Ez a poszt a következő Percről percre része:

Tömegek álltak sorban a bécsi oltópontnál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kedves olvasóink!

  Zárul az Index hétvégi hírösszefoglalója a koronavírus-világjárvány történéseivel, a legfontosabb tudnivalókról.

  Vigyázzanak magukra, nyugodalmas jó éjszakát!

 • Már több mint 300 millió dózis vakcinát adtak be összesen az Egyesült Államokban a Betegségmegelőzési és Járványvédelmi központ (CDC) adatai szerint – adta hírül a CNN

  Péntek óta 1,1 millió oltást adtak be, az elmúlt héten a napi átlag 937 669 volt.

 • Az Egyesült Királyságban 5341 új megbetegedést regisztráltak vasárnap, négyen vesztették életüket – írja a Guardian.

  Az elmúlt héten a halálozások száma egy százalékkal csökkent, a megbetegedések száma pedig negyvenkilenc százalékkal nőtt az előző héthez képest az országban.

 • Olaszországban az egészségügyi minisztérium vasárnap ötvenegy koronavírussal összefüggő halálesetet jelentett az egészségügyi minisztérium – írja a Guardian.

  Az új megbetegedések száma 2275.

 • Franciaországban vasárnap huszonöten haltak meg koronavírus következtében – írja a Guardian

  Az országban 5070 új esetet jelentettek. Eddig 27 957 453 ember kapott egy, 13 709 004 pedig két oltást. 

 • Bírálta vasárnap a portugál miniszterelnök Nagy-Britanniát, amiért törölte országát azoknak az országoknak a listájáról, amelynek az állampolgárai karantén nélkül utazhatnak a szigetországba. Felszólította Londont, hogy csatlakozzon az utazásokat megkönnyítő digitális igazolványok európai rendszeréhez.

  Nagy-Britannia a múlt héten törölte Portugáliát a karanténmentes zöld listáról a koronavírus-fertőzöttek növekvő száma és a Portugáliában azonosított vírusvariánsok jelentette kockázat miatt.

  Portugália néhány héttel korábban került fel a zöld listára, de keddtől a Portugáliából visszatérő briteknek 10 napos karanténba kell vonulniuk és két Covid–19-tesztet kell csináltatniuk.

 • Bécsben hatalmas tumultus alakult ki a főváros legnagyobb, az Austria Centerben kialakított oltópontjánál vasárnap.

  Az oltópontnál hosszú sorokban álltak az emberek, ami a hatóságok szerint egyrészt az országba érkezett újabb vakcinamennyiséggel, másrészt az emberek megnövekedett oltási hajlandóságával magyarázható.

  Feltételezések szerint az is hozzájárult az oltási kedv növekedéséhez, hogy mind az éttermeket, mind a kulturális és sportrendezvényeket csak a beoltottak, a betegségen átesettek, illetve a negatív koronavírus-teszttel rendelkezők látogathatják.

 • India világelső vakcinagyártásban. A szubkontinensnyi ország gyógyszergyáraiban készül a világ védőoltásainak több mint fele.

  A Covid-járvány indiai kitörése előtt a nagy indiai vakcinagyártók, köztük a Serum Institute of (SII) gyártották le az Egészségügyi Világszervezet Covax-programján keresztül a fejlődő országoknak gyűjtött védőoltás-adományok túlnyomó részét.

  Tekintettel azonban arra, hogy Indiában immár rendkívül súlyos a járványügyi helyzet, leállították a védőoltások exportját, és a belföldi igényeket elégítik ki. Az olcsó indiai védőoltások drága nyugatiakkal történő pótlása komoly nehézségeket okoz a Covax-program  fenntartásában – írja a Deutsche Welle.

 • Már tíz napja nem volt koronavírussal kapcsolatba hozható haláleset Walesben – adta hírül a Guardian

  A mai napon 92 új esetet diagnosztizáltak Walesben.

 • India vasárnap 114 460 fertőzöttet jelentett, ami a legalacsonyabb az elmúlt hatvan napban – adta hírül a CNN.

  Több hét lezárás után Delhi szövetségi terület – ahol a főváros, Újdelhi is található – vasárnap bejelentette: holnaptól enyhíteni fogják a vírus elleni intézkedéseket.

 • Folyamatosan csökken a koronavírus-fertőzöttek száma a nyugat-balkáni országokban, a térségben egyre csökken a kór szövődményeiben elhunytak száma is.

  Pontosan egy hónappal ezelőtt Szerbiában például még több mint 1400 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, és 22-en veszítették életüket a Covid–19 következtében. Mára a fertőzöttek száma már kétszáz alatt van, és a halottak száma is csak egyjegyű.

  A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában kilenccel 6909-re, Észak-Macedóniában hattal 5449-re, Bosznia-Hercegovinában nyolccal 9317-re, Horvátországban 13-mal 8080-ra, Szlovéniában pedig kettővel 4387-re emelkedett. Koszovóban és Montenegróban nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma 2248, illetve 1590 maradt.

 • Jens Spahn német egészségügyi miniszter tavaly egymilliárd euróért gyakorlatilag használhatatlan maszkokat szerzett be Kínából. Azonban ahelyett, hogy a jótállási igényt érvényesítette volna, vagy a selejtes termék megsemmisítése mellett döntött volna, munkanélkülieknek, hajléktalanoknak és fogyatékkal élőknek osztogatta volna szét a silány maszkokat.

  A szociáldemokraták (SPD) elnöke, Norbert Walter-Borjans az eljárást megalázónak nevezte, és a miniszter menesztését követelte. Mint mondta: kérdéses, hogy egy keresztény párt számára még elfogadható-e a miniszter eljárása.

  Méltatlan és embertelen, ha egy egészségügyi miniszter két osztályba sorolja az embereket, azokéba, akik minőségi maszkokat kaphatnak, és azokéba, akiknek elég az alkalmatlan maszk, hogy ne is védjék az életüket

  – idézte a szociáldemokrata politikust a Euronews.

 • Az Egyesült Államok 25 millió, koronavírus elleni vakcinát oszt szét első körben abból a 80 millióból, amit Joe Biden elnök ígérete szerint összesen el fognak adományozni – idézi Gayle Smith külügyi koordinátort a CNN

  A mennyiség negyedét a kormány bilaterális úton fogja elosztani, a többi pedig a COVAX-hoz kerül majd.

 • A jelenlegi adatok szerint már több mint 56 millió adag vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban – írja a Guardian

  Ez azt jelenti, hogy mintegy 23,5 millióan kapták meg mindkét adagot, 33,7 millióan pedig az első oltást.

 • Egy oroszlán elpusztult koronavírus-fertőzésben, nyolc másiknak pedig pozitív lett a tesztje egy indiai állatkertben.

  A déli Tamilnádu államban, Csennai városban működő Arignar Anna Zoológiai Park személyzete a múlt héten észlelt étvágytalanságot, orrfolyást és köhécselést egy oroszlánfalka tagjai körében. Az ezt követő vizsgálat kilenc állat esetében mutatta ki a fertőzöttséget, közülük a Neela nevű kilencéves nőstény csütörtökön elpusztult.

  A kimúlt oroszlán nem mutatta a betegség tüneteit, csak a halála előtti napon tapasztaltak nála némi orrfolyást.

 • Az új típusú koronavírus először Indiában azonosított, delta néven nyilvántartott változata az eddigi variánsoknál hozzávetőleg 40 százalékkal könnyebben terjed – számolt be az MTI.

  A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legmegalapozottabb becslése utal arra, hogy a delta variáns 40 százalékkal fertőzőképesebb lehet a korábbi vírusváltozatoknál

  – mondta Matt Hancock, aki hozzátette, hogy az esetek többségében olyanok kerülnek kórházba, akik nem vették fel a koronavírus elleni oltóanyagot.

 • A jövő hónapban megrendezésre kerülő tokiói olimpia szervezőcsapatának dolgozó önkéntesek közül tízezren felmondtak, vélhetően attól való félelmükben, hogy a játékokon elkapják a koronavírust – jelentette be a szervezőbizottság vezetője, Muto Tosíro.

  A játékok szervezőin hosszú ideje hatalmas a nyomás, hogy mondják le a rendezvényt az alacsony oltási rátára és az aktív koronavírusos fertőzési esetek számának megnövekedésére való tekintettel Japánban.

 • Ázsia és a csendes-óceáni térség országai saját oltóanyagukat szeretnék fejleszteni, mert ellátáshiány fenyegeti az oltási kampány sikerességét − írja a Guardian.

  Japán, Dél-Korea, India, Tajvan, Thaiföld, Indonézia és Vietnám abban reménykedik, hogy kifejlesztheti saját oltóanyagát, mert a tengerentúli beszerzésből nem érkezik elegendő. A helyi vakcinák valószínűleg nem készülnek el időben, azonban úgy vélik, hogy hosszú távon ez a legmegfelelőbb megoldás.

 • Sikerült elérni a kollektív immunitást az orosz fegyveres erőknél – idézte Jevgenyij Krjukovot, a Szergej Kirov nevét viselő katonaorvosi akadémia parancsnokát a Kommerszant online kiadása. Krjukov szerint a Covid–19 elleni vakcináció a civileknél egyszerűbben ment a katonák körében, mert utóbbiak

  felelősségteljes emberek, akik megvédik magukat és a családjukat.

  Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter korábban azt mondta, hogy a kollektív immunitás kialakulásához a lakosság 60 százalékát be kell oltani.

  Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 140,4 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 483 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 527 008 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt – adta hírül az MTI.

 • Az elmúlt 24 órában már csak 179 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Romániában, ami átlagosnak számít, és illeszkedik az elmúlt hét többnyire csökkenést mutató tendenciájába. A tesztelés is az átlagos ütemben ment: több mint 32 ezer mintavétel történt, ebből 21 380 RT-PCR teszt és 10 804 gyorsteszt volt. Az új igazolt esetek mellett 63 személynek ismét pozitív lett a koronavírustesztje.

  A Stratégiai Kommunikációs Csoport legfrissebb tájékoztatása szerint már csak 1691-en szorulnak kórházi kezelésre, intenzív terápián pedig 329 fertőzött fekszik.

  A szombati statisztikában megjelent halottszám (113) magasnak tűnhet első ránézésre, viszont fontos tudni, hogy ebből 78-an nem az elmúlt 24 órában, hanem korábban hunytak el.

  A Közegészségügyi Igazgatóság folyamatosan frissíti az elhunytak nyilvántartását, miután korábban keveredés volt a számokkal.

  A lakosságarányos fertőzési ráta minden megyében alacsony, az országos átlag 0,22 ezrelék. Péntek óta a legtöbb esetet Bukarestben regisztrálták (28), majd Prahova megye (13) következik – írja a kolozsvári Főtér.

 • Izraelben vasárnaptól megkezdték a 12–15 éves korosztály koronavírus elleni oltását. Csak néhány ezren kértek időpontot, hogy megkapják a Pfizer és a BioNTech közösen kifejlesztett vakcináját – számolt be az MTI.

  Általános az érzés, hogy már nincsenek koronavírus okozta megbetegedések, ezért nem feltétlenül szükséges az oltás

  – magyarázta egy gyermekorvos a ma már 12 éves kortól Izraelben mindenki számára elérhető oltásról.

  Vasárnap az egészségügyi minisztérium vezető tisztviselői megbeszélést folytattak arról, hogy megszüntessék-e a maszkok zárt térben történő kötelező viselését, de nem hoztak döntést. A közeljövőben további vita várható ebben az ügyben.

  A szombati ünnepnapon elvégzett 7575 teszt során mindössze 4 vírushordozót azonosítottak. Jelenleg 230 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium.

 • Németországban 2440 koronavírusos megbetegedést azonosítottak az elmúlt napon, ami enyhe emelkedés az előző napi 2294 esethez viszonyítva. A betegség szövődményeibe 74 ember halt bele, előző nap ez a szám 122 volt – derült ki a Robert Koch Intézet legfrissebb adataiból.

  A Guardian azt írja, hogy az országban a járvány kezdete óta összesen 3 700 367 pozitív esetről számoltak be. A pandémia alatt 89 222-en haltak meg a kór miatt.

 • PCR-tesztekkel 96 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak szombaton Szlovákiában. A halálos áldozatok száma 9-cel nőtt – derül ki az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) weboldalán közzétett adatokból.

  Szombaton 2780 mintán végezték el a tesztelést, ebből 96 esetben mutatták ki a betegséget PCR-tesztek segítségével. A járvány kezdete óta igazolt fertőzöttek száma így 390 436-ra emelkedett Szlovákiában.

  Kilencen elhunytak, a koronavírus hazai halálos áldozatainak száma ezzel 12 404-re nőtt. Az inaktív esetek száma továbbra is 701 056.

  Az inaktív fertőzöttek azok, akik tünetekkel vagy tünetmentesen átestek a Covid–19-en, és két-négy hét eltelt a tesztelés, valamint az ambuláns kezelés, illetve hat hét a kórházi kezelés óta

  – tájékoztatott a minisztérium.

  Eddig összesen 2 862 336 PCR-tesztet végeztek Szlovákiában – tudósít az Új Szó.

 • Megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát Sebastian Kurz osztrák kancellár még pénteken kora este.

  A kormányfőt a bécsi kancellária épületében oltották be, ahogyan még márciusban ígérte, az AstraZeneca vakcinájával.

  Nagyon örülök – mint sokan mások is – az oltásnak, mert ez a kulcs a normalitás felé

  – jelentette ki a politikus. 

 • A vírus terjedése lelassult, a szép idő pedig rengeteg embert csalogatott ki a szabadba, viszont továbbra is óvatosnak kell lenni, valamint a járványtani intézkedéseket is be kell tartani.

  Mindezt annak érdekében kell tenni, hogy ne ismétlődhessen meg a tavaly decemberi és idei márciusi helyzet

  – mondta Vesna Mioljević, a Szerbiai Egyetemi Klinikai Központ klinikai járványtani szolgálatának igazgatója a Szerbiai RTV-nek.

  Közölte: márciusban és áprilisban minden harmadik teszt pozitív lett, most pedig csupán két százalék a kimutatott fertőzések aránya. A jelentős csökkenés mindenképpen reményteli – írja a Magyar Szó.

 • Megszületett az első belélegezhető, koronavírus elleni védőszer. A kínai gyógyszerügyi hatóság már jóváhagyta a kiterjesztett laboratóriumi vizsgálatokat, és most a sürgősségi használatra nyújtottak be engedélyeztetési kérelmet.

  A szert kifejlesztő kínai epidemiológus egy sanghaji tudományos konferencián jelentette be a hírt. Chen Wei elmondta, hogy porlasztott, inhalálható vakcinából az oltásnál beadott mennyiség ötödére van szükség, hogy kialakuljon a védelem a vírus ellen.

  Ha a vakcinát belélegzik, nyálkahártya-immunitást alakít ki

  – közölte a tudós. Hozzátette: ha ezt az oltással elérhető sejtes és ellenanyagos immunválasszal kombinálják, minden eddiginél nagyobb védelmet nyújthat a koronavírus ellen – tájékoztat a xinhuanet.com.

 • Azoknak az embereknek, akik a koronavírus elleni vakcina mindkét adagját megkapták, enyhíteni kell a járványügyi korlátozásokat − véli Tony Blair volt brit miniszterelnök.

  A Tony Blair Intézet a Globális Változásért „Kevesebb kockázat, több szabadság” című jelentése szerint az Egyesült Királyság NHS-alkalmazását, amelyet jelenleg az érintkezések nyomon követésére használnak, le kell cserélni a globális egészségügyi igazolások rendszerével − írja a Guardian.

  Az egészségügyi igazolványnak mind a nemzeti határszolgálat, mind pedig az országon belüli egyéb szervezetek számára elérhetőnek kell lennie

  − mondta Tony Blair.

 • Több mint 95 százalék az esélye annak, hogy az oltottak nem adják tovább a koronavírust − derült ki izraeli tapasztalok alapján, ahol a Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen fejlesztett oltóanyagot használták. A kaliforniai és texasi adatok azt mutatják, hogy a beoltott egészségügyi dolgozóknak mindössze a 0,05 százaléka betegedett meg.

  Korábban a szakértők arra számítottak, hogy az oltottak fele nem terjeszti majd tovább a kórt, de az eredmények sokkal jobb eredményeket mutatnak. Ez azt jelenti, hogy az oltott emberek többsége sem elkapni, sem pedig terjeszteni nem tudja a koronavírust − írja a Medical Express.

  Az oltóanyagok értékelése továbbra is folyamatban van.

 • Összesen 937 esetben igazoltak koronavírus okozta megbetegedést Ukrajnában az elmúlt napon, ami a fele a tegnapi 1897 regisztrált esetnek. A halálesetek száma is jelentősen csökkent az elmúlt nap adataihoz képest. A ma közzétett adatok szerint ugyanis 42-en haltak bele a kórba, előző nap ez a szám 95 volt. A legtöbb megbetegedést Dnyipropetrovszk megyében jegyezték fel.

  Kárpátalján az elmúlt napon nem regisztráltak fertőzöttet, viszont egy ember belehalt a megbetegedés szövődményeibe.

  Az országban eddig 2 214 517 esetben bizonyosodott be a fertőzés ténye, már 2 093 228-an túl vannak a megbetegedésen. A járvány kezdete óta 21 182-en haltak meg. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 70 107.

 • Az Egyesült Államok 750 ezer adag, koronavírus elleni védőoltást adományoz Tajvannak a globális vakcinaelosztó terv első részeként – jelentette be Tajpejben Tammy Duckworth amerikai szenátor.

  Az MTI beszámolója szerint a 23,5 milliós Tajvanon a lakosság alig három százalékát oltották be eddig, és a többségük csak a vakcina első adagját kapta meg. Tammy Duckworth szenátor nem részletezte, hogy Tajvan milyen módon jut hozzá az Egyesült Államok által adományozott 750 ezer adag oltáshoz.

  Joe Biden amerikai elnök csütörtökön ismertette az amerikai vakcinaelosztó kezdeményezés első szakaszának részleteit: 19 millió adag vakcinát kap a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezés, hatmillió adagot pedig az Egyesült Államok szövetségesei és partnerei.

  Az Egyesült Államok összesen 80 millió adag vakcinát ajándékozna el június végéig, ami a fel nem használt oltóanyagok 75 százaléka. A fennmaradó 25 százalékot Washington vésztartalékként tárolná, és szükség esetén közvetlenül megosztaná szövetségeseivel és partnereivel.