Tízmillió Janssen-vakcina szavatossága lejár júniusban, nem tudni, mi lesz velük

2021.06.08. 21:40 Módosítva: 2021.06.08. 21:47
Júniusban körülbelül 10 millió Janssen-vakcina szavatossága lejár. A kutatók jelenleg is vizsgálják, hogy az oltóanyag eltarthatósága meghosszabbítható-e valahogy – írja a Wall Street Journal.

A cikk szerint a trombózisos esetek miatt április óta Amerikában is meredeken csökkent az  Johnson and Johnson koronavírus elleni vakcinája iránti érdeklődés, amelyet Európában  Janssen néven forgalmaznak. 

Ennek következtében pedig az Egyesült Államokban, a cég által sajátkezűleg legyártott 21 millió vakcina közel felének lejár a szavatossága Június végéig. 

A hírt a Fehér Ház egyik tanácsadója, Andy Slavitt is megerősítette, hozzátéve: az Egyesült Államok Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) szakértői jelenleg is vizsgálják azt, hogy van-e lehetőség a vakcinák megmentésére.

Slavitt ugyanakkor azt mondta, hogy szerinte június végéig a megmaradt vakcinák többségét fel fogják használni helyben. 

A Wall Street Journal viszont azt írta, hogy néhány tagállam már kérelmezte a központi kormányzattól, hogy a be nem adott oltóanyagokat mielőbb eladományozhassák a fejlődő országok részére. 

A Janssen-vakcináit a gyártó javaslata szerint legfeljebb három hónapig lehet tárolni, ellentétben például a Pfizerrel és a Modernával, amelyek akár fél évig is elállnak megfelelő körülmények közt.