új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárjuk mai összefoglalónkat a koronavírus-világjárvány történéseivel, a legfontosabb tudnivalókkal.

    Vigyázzanak magukra, jó pihenést!

  • Egan Bernal hazájában, Kolumbiában készült megünnepelni a Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyen aratott múlt vasárnapi összetett győzelmét, de ehelyett monacói otthonában karanténba került, miután pozitív koronavírustesztet produkált.

    Csapata, az Ineos Grenadiers pénteken közölte, hogy a 24 éves Bernalnak enyhe tünetei vannak és jó a közérzete. A kolumbiai szövetség pedig arról számolt be ennek kapcsán, hogy Bernal és barátnője, María Fernanda Gutiérrez szombaton szállt volna repülőre, de az utazás előtti kötelező tesztelés mindkettőjük esetében kimutatta a fertőzést.

    A 2019-ben Tour de France-on első kerékpáros így most kénytelen elszigetelődni, és elhalasztani az utazást – adta hírül az MTI.

  • Szánalmasnak nevezte az Egyesült Államokat Nicolás Maduro venezuelai elnök, amiért hazája kimaradt az amerikai vakcinaelosztó kezdeményezésből.

    Gyűlölnek minket, alantas, megvetendő érzelmekkel vannak irántunk

    – hangoztatta Maduro a közösségi médiában. Az Egyesült Államok nagyjából hatmillió adag vakcinát szán a latin-amerikai és a karibi térségnek adományozni a Covax nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezés keretében. A Washingtonnal hadilábon álló caracasi vezetés azonban nem kap ebből.

    Az utóbbi napokban hosszú sorok alakultak ki a venezuelai oltóközpontok előtt Caracasban is a vakcinák nyilvánvaló hiánya miatt. Mindemellett kevés információ áll rendelkezésre az oltási kampányról. Az ellenzék és az egészségügyi szervezetek szerint az autokrata kormány a vakcinákkal próbálja kordában tartani a lakosságot.

    Áprilisban Maduro bejelentette, hogy országa 120 millió dollárt fizetett azért, hogy 11,3 millió adag oltóanyaghoz jusson az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Covax programján keresztül. Ennek a jelentős mennyiségű vakcinának a szállítását június-július hónapokban várják.

    A súlyos belpolitikai és gazdasági válság következtében az egészségügyi ellátórendszer hiányosságaival is küzdő Venezuelában hivatalos adatok szerint mintegy 238 ezren fertőződtek meg a koronavírussal és 2689-en hunytak el a kórban. Megfigyelők szerint a valós adatok a hiányzó tesztek miatt ennél jóval magasabbak lehetnek – számolt be az MTI.

  • A Salvati Copiii (Mentsétek meg gyermekeket) Egyesület pszichológia tanácsadásán résztvevő gyerekek mintegy 90 százaléka szorong a pandémia és a korlátozások miatt szellemi és érzelmi rendellenességekben Romániában, a legtöbben szoronganak – számolt be a Transindex az egyesület által közzétett adatokra hivatkozva. 

    Az egyesület szerint igen súlyos következményei vannak a gyerekekre nézve a koronavírus-járványnak. Olyanok is voltak, akik öngyilkossági kísérletet hajtottak végre, de sokan agresszívak és szoronganak. 

    Szakemberek szerint a serdülők és a gyerekek életébe a stresszhatás számos fizikai, szellemi és társadalmi változást hozott. A családban eluralkodó folyamatos aggódás és egyre fokozódó bizonytalanság is nagyon súlyosan érintette őket.

  • Kanada megállapodott a Pfizerrel, hogy még hárommillió adag vakcinát fog a cég az országba szállítani szeptemberben – közölte Justin Trudeau miniszterelnök.

    A Guardian cikke szerint az országban eddig a tizenkét év felettiek hatvanöt százaléka kapott már legalább egy oltást, ami a G20 államai között a legmagasabb arány.

  • A koronavírus-járvány világszerte immár ötödik hete lanyhul, különösen Európában és Ázsiában – írja a Barron’s.           

    Egyben óvatosságra intenek a számok tekintetében, hisz a nyilvántartások vezetésének módszertana államonként eltérő.

    Napi 466 400 fertőzést regisztráltak világszerte a héten. Ez a mutató 15 százalékkal esett az előző héthez képest. Február óta tart a csökkenő tendencia.

    A legjelentősebb esetszámesést Svédországban (36 százalék, illetve napi 1200 eset) és Nepálban (35 százalék, illetve napi 5000 eset) mérték.

  • Az Európai Bizottság felkérte a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagjait, hogy olyan többoldalú kereskedelmi cselekvési terv mellett kötelezzék el magukat, amely elősegíti a koronavírus elleni oltóanyagok és gyógyszerek gyártásának bővítését, illetve egyetemes és méltányos hozzáférést biztosít a vakcinákhoz és a gyógymódokhoz.

    A brüsszeli testület kiemelte, hogy a WTO központi szerepet játszik a világjárvány elleni küzdelemben, ezért arra buzdította a WTO többi tagját, hogy állapodjanak meg bizonyos, többek között a szellemi tulajdon jogokkal kapcsolatos kötelezettségvállalásokról.

    Az EU felkérte a kormányokat, biztosítsák, hogy a koronavírus-fertőzés elleni vakcinákat, gyógyszereket és azok alkotóelemeit szabadon lehessen más országokba szállítani. Ösztönözzék a gyártócégeket, hogy növeljék a kapacitásukat, egyúttal gondoskodjanak arról, hogy az oltóanyagokra leginkább rászoruló országok megfizethető áron juthassanak hozzá a vakcinákhoz – számolt be az MTI.

  • Mégsem kell karanténba vonulniuk a cannes-i filmfesztiválra Angliából érkező látogatóknak, amennyiben már mindkét oltásukat megkapták – írja a Variety.

    A teljesen beoltott, Amerikából és Angliából érkezőknek még egy negatív PCR-tesztet is fel kell mutatniuk.

    A fesztivál idén július 6-án kezdődik. A harmadik legtöbb szakmai meghívott az Egyesült Királyságból érkezik.

  • A koronavírusos esetek számának növekedése Afrikában túlterheléssel fenyegeti a kontinens egészségügyi intézményeit – jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO). 

    Az elmúlt két hétben az új fertőzöttek száma húsz százalékkal nőtt – írja Washington Post. Számos ország nem rendelkezik megfelelő felszereléssel, személyzettel és intenzív ágyakkal ahhoz, hogy kezelni tudják a helyzetet.

    A harmadik hullám fenyegetése valós, és egyre növekszik

    – közölte Matshidiso Moeti, a WHO afrikai regionális igazgatója.

  • Mesterségesen létrehozott, hibrid antitestet tartalmazó orrsprayt fejlesztenek kutatók az Egyesült Államokban – számolt be az MTI a Nature cikke alapján.

    A Texasi Egyetem egészségtudományi központjában dolgozó Zhiqiang An és kollégái a megfertőződést követően viszonylag lassan megjelenő, ám pontosan az adott kórokozóra szabott IgG típusú antitestek koronavírust célzó töredékeit egy másik típusú molekulával, az IgM ellenanyaggal kombináltak össze, amely gyorsan megjelenik számos különböző fertőzés esetén.

    A hibrid ellenanyagot egerek orrába fecskendezték a megfertőződést megelőző vagy követő hat órában, akkor a vírus mennyisége jelentősen csökkent a rágcsálók tüdejében két nappal a megfertőződést követően.

    Mint mondták, akár olyan orrspray is készíthető a felhasználásukkal, amelyet a gyógyszertárakban lehet értékesíteni és vészhelyzet esetére otthon tartani.

  • Minden Covid–19 ellen beoltott horvát állampolgár oltottságát rögzítik a központi nyilvántartásban és igazolást is kapnak erről a tényről. Az igazolás megkönnyíti a horvátok utazását az Európai Unión belül – tájékoztatott a horvát egészségügyi minisztérium.

    Amennyiben a beoltott polgároknak bármilyen okból nem szerepel a vakcinafelvétele a központi nyilvántartásban, a háziorvosuk köteles átvezetni. A horvát háziorvosok jogosultak a központi nyilvántartásban rögzíteni a külföldön beadott védőoltásokat is, ha a vakcina a horvát szakhatóság által engedélyezett – írja a 24sata.hr.

  • Negyvenegyezer adag Pfizer–BioNTech-oltóanyagot adott kölcsön Csehországnak Magyarország − jelentette be Szijjáró Péter külgazdasági és külügyminiszter. Ezzel a miniszter teljesítette a csütörtök este megjelent Magyar Közlönyben megjelent határozatban foglaltakat.

    A héten Magyarország Szlovéniának háromszázezer adag AstraZenecát is kölcsönadott.

    Szijjártó Péter a héten öt nap alatt hét országba látogatott el: Kínába, Üzbegisztánba, Izraelbe, Szlovéniába, Oroszországba, Szerbiába és Csehországba.

  • Az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződések száma továbbra is emelkedik Nagy-Britanniában. A fertőzés okozta súlyos, kórházi kezelést igénylő megbetegedések és a halálozások száma ugyanakkor továbbra is folyamatosan csökken − számolt be az MTI.

    A brit egészségügyi minisztérium pénteki adatismertetése szerint az elmúlt 24 órában országszerte 6238 új koronavírus-fertőződést azonosítottak szűrővizsgálatokkal az előző nap kimutatott 5274 eset után. A betegség okozta halálozások száma ugyanakkor 11-re csökkent a csütörtökön jelentett 18-ról.

  • A halálból tért vissza egy koronavírusban elhunyt indiai asszony − írja a Daily Star. A lap szerint a nőt koronavírussal diagnosztizálták, majd május 15-én értesítették a családot, hogy belehalt a kórba. A temetésen a járványügyi szabályokat betartva csak távolról tudták megnézni a holttestet, amely egészen a hamvasztásig le volt takarva.

    Az asszony két hét után kopogtatott a családja ajtaján, akik nem tudták elhinni, hogy ő tért haza. A kórház, mint később kiderült, egy másik nő holttestét adta ki a családnak. Azóta sem tudják, hogy ki lehet a beteg, akit eltemettek a hatvanéves indiai nő helyett.

  • Svájcban a július elejére tervezettnél is előbb kezdik koronavírus ellen beoltani a 12−15 éveseket. A vakcinák közül az amerikai-német Pfizer–BioNTech-oltást fogják beadni a gyerekeknek − adta hírül az MTI.

    A svájci egészségügyi hatóság közleményében tudatta, hogy a 12−15 év közöttiek a 15 évesnél idősebbekhez hasonlóan két oltást kapnak.

    Svájcban a tervek szerint szeretnének végezni a 12–15 év közöttiek beoltásával az őszi iskolakezdésre, már csak azért is, hogy gyengüljön egy téli járványhullám esélye.

    Az Egyesült Államokban már májusban megkezdték a 1215 év közöttiek beoltását szintén a Pfizer és a BioNTech vállalatok által gyártott, koronavírus elleni vakcinával.

  • A szlovén epidemiológiai helyzet javulásának következtében holnaptól negatív gyorsteszt birtokában is be lehet utazni az országba.

    A szlovén kormány bejelentette, hogy a javuló járványügyi helyzetre tekintettel a jövő héttől további enyhítések várhatók – tudósít a 24sata.hr.

  • Az AstraZeneca bejelentette, hogy Aradhana Sarin, az Alexion Pharmaceuticals alelnöke lesz a cég új pénzügyi igazgatója – írja a Wall Street Journal.

    Marc Dunoyer, aki jelenleg betölti a posztot, az Alexion vezérigazgatójaként folytatja.

    Jelenleg folyamatban van, hogy az Alexion Pharmaceuticalst felvásárolja az AstraZeneca.

  • Romániában pénteken, három hete először ismét meghaladta a százat a koronavírus-járvány halottainak száma, de csak azért, mert immár egy hete korábbi, köztük tavalyi halálesetekkel korrigálják a statisztikát.

    A közegészségügyi intézet – az egészségügyi minisztérium által elrendelt ellenőrzés nyomán – eddig több mint 260 (ezek közül csak pénteken 93) korábbi halálesettel egészítette ki a napi statisztikát, legtöbbjük tavaly októberben és novemberben hunyt el a romániai kórházakban.

    Az utólag bevezetett halálesetek nélkül pénteken csak hússzal emelkedett volna a járvány áldozatainak száma, ami a tavaly júliusi szintnek felel meg.

  • A koronavírus ellen az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal beoltott uniós állampolgárok június 9-től negatív PCR-teszt hiányában is beutazhatnak Franciaországba. A Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból érkezőktől azonban továbbra is kérni fogják a tesztelést, függetlenül attól, hogy felvették-e az oltást – jelentette be a francia kormány.

    A határok újranyitásának stratégiája elnevezésű kormányzati dokumentum szerint Franciaország jövő szerdától három kategóriába sorolja az országokat a járványhelyzet alapján, és aszerint szabályozza a beutazási feltételeket.

    A zöld színnel jelölt államokból (schengeni övezet, Ausztrália, Dél-Korea, Izrael, Japán, Libanon, Új-Zéland, Szingapúr) érkezőknek nem kell igazolniuk a beutazás okát, csak egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet vagy gyorstesztet kell felmutatniuk abban az esetben, ha nincsenek beoltva.

    Ezekből az országokból az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) beoltottak szabadon beutazhatnak, negatív teszt felmutatás nélkül.

    A kétdózisú oltóanyagok esetében legalább két hétnek kell eltelnie a második injekció után, az egydózisúak esetében pedig legalább négy hétnek.

    A vörös színnel jelölt országokból (Dél-afrikai Köztársaság, Argentína, Bahrein, Banglades, Bolívia, Brazília, Chile, Kolumbia, Costa Rica, India, Nepál, Pakisztán, Srí Lanka, Suriname Köztársaság, Törökország, Uruguay) kizárólag halaszthatatlan indokkal engedélyezett a beutazás, és a beoltottak számára is kötelező egy negatív teszt felmutatása, valamint 7–10 napos karantén is.

    A narancs színnel jelölt országokból, mint például Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból minden beutazónak teszteltetnie kell magát, akkor is, ha be van oltva, és a hétnapos karanténkötelezettség is érvényben marad, jóllehet a hatóságok korábban jelezték, hogy azt egyelőre nem ellenőrzik.

    Az egészségügyi biztonságra szükségünk van, el kell kerülni a vírus variánsainak behozatalát, ami megkérdőjelezhetné a franciák eddigi erőfeszítéseit

    – mondta Jean-Baptiste Lemoyne turisztikai államtitkár az RMC rádióban.

    A koronavírus-járvány előtt Franciaország volt a világ első számú turisztikai célpontja, az ágazat 2019-ben csaknem hárommillió embert foglalkoztatott és 57 milliárd eurót termelt, ami a GDP 7,5 százalékának felel meg.

    Tavaly a bevétel a felére esett vissza, ezért a kormány május eleje óta tízmilliárd eurót fordított az ország népszerűsítésére az európai uniós országokban – számolt be az MTI.

  • Anthony Fauci, Joe Biden egészségügyi főtanácsadója arra kéri Kínát, hogy hozza nyilvánosságra annak a három, a Vuhani Virológiai Intézetben dolgozó kutatónak a kórházi dokumentációját, akik a járvány kitörése előtt kerültek kórházba a koronavírushoz hasonló tünetekkel – írja a Washington Post.

    Az eseteket a Wall Street Journal hozta nyilvánosságra, amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva.

  • Horvátországban 88 új esetet és 11 elhalálozott pácienst vettek nyilvántartásba az elmúlt napon – jelentette a horvát operatív törzs.

    Az országban összesen 1682 aktív esetet tartanak nyilván. Közülük 639 páciens áll kórházi kezelés alatt és 63-an szorulnak lélegeztetőgépes ellátásra.

    Azóta, hogy Horvátországban az első fertőzést nyilvántartásba vették, összesen 357 197 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Közülük 8067-en haltak meg. Összesen 347 448-an gyógyultak meg. Közülük 340-en az elmúlt 24 órában – számol be a 24sata.hr.

  • A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban fekvő betegeknek lehetőségük van igényelni a koronavírus elleni védőoltás beadatását a kezelés ideje alatt, a kezelőorvossal történt konzultáció után – írja a Maszol

    Az egészségügyi intézmény közleménye szerint ettől a héttől kezdődően a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban megnyílt a lehetőség a bent fekvő betegeknek, hogy kórházi kezelésük ideje alatt kérjék és beadassák a koronavírus elleni védőoltást.

    A páciensek a Pfizer–BioNTech és a Johnson & Johnson vakcinái közül választhatnak. Amennyiben a beteg úgy dönt, élni szeretne ezzel a lehetőséggel, jeleznie kell az osztályon dolgozó egészségügyi személyzetnek, és azt is el kell mondania, hogy melyik vakcinát választja.

    Ezután beszélhet a kezelőorvossal arról, hogy mi az oltási javaslat, és arról is, hogy melyik a legmegfelelőbb vakcina a számára. 

    Az igénylés rögzítése és a készlet ellenőrzése után közlik a beteggel, hogy mikor tudják beoltani. Ezt az oltási módszert főképp azon páciensek támogatására vezeti be az intézmény, akik nem férnek hozzá lakhelyükön a védőoltáshoz, de minden, a kórházba beutalt, bent fekvő beteg számára fennáll a lehetőség.

  • A WHO vezető szakértője, Kate O’Brien tegnap kijelentette, hogy a gyermekek koronavírus elleni immunizációja nem szerepel az egészségügyi világszervezet prioritási listáján, tekintettel arra, hogy korlátozott a világszerte hozzáférhető védőoltások mennyisége – tudósít a HoiAbc.

    A WHO vezető gyermekgyógyász szakértője szerint a gazdag, védőoltásokkal bőségesen rendelkező államok részéről a 12–15 éves életkor közötti gyermekek oltása helyett a vakcinák szegény országok számára történő felajánlása szolgálná hatékonyan a pandémia elleni globális harcot.

    A gyermekek körében a koronavírus miatti elhalálozás és súlyos megbetegedés rendkívül alacsony, nem őket kellene oltani, hanem a világszerte még beoltatlan egészségügyi dolgozókat és időseket

    – fejtette ki a szakértő.

  • A szerb innovációs és technológiafejlesztési miniszter, Nenad Popoviç bejelentette, hogy tíz nap múlva a szerb városok oltópontjain akár már olthatnak is a Torlakban legyártott Szputnyik V-vakcinával – írja a Pannon RTV. 

    A politikus Szentpéterváron kiemelte, hogy a tervek szerint mintegy négymillió oltóanyagot fognak gyártani Szerbiában. Azt is hozzátette: a Torlakban legyártott Szputnyik V-oltóanyag főleg belföldi használat céljából készül. 

    A politikus kijelentése szerint várható, hogy a jövőben a Torlak az orosz piacra is termel majd.

  • Magyarországgal, Moldáviával, Grúziával és Törökországgal is megállapodásokat készít elő Ukrajna a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről − jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter az 1+1 tévécsatorna reggeli műsorában.

    Hamarosan Ukrajnában a Sinopharm-vakcinával oltottak igényelhetnek olyan védettségi igazolványt, amelyet az Európai Unió országaiban is elfogadnak. Erről az egészségügyi minisztérium és a Digitális Átalakulás Minisztériuma tárgyalást folytat az EU-s illetékessel, hogy minden követelménynek megfeleljen − írja a Kárpátinfo.

  • Nem illették kritikai észrevételekkel a bevizsgáláskor az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakemberei a Szputnyik V-vakcina kidolgozásának minőségét, sem a gyártását − jelentette ki Kirill Dmitrijev, az orosz vakcinák menedzseléséért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

    Dmitrijev kifejezte reményét, hogy az oltóanyag használatának EMA általi európai engedélyezését politikai tényezők nem befolyásolják majd. Szergej Glagoljev egészségügyi miniszter úgy vélekedett, hogy 

    az EMA és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közeli hónapokban engedélyezi majd a vakcina használatát.

    Oroszország június 29-én folyamodott az EMA-hoz első vakcinája unióbeli regisztrálásáért, amelynek folyamatos felülvizsgálata (rolling review) március 4-én kezdődött meg.

  • Az Olaszországba való beutazáshoz negatív eredményű PCR- vagy antigéngyorsteszt szükséges a magyar állampolgárok számára, valamint regisztrálniuk kell magukat − tájékoztatta a római konzulátus az MTI-t. 

    A tesztelés minden beutazónak kötelező kétéves kortól, attól függetlenül, hogy részesült-e már oltásban, vagy sem. A tesztelés alól nem kapnak felmentést a két dózissal átoltott emberek sem. 

    A tesztet az Olaszországba való belépés előtti 48 órában kell elvégezni. A tesztelési igazolás Magyarországon magyar és angol nyelven készül, ezt az olasz hatóságok elfogadják. 

    A római konzuli szolgálat hangsúlyozta, hogy hivatalosan visszaigazolt tesztelési eredményt kérnek az olaszok, az önállóan végzett „házi tesztelés” eredményét nem fogadják el. 

    A magyar állampolgároknak regisztrálniuk is kell azon az EU-s formanyomtatványon, amelyhez a konzuli szolgálat honlapján kapnak belépést. Család esetén elegendő egyetlen felnőtt családtag regisztrációja. Szardínia és Szicília esetében az internetes regisztráció egyszerű és gyors, más tartományok esetében körülményesebb. 

    A reptereken nem tesztelik a kilépőket, kivéve ha azt egyes légitársaságok a repülőre szállás feltételeként szabják meg. 

    A konzulátus arra kéri az Olaszországba készülő magyar állampolgárokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak a beutazási feltételekről a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának tájékoztatási felületén.

  • Romániában 225 új koronavírusos esetet jegyeztek fel az utóbbi 24 órában, írta a Maszol.ro. Jelentettek 113 halálesetet, de a stratégiai kommunikációs csoport szerint 93 fertőzött korábban hunyt el, csak az erről szóló adatok most váltak a nyilvántartás részévé. Kórházban 1829 beteget ápolnak, közülük 341 páciens szorul gondozásra intenzív osztályon.

  • Az Egyesült Királyság gyógyszerfelügyeleti szerve, a Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) pénteken jóváhagyta a 12–15 évesek oltását a Pfizer-vakcinával. 

    Alaposan megvizsgáltuk a 12–15 év közöttieken végzett klinikai vizsgálatok adatait, és arra a következtetésre jutottunk, hogy a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinája ebben a korcsoportban is biztonságos és hatékony

    – mondta dr. June Raine, az MHRA vezérigazgatója. 

    Hozzátették azt is, hogy innentől kezdve az oltási kampányt irányító bizottságon (Joint Committee on Vaccination and Immunisation) múlik, hogy elkezdik-e oltani a fiatalokat.

  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban volt a magyar–szerb gazdasági vegyes bizottság ülésén, amelyet követően beszélt arról, hogy a két ország reagált legjobban egészségügyileg a koronavírus-járványra – írja az MTI.

    A miniszter emellett azt is kiemelte, hogy a nehéz gazdasági helyzetben Magyarország és Szerbia erős tudott maradni, és a két ország kereskedelmi forgalma három százalékkal növekedett, míg idén már 16 százalékos bővülést értek el.