új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Köszönjük egész napos figyelmüket. Holnap egy újabb nap, újabb izgalmas hírek itt, az Indexen. Tartsanak velünk akkor is. 

  • Szerdától a koronavírus ellen beoltott szlovák és magyar állampolgárok szabadon utazhatnak a két ország között - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden Facebook-oldalán. 

    Szijjártó Péter azt írta: sokat tárgyalt az elmúlt hetekben szlovák kollégáival, hogy minél előbb tegyék lehetővé a beoltott emberek számára a szabad utazást egymás országaiba, hogy „újra egymásra találhassanak családok, baráti társaságok, közösségek”.

    Kedd délután törekvéseiket siker koronázta, a szlovákok hivatalosan jelezték, hogy egyetértenek javaslatukkal, így szerdától szabadon utazhatnak a beoltottaknak a két ország között – közölte a miniszter.

  • Júniusban körülbelül 10 millió Janssen-vakcina szavatossága lejár. A kutatók jelenleg is vizsgálják, hogy az oltóanyag eltarthatósága meghosszabbítható-e valahogy – írja a Wall Street Journal.

    A cikk szerint a trombózisos esetek miatt április óta Amerikában is meredeken csökkent az Johnson and Johnson koronavírus elleni vakcinája iránti érdeklődés, amelyet Európában Janssen néven forgalmaznak.

    ENNEK KÖVETKEZTÉBEN PEDIG AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN LEGYÁRTOTT 21 MILLIÓ VAKCINA KÖZEL FELÉNEK LEJÁR A SZAVATOSSÁGA JÚNIUS VÉGÉIG.

  • Akit már beoltottak mindkét adag vakcinával Angliában, az bemehet a Wembleyben rendezendő Európa-bajnoki mérkőzésekre, ha felmutatja az igazolványát az oltásról. Amennyiben nem rendelkezik vele valaki, és már elmúlt 11 éves, annak 48 órán belül elvégzett negatív tesztet kell mutatnia, hogy bemehessen a stadionba – írja a BBC.

    A tervek szerint a csoportkörben három találkozót rendeznek a Wembleyben, az angolok így hazai pályán játszanak Horvátország (június 13.), Skócia (június 18.) és Csehország (június 22.) ellen.

  • Kampányt sürgetett a magát beoltatni nem akaró lakosság meggyőzésére Massimiliano Fedriga, az olaszországi tartományok szövetségének elnöke kedden, hangoztatva, hogy a régiók szeptembertől készen állnak a vakcina harmadik dózisának beadására.

    Massimiliano Fedriga, aki egyben az észak-keleti Friuli Venezia Giulia tartományi elnöke is a Liga színeiben, kijelentette, hogy a régióban és Olaszország számos más térségében „nem elhanyagolható” a lakosságnak az a része, amely nem akarja magát beoltatni.

    Az olaszok egy része továbbra is bizonytalan és fél, őket kell meggyőzni érthető, helyi és országos tájékoztatási kampánnyal saját maguk és a közösség védelmében – jelentette ki Massimiliano Fedriga.

  • A koronavírus elleni beoltást igazoló közös uniós tanúsítvánnyal az európaiak megfelelő eszközzel rendelkeznek ahhoz, hogy biztonságos körülmények között kezdhessék meg nyári szabadságukat – jelentette ki Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos kedden Strasbourgban. 

    Didier Reynders beszédében mindenekelőtt leszögezte: a július elsejétől érvényes uniós oltási igazolvány megkönnyíti az európaiak számára, hogy éljenek uniós alapjogaikkal, közöttük a mozgás szabadságának jogával.

    Hozzátette: az igazolvány elfogadása érdekében az EU több unión kívüli partnerországgal is kapcsolatban van.

  • Az aszpirin nem javítja a súlyos lefolyású Covid–19-cel kórházba kerülő páciensek túlélési esélyét – derült ki az Oxfordi Egyetem kutatói által végzett vizsgálat előzetes eredményeiből.

    A Covid–19-ben szenvedő betegeknél fokozott a kockázata a vérrögképződésnek, különösen a tüdőben. Az aszpirin csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét különböző betegségeknél.

    Tavaly november és idén március között a Recovery elnevezésű vizsgálat során csaknem 15 ezer olyan ember bevonásával tesztelték az aszpirin hatását, akik az új típusú koronavírussal való megfertőződés miatt kerültek kórházba.

    A vizsgálat résztvevőinek csaknem fele 150 milligramm aszpirint kapott naponta egyszer, a többiek az általános kezelésben részesültek.

    A tanulmány nem talált bizonyítékot arra, hogy az aszpirines kezelés csökkenti a Covid–19 okozta halálozás kockázatát.

  • Romániában a családorvosok kevesebb mint egyharmada vállalt eddig szerepet a koronavírus elleni oltási kampányban: ők az immunizáltak alig több mint tíz százalékát oltották be az utóbbi hónapban – derült ki az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetőjének keddi sajtóértekezletén.

    Valeriu Gheorghita katonaorvos, a kampány koordinátora elmondta: az országos egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban lévő 9583 családorvos közül eddig 2958 csatlakozott az oltási kampányhoz.

  • Bukarestben a 12 éven felüli, oltásra jogosult lakosság csaknem 44 százaléka megkapta a koronavírus elleni vakcinát. Romániában az átoltottság szempontjából jól áll Kolozs megye is, 40,4 százalék, majd Szeben, Brassó, Temes és Konstanca megye következik, utóbbiban a 12 éven felüli népesség több mint 30 százalékát oltották be, írta a Transindex.ro portál.  

    Az országos beoltottsági arány 25 százalék. Az utolsó helyen Suceava megye áll 15,1 százalékkal. A kisebbik székely megyében, Kovásznában csupán 17,5 százalék az átoltottsági arány.

  • Dzsammu és Kasmír Bandipora kerületében található az a kis falu, amelyben elsőként beoltottak minden felnőttet Indiában – írja a Hindustantimes.com.

    A Vejan nevű falu mind a 362 felnőttkorú lakosát beoltották már, ám nehezítette a vakcinák beadását, hogy a Bandipora központjától 28 kilométerre található településhez nem vezet olyan út, amelyet motorral vagy autóval meg lehetne közelíteni, így 18 kilométert gyalog kellett megtenni.

    Az egészségügyi dolgozók emellett más problémával is szembesültek, a faluban ugyanis nomád életet élnek, nincs internet, így a lakosok nem is kaphattak külön időpontot.

    Dzsammu és Kasmír államban hétfőn 997 fertőzöttet regisztráltak, márpedig április 12. óta nem volt rá példa, hogy ezer alá ment volna az új megbetegedések száma.

  • Oroszországban csaknem tízezer új koronavírusos fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, ami a legmagasabb szám március 14. óta, írta a Portfólió.hu. Az aktív fertőzöttek száma meghaladja 269 ezret. Az elmúlt 24 órában 379 beteg életét követelte a Covid–19 és szövődményei. A járvány kezdete óta több mint 124 ezren veszítették életüket a csaknem 146 milliós Oroszországban,4,7 millióan már felépültek a fertőzésből.

    Vlagyimir Putyin orosz elnök egy moszkvai fórumhoz intézett üzenetében úgy vélekedett: korai még a koronavírus-fertőzés feletti győzelemről beszélni, de már ideje elgondolkodni a világjárvány tanulságain és azon is, hogy miként kell majd fellépni a jövőben hasonló helyzetben.

  • Romániában 202 új fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. A Covid–19 és szövődményei 277 beteg halálát követelték, írta a Maszol.ro. Kórházban 1526 pácienst kezelnek, közülük 295 fertőzöttet intenzív osztályon ápolnak.

  • Szlovákiában 95 új koronavírusos beteget regisztráltak hétfőn. A kórral kilenc ember nem tudott megbirkózni, írta az Újszó.com. A vírus miatt 334 pácienst kezelnek kórházban, 31 fertőzött lélegeztetőgépre szorul.

  • Mindössze hárman kerültek kórházba a koronavírus indiai variánsától Nagy-Britanniában azok közül, akik már megkapták mindkét vakcinát – írja a Yahoo.

    Összesen 12 383-an kapták el az új fertőzést június 3-ig, és 126-an kerültek kórházba, közülük többen nem kaptak oltást, vagy csak az első adaggal oltották be őket, míg hárman már mindkét dózist megkapták.

    Az Egyesült Királyságban élő felnőttek 53 százaléka – 27 921 294 ember – kapta már meg mindkét adagot vasárnapig, ami azt jelenti, hogy jól haladnak az oltásokkal, ezáltal minden esély megvan arra, hogy a terveknek megfelelően június 21-én feloldanak minden korlátozást Angliában.

  • Szerbiában a gyermekorvosok támogatják a 12 és 16 év közötti gyermekek koronavírus elleni oltását, írta a Pannon RTV.

    Egy belgrádi gyermekklinika vezetője azt mondta: az említett korosztály is veszélyeztetett, és hordozója a koronavírusnak, a védőoltás pedig biztonságos.

    Hétfőn a Pfizer kérelmet nyújtott be a szerbiai gyógyszerügynökséghez, miután az Amerikai Egyesült Államok illetékes hivatala után az Európai Gyógyszerügynökség is zöld utat adott a cég vakcinájának a 12–16 éves gyermekek immunizálására.  

  • Ukrajnában egy nap alatt megháromszorozódott a diagnosztizált új koronavírus-fertőzések száma. Hétfőn 1602 új fertőzést regisztráltak, írta a Karpathir.com. A kór 118 beteg életét követelte. Kórházba 483 embert kellett szállítani a betegség miatt.  

  • Németország egyre több térségéből kezd eltűnni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2), a kedden közölt adatok szerint olyan járás is van már, amelyben egy hete nem regisztráltak új fertőződést.

    A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása szerint az ország északi, tengerparti térségében a legjobb a járványhelyzet.

    Így például a több mint kétszázezer lakosú Elő-Pomeránia-Rügen járásban az utóbbi hét napon három ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t, a nagyjából százezer fős Friesland járásban pedig egyetlenegy új fertőződést sem regisztráltak.

    Megállt a járvány az ország közepén fekvő, csaknem 140 ezer lakosú Goslar járásban is, ott szintén nem találtak új esetet az utóbbi hét napban.

    A közigazgatás 412 nagy egysége – járás, város, nagyvárosi kerület – csaknem 60 százalékában, 239 közigazgatási egységben 5 és 25 között van az egy hét alatt regisztrált új fertőződések száma.

    Ötvennél több esetet csupán 19 helyi egészségügyi hivatal jelentett az RKI-nek az utóbbi hét napban, száznál több új fertőződést sehol nem regisztráltak.

  • Washington államban ingyenmarihuánát kapnak azok, akiket beoltottak a koronavírus elleni vakcinák valamelyikével. 

    Az akciót a kábítószert árusító üzleteket indították az állami kormányzat jóváhagyásával. A program július 12-től indulhat el, és csak a 21 év felettiek vehetnek benne részt. 

    Eddig három üzlet jelezte, hogy részt vesznek a kezdeményezésben. Korábban Detroitban is volt már egy ehhez hasonló program.

  • Több mint egymillió európai uniós állampolgár megkapta már azt az EU-s védettségi igazolványt, az úgynevezett zöld útlevelet, amellyel szabadon utazhat az öreg kontinensen – írja a The Guardian.

    Az EU igazságügyi biztosa, Didier Reynder arról számolt be, hogy az Európai Unió országai közül kilenc papíron vagy elektronikusan kiállította már az állampolgárai számára a dokumentumot. Ennek birtokában július 1-től lehet szabadon utazni.

  • Kínában a három évnél idősebb gyerekek beoltására készülnek a Sinovac vakcinájával – tudatta a kínai gyógyszergyár szóvivője az AFP-vel – tájékoztat róla az MTI. Ezzel Kína lesz az első a világon, ahol kisgyerekek is oltást kapnak a világjárványt okozó vírus ellen.

    A járvány kiindulási pontjának számító országban eddig mintegy nyolcszázmillió adag vakcinát adtak be, ám csak a tizennyolc éven felettieknek, azonban a terveik szerint 

    ez év végéig beoltják a lakosság legalább hetven százalékát, vagyis közel egymilliárd embert, felnőtteket és gyerekeket egyaránt.

    A cég szóvivője elmondta, hogy az illetékes hatóságok a minap hagyták jóvá a vállalat oltásának alkalmazását a három és tizenhét év közötti gyerekeknél, arról nem szólt, hogy a kétdózisú oltás első adagját mikor kezdik beadni. Mindezek mellett arról is hírt adott a Sinovac, hogy laboratóriuma befejezte a klinikai kísérleteket a vakcinával mind a felnőttek, mint a gyerekek esetében, és az eredményeket közzéteszik a The Lancet brit orvosi szaklapban.

    Vasárnap az egészségügyi minisztérium egyik illetékese azt mondta, hogy összességében húsz kínai kísérleti vakcinával folynak klinikai kísérleteket az országban. A Sinovac és a Sinopharm felnőtteknek szánt oltását már engedélyezte az Egészségügyi Világszervezet (WTO) is, és a világ számos országában forgalomban vannak.

  • Bocsánatot kért a dél-koreai Tegu város polgármestere, mert harmincmillió adag, utólag hamisnak bizonyult Pfizer-vakcinát akart beszerezni külföldről, nagy kavarodást okozva ezzel az ország délkeleti részén fekvő városban – írja az MTI. 

    Kvon Jung Csin sajtótájékoztatóján nemcsak Tegu polgárait, hanem az egész dél-koreai népet is megkövette a történtek miatt. Azt mondta, hogy a város jóhiszeműen cselekedett, amikor külföldről akart beszerezni vakcinákat.

    Az eset május 31-én történt. Kvon akkoriban arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a város egészségügyi hatóságai kapcsolatba léptek egy külföldi kereskedelmi vállalattal, amely fogadkozott, hogy három héten belül harmincmillió adag Pfizer-oltást tudna leszállítani a dél-koreai kormánynak. A polgármester tájékoztatta a vakcinaimporttal kapcsolatos javaslatáról a kormányt, de az egészségügyi minisztérium már másnap rájött, hogy átverésről van szó. A Pfizer amerikai vállalat dél-koreai kirendeltsége is kételyeket fogalmazott meg, mondván, az oltásokat nem forgalmazzák közvetítőkön keresztül.

    Kvon keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy jó szándékkal akartak segíteni a kormánynak a vakcinabeszerzésben, de a vége az lett, hogy társadalmi kritikát kaptak és politikai vitát gerjesztettek, kavarodást okoztak. A polgármester közölte, hogy ez az ő hibája volt, egyedül ő felelős ezért.

    Óvatlan szavaimmal beszennyeztem a Teguról alkotott képet… Ezenkívül mély sebeket ejtettem a Covid–19-ben szenvedő polgárokon, és csalódást okoztam nekik 

    – mondta a polgármester.

  • Bár egyelőre még nem fogadja el egymás védettségi igazolványát Magyarország és Szlovákia, az erről szóló egyezmény napokon belül életbe léphet. A gyakorlatban azonban most is csak az nem megy át a határon, aki nem akar – írja az Új Szó.

    Az országba való belépéskor Szlovákia el fogja ismerni a Magyarországon beadott, de az unióban nem regisztrált orosz és kínai vakcinákkal való oltás után kiállított védettségi igazolványokat is – írta közösségi oldalán Martin Klus külügyi államtitkár. Hozzátette, problémát jelentett ugyanakkor, hogy a védettségi igazolványon Magyarország nem tüntette fel külön az első és a második oltás dátumát, szerinte ez okozta a késlekedést.

    Múlt heti információk szerint a magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja a vakcinák típusát és mindkét oltás dátumát.

    Hétfőn egyébként Pozsonyban és Zsolnán megkezdték az oltást a Szputnyik V vakcinával, így Szlovákia Magyarország után a második olyan EU-tagállam, ahol használják az orosz oltóanyagot. 

  • Érvénybe lépett kedd reggel az a brit kormányrendelet, amelynek alapján a Portugáliából érkezők sem léphetnek be Angliába karanténkötelezettség nélkül. Ez azt jelenti, hogy egyetlen EU-tagország sem maradt a brit kormány karanténmentes belépést biztosító „zöld” utazási listáján – írja az MTI.

    A zöld kategóriás országok listájára a múlt csütörtökön megtartott, a rendszer májusi bevezetése óta első felülvizsgálaton nem került fel újabb ország, így Magyarország sem, amely az EU immár összes többi tagországával együtt a sárga kategóriás, továbbra is karanténkötelezett országok között van.

    A brit kormány május 17-én léptette érvénybe a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszert, amely zöld, sárga és vörös kategóriák alapján határozza meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni.

    A brit kormány azzal indokolta Portugália – az eddigi egyetlen zöld kategóriás EU-ország – átsorolását a sárga kategóriába, hogy Portugáliában az elmúlt időszakban csaknem megkétszereződött a pozitív koronavírustesztek aránya az összes elvégzett szűrővizsgálaton belül.

    Kedd reggeltől hét ország – Afganisztán, Bahrein, Costa Rica, Egyiptom, Sri Lanka, Szudán, valamint Trinidad és Tobago – a legszigorúbb, vörös kategóriába került át.

    A vörös kategóriába sorolt országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve a Nagy-Britanniában letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be, de érkezésük után nekik a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében kell tölteniük a kötelező tíznapos karantént. E karantén költsége minden egyes beutazó esetében 1750 font (több mint 700 ezer forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük.

    A zöld kategóriában van a legkevesebb ország: ide tartozik Izrael, Szingapúr, Ausztrália, Új-Zéland, Brunei, Izland, Gibraltár és néhány atlanti, illetve karibi szigetcsoport.

    A sárga kategória a legnépesebb országcsoport. A brit kormány ide sorolja Magyarországot és – Portugália kedd reggeltől érvénybe lépett átsorolásával – az összes többi EU-tagállamot, így a brit turisták legkedveltebb nyaralóhelyei közé tartozó Spanyolországot, Görögországot, Franciaországot és Olaszországot is.

    A sárga kategóriás országokból érkezőknek továbbra is tíz napot karanténban kell tölteniük, indulásuk előtt egy, érkezésük után két koronavírustesztet kell elvégezniük, és a két angliai szűrővizsgálathoz szükséges eszközöket még indulásuk előtt, saját költségükön meg kell rendelniük angliai tartózkodási címükre a brit kormány erre kialakított online felületén.

  • Igazolták a koronavírus indiai variánsának első esetét Észak-Macedóniában – közölte az ország egészségügyi minisztériuma nyomán az MTI.

    A tájékoztatás szerint a regisztrált észak-macedón állampolgár Irakban fertőződött meg, és már ott is kezelték. Észak-Macedóniába visszatérve egy szkopjei kórházban különítették el.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában eggyel 155 376-ra, halálos áldozatainak száma hárommal 5459-re emelkedett. 

  • A világon 173 544 368 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 734 835 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 173 313 786 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 726 458 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegség

    • az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 33 377 696 fertőzött volt eddig a napig, és 597 949-en haltak meg.
    • Indiában 28 909 975 fertőzöttet és 349 186 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 16 984 218 fertőzöttről és 474 414 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 775 535 fertőzöttet és 110 224 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 5 293 627 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 48 255.
    • Oroszországban 5 076 543-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 122 037-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 538 399 a fertőzöttek száma, és 128 104-en haltak meg a betegségben.
    • Olaszországban 4 233 698 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 126 588.
    • Argentínában 3 977 634 a fertőzöttek és 81 946 a halottak száma.
    • Németországban 3 710 342 a fertőzöttek száma, 89 390 a halottaké.
    • Spanyolországban 3 707 523 fertőzöttet és 80 236 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Lengyelországban 2 875 328 fertőzöttet és 74 160 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Magyarország százezer adag koronavírus elleni oltóanyaggal segíti a Zöld-foki Köztársaságot – közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-vel. Az erről szóló 1355/2021. (VI. 7.) számú kormányhatározat a Magyar Közlönyben is megjelent.

    Az afrikai országból nyilatkozó Szijjártó Péter kiemelte, Magyarországon van már elég oltóanyag, be tudnak oltani mindenkit, aki regisztrált, így megvan a lehetőség arra is, hogy segítsenek azoknak, akik nehéz helyzetben vannak.

    A Zöld-foki Köztársaság stratégiai partnere Magyarországnak – hangsúlyozta –, és mivel átoltottságban nem állnak túl jól, a magyar kormány úgy döntött, hogy kérésükre segítséget nyújt nekik. A magyar szállítmány százezer AstraZeneca-vakcina, amellyel ötvenezer embert tudnak beoltani. Ez hozzásegíti őket ahhoz, hogy újraindítsák a gazdaságukat. A miniszter hangsúlyozta, fontos, hogy valódi segítséget nyújtsunk az afrikai országoknak, hiszen ha ez nem történik meg, akkor Afrikából újabb migrációs hullámok indulhatnak ki, márpedig ezt Európa biztonsága érdekében el kell kerülni.

  • További vizsgálatok szükségesek annak kiderítésére, hogy a koronavírus egy vuhani labororatóriumból szabadult el – idézi a The Wall Street Journal abból a jelentésből, amelyet a Lawrence Livermore National Laboratory készített 2020 májusában az energiaügyi minisztérium megbízásából. A vizsgálat a SARS-CoV-2 vírus genomjából jutott erre a következtetésre, az energiaügyi tárca pedig megpróbálta megakadályozni, hogy a külügyminisztériumban indított hasonló vizsgálat vezetői beszéljenek a jelentés szerzőivel.

    A múlt hónapban Joe Biden amerikai elnök utasítást adott a vírus eredetének kivizsgálására. Az amerikai hírszerzés két lehetséges opcióval számol, az egyik szerint a vírus laboratóriumból származik, a másik állatról emberre történő terjedést feltételez.