Visszanyerte a szabadságát az abortusz miatt 30 év börtönre ítélt salvadori nő

2021.06.08. 06:57

Feltételesen szabadlábra helyezett a salvadori bíróság helyi idő szerint hétfőn egy asszonyt, akit abortusz gyanújával korábban 30 év börtönre ítéltek.

A 28 éves Sara Rogel ügyvédje, az abortusz részleges legalizálásáért küzdő ACDATEE civil szervezet munkatársaként dolgozó Karla Vaquerano azt mondta, a nőt - aki büntetéséből közel kilenc évet már letöltött - ártatlanul tartották börtönben.

A főügyészség pénteken jelentette be, hogy nem fellebbezi meg a bíróság döntését.

Sara Rogel – írja az MTI – 2012-ben, nyolc hónapos terhesen teregetés közben megcsúszott, és elvesztette az eszméletét. Bár a családja azonnal kórházba vitte, a magzata meghalt, őt magát pedig abortusz gyanújával a hatóságok azonnal őrizetbe vették. Az ACDATEE jogi fellépése nyomán a nő büntetését korábban 10 évre csökkentették, 2022 októberében járt volna le.

Salvadorban van érvényben a világ egyik legszigorúbb abortusztörvénye: a közép-amerikai országban a művi abortuszt semmilyen körülmények közt nem engedik, a magzatelhajtásért - és ide sorolják a spontán vetélést is, akár 50 év börtönbüntetést is kiszabhatnak.  • Tippek
  • Lakáshitel