Vendel
6 °C
20 °C

Szigorított Észak-Korea, halálbüntetést kockáztat, akinél külföldi kulturális terméket találnak

2021.06.07. 18:20

Új törvényt vezetett be az észak-koreai rezsim a „veszélyes méreganyagként” definiált külföldi kulturális termékek, például filmek, ruházati stílusok, hajviseletek, de akár szlenghasználat elfojtására. 

A jogszabály értelmében ha valakinél – az országba rendszerint beszivárgó – nagy mennyiségű dél-koreai, amerikai vagy japán médiaterméket találnak (mondjuk egy dél-koreai szappanopera egész évadát), azt halállal büntetik. Az ilyen típusú anyagok fogyasztásáért pedig akár 15 év munkatábort is kaphatnak a törvénysértők. 

Ahhoz képest, hogy Kim Dzsongun tavasszal bejelentette, hogy rég nem látott éhínségre lehet számítani az országban, biztosra akar menni, hogy a népet továbbra is az állami propagandával etetik – fogalmaz a BBC

A szóban forgó jogszabály továbbra is azt szorgalmazza, hogy az észak-koreaiak megfigyeljék egymást, és jelentsék a gyanús eseteket. A Daily NK nevű, észak-koreai forrásokkal bíró szöuli lap birtokába jutott törvényszöveg alapján ha egy munkást rajtakapnak „a bűncselekményen”, az egész gyárat meg lehet büntetni, ha egy gyerek viselkedik az állami elvárásokkal ellenkezően (például a dél-koreai trendeknek megfelelően öltözködik), a szülőket is felelősségre lehet hozni. 

A lap értesülései szerint három tizenévest küldtek átnevelőtáborba, mert a K-pop-sztárok által viselt frizurát hordtak, és nadrágszárukat a térd fölé csavarták. 

Az NK Daily főszerkesztője szerint a rezsim rájött, hogy egyfajta ellenállást tud létrehozni a más országokból származó kultúrák és stílusok követése. 

Megjegyzendő, hogy az ilyen tiltott tartalmak főként Kínából, Észak-Korea egyetlen szövetségesétől és kereskedelmi partnerétől szivárognak be a határon DVD-ken és pendrive-okon. A médiacsempészet azonban nem ma kezdődött, már a kétezres években is terjedtek az észak-koreai feketepiacon a vasfüggöny mögüli tartalmak. 

Annak ellenére hogy a tiltott tartalmak birtoklásáért akár ki is végzik az embereket, méghozzá úgy, hogy ezt a saját családjuknak és a szomszédoknak is végig kell nézniük, sokakban erősebb a kíváncsiság a félelemnél. A BBC-nek nyilatkozó két defektőr arról beszélt, hogy nagy kísértés belepillantani abban, mi zajlik a külvilágban, hogy néz ki valami, ami nem Észak-Korea. 

Valamiben igaza lehet Kim Dzsongunnak, ugyanis a BBC interjúalanyai is azt mondták, hogy a médiatartalmak, különösen a hazájukról szóló külföldi dokumentumfilmek megváltoztatják a gondolkodásukat, mondhatni új tudatra ébrednek.

A szigorú büntetéssel járó cenzúrát az a Kim Dzsongun szorgalmazza, aki Svájcban tanult, és állítólag a mai napig nagy hódolója a nyugati árucikkeknek és médiatermékeknek, rajong a videojátékokért és az amerikai kosárlabdáért.