Meghalt az auschwitzi koncentrációs tábor utolsó élő felszabadítója

2021.06.06. 21:59

Kilencvennyolc éves korában meghalt David Dushman, az auschwitzi koncentrációs tábor még életben lévő utolsó felszabadítója, egykori sikeres vívó.

Az oroszországi zsidó származású Dushman Münchenben hunyt el, ahol több éve lakott – közölte szombaton a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).

A volt Szovjetunióból származó David Dushman katona volt a második világháborúban, és a Harmadik Birodalom katonái ellen harcolt. Részt vett a sztálingrádi csatában is.

1945. január 27-én a harckocsija kormányánál vett részt a nácik által megszállt Lengyelország területén felépített auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításában, ahol hétezer túlélőt találtak. Huszonegy éves volt ekkor.

Orvosi és sporttanulmányai után 1951-ben megnyerte a szovjet vívóbajnokságot, majd a női vívócsapat edzője volt 1952 és 1988 között. Ebben a minőségében volt jelen az 1972-es müncheni olimpián, ahol a Fekete Szeptember nevű palesztin szervezet tagjai az izraeli olimpiai válogatott több tagját ejtették túszul és ölték meg.  • Tippek
  • Babaváró hitel