számára, akik május 27. óta az ausztrál Viktória államban tartózkodnak. A Guardian szerint azon személyek, akik kapcsolatban álltak másokkal, számukra kötelező a teszt  elvégzése, mindaddig amíg nem produkálnak negatív koronavírus tesztet.

  • Argentína egyik legnagyobb olajipari szakszervezete szerdán azzal fenyegette meg kormányt, hogy sztrájkot hirdet, ha nem engedi, hogy vakcinát vásároljon a tagjainak – számol be róla a The Guardian.

    A 24 ezer munkavállalót tömörítő Neuquem és a La Pampa szakszervezet június 11-ig adott haladékot a Buenos Aires-i kabinetnek. A szervezet vezetője, Guillermo Pereyra azt mondta, ha nem juthatnak hozzá a koronavírus elleni oltóanyaghoz, beszüntetik a munkavégzést.

  • A világon 171 537 180 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 668 260 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem – közép-európai idő szerint – csütörtök reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 171 046 311 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 561 752 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 33 306 936 fertőzött volt eddig a napig, és 595 825-en haltak meg. 

    Az amerikai kontinensen Brazíliából is baljós számok érkeznek, 16 720 081 fertőzöttről és 467 706 halálos áldozatról tudni.

    • Argentínában 3 852 156 a fertőzöttek és 79 320 a halottak száma. 

    Ázsiában még mindig Indiában a legsúlyosabb a járványhelyzet: 28 307 832 fertőzöttet és 335 102 halálos áldozatot jegyeztek fel. 

    • Oroszországban 5 031 583-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 120 217-re emelkedett.

    Európáról elmondható, hogy a legtöbb országban folyamatosan csökken a fertőzöttek és az áldozatok száma is.

    • Franciaországban 5 739 995 fertőzöttet és 109 841 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 5 263 697 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 47 768.
    • Az Egyesült Királyságban 4 510 597 a fertőzöttek száma, és 128 057-en haltak meg a betegségben.
    • Olaszországban 4 223 200 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 126 283.
    • Németországban 3 698 004 a fertőzöttek száma, 88 852 a halottaké.
    • Spanyolországban 3 687 762 fertőzöttet és 80 049 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Lengyelországban 2 873 527 fertőzöttet és 73 984 halálesetet tartanak nyilván.
  • Június 15-től elkezdik a 12–18 éves fiatalok oltását Franciaországban – jelentette be szerdán Emanuel Macron francia elnök. A párizsi kormány tavaly év végén kezdte el az oltakozást elsősorban az egészségügyi dolgozók körében, május 31-től azonban már mindenki számára elérhetővé tették az oltást.

    Emmanuel Macron – írja a The Guardian – arról is beszámolt, hogy a maszkviselés kötelezettséget nem egyszerre oldják fel az egész országban, hanem helyi szinteken dönthetnek róla a prefektúrák. Franciaországban jelenleg 15 ezer fertőzött van a kórházakban, köztük a súlyos betegek száma 2754, az egy hónappal ezelőtti 6 ezerhez képest.