Merész ötlettel tört be a dollármilliárdosok élbolyába a román programozó

000 1GH2LE
2021.06.06. 21:30
Daniel Dines nehezen viselte az amerikai életet, miután 2001-ben elhagyta szülőhazáját, Romániát. A Microsoftnál helyezkedett el. Ott szerzett tudásával és tapasztalatával alapozta meg mesés vagyonát.

A szoftverprogramozó alig négy év elteltével, 2005-ben tért vissza hazájába, ahol elindította a ma UiPath néven futó vállalkozást.

„Szoftverrobotokat gyártunk, hogy az emberek ne váljanak robotokká” – ezzel a mottóval hirdeti magát az automatizálási szoftvereket fejlesztő cége. Amerikai tőzsdei bevezetésének első napján 1,3 milliárd dollárt gyűjtött össze – jelentette a Bloomberg.

Dines, a vállalat vezérigazgatója több mint 6 milliárd dolláros részesedést ellenőriz.

„Egy olyan ember számára, aki a húszas éveiben érkezett Európából az Egyesült Államokba, nagy kihívást jelentett az alkalmazkodás, még akkor is, ha szakmailag nagyszerű tapasztalatokat szerzett a Microsoftnál” – mondta a ma 49 éves Dines tavaly egy technológiai konferencián.

Ennek eredményeként támadt egy őrült ötlete. Hazament, és megalapította cégét.

A dollármilliárdosok elitjében

A UiPath, amelynek értékét 2019-ben már 7 milliárd dollárra becsülték, most nagyjából 30 milliárdot ér, miután részvényeit a piaci sáv felett, 56 dollárra árazták be. Ezzel Dines 8,37 milliárd dolláros, közel 2400 milliárd forintos vagyonra tett szert, és egy csapásra bekerült a világ 500 leggazdagabbja közé. A Bloomberg Billionaires Index szerint most a 326. helyen áll.

„Egy vállalatot egy kis, piac nélküli helyről indítani rejtett előnnyel jár: arra kényszerít, hogy az első naptól kezdve globálisan gondolkodjunk” – mondta Dines a UiPath tőzsdei bevezetéshez csatolt levelében.

Az általa fejlesztett szoftver számos olyan alacsony képzettséget igénylő feladatot végez, amelyeket a vállalkozások egykor az alacsony bérű országokba, például Indiába vagy a Fülöp-szigetekre szerveztek ki.

A robotizált folyamatautomatizálási technológiaként ismert eljárás ismétlődő, rutinszerű adatbeviteli és feldolgozási feladatokat lát el – az emberek helyett. A UiPath honlapja szerint a szoftverek egy részét kórházakban és egészségügyi projektekben használták, a legutóbb például a Covid–19-járvány adatainak a feldolgozásában is.

Dines, aki matematikát és informatikát tanult a Bukaresti Egyetemen, Romániában nőtt fel még Ceaușescu diktatúrája alatt.

A céget DeskOver néven alapította, bukaresti lakásából működtette, majd 2015-ben átnevezte UiPathra, 2017-ben pedig egy manhattani felhőkarcolóba költöztette központját.

Dines birtokolja a vállalat összes B osztályú, 35 szavazattal rendelkező részvényét, míg az A osztályú részvények egy-egy szavazattal rendelkeznek. A tőzsdei bevezetés után Daniel Dines fogja irányítani az immár 3200 alkalmazottat foglalkoztató UiPathot.

(Borítókép: Daniel Dines. Fotó: Bertrand Guay / AFP)  • Hírek
  • Bankszámla