Dánia nem látja szívesen a menekülteket

2021.06.04. 07:06 Módosítva: 2021.06.04. 07:06

Dániában új jogszabályt fogadtak el, amely szerint a menedékkérőket egy Európai Unión kívül harmadik országba helyezik át, amíg felül nem vizsgálják az ügyüket – írja a bbc.com.

Bár a képviselők megszavazták a szociáldemokrata kormány tervét, az Európai Bizottság és a Dán Menekültügyi Tanács is aggodalmának adott hangot, egy civilszervezet pedig felelőtlenségnek tartja a lépést.

Az elmúlt években már többször szigorították a bevándorlási politikát Dániában, miután 21 ezer menedékkérő érkezett az országba 2015-ben.

Ha valaki menedékjogot kér Dániában, tudnia kell, hogy visszaküldik egy Európán kívüli országba, ezért bízunk benne, hogy nem próbálkoznak meg vele újra

– mondta Rasmus Stocklund kormányszóvivő.

A tervek szerint a menedékkérők eseteit egy harmadik országban vizsgálnák felül, és a kérelmező ott kapna átmenetileg védelmet az eljárás végéig.

Az új jogszabály elfogadása mellett Dánia a közelmúltban migrációs megállapodást írt alá Ruandával, amely arra enged következtetni, hogy ott hoznák létre azokat a létesítményeket, ahol a menedékkérőket átmenetileg elhelyeznék.

Dánia volt az első európai ország, amely több mint 200 szíriai menekült tartózkodási engedélyét visszavonta két héttel ezelőtt. Ezt azzal indokolták, hogy a dán hatóságok szerint Szíria egyes részei már elég biztonságosak ahhoz, hogy a bevándorlók visszatérjenek oda.  • Hírek
  • Hírek