új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves olvasóink!

    Zárul mai nemzetközi hírösszefoglalónk a koronavírus-világjárványról. Köszönjük figyelmüket.

    Vigyázzanak magukra, pihenjenek jól!

  • A világon menekültként élő csaknem 80 millió ember nagy részét nem vonták be a koronavírus elleni oltási kampányokba – közölte a World Vision nevű, elsősorban gyerekeket támogató, keresztény humanitárius segélyszervezet.

    Az országok túlnyomó többségében figyelmen kívül hagyták őket

    – mondta Marwin Meier egészségügyért és érdekképviseletért felelős vezető a világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7-csoport pénteken kezdődő csúcstalálkozója előtt. Példaként említette, hogy Görögország csak a múlt héten kezdte meg a menekültek beoltását, míg Lengyelország nem vonta be a menekülteket oltási programjába. Meier szerint mindössze 20 olyan országról tudni, amelyben vakcinaszállítmányok érkeztek menekülttáborokba is.

    Ez több mint vakcinanacionalizmus

    – mondta. Hozzátette: a fertőzés veszélye háromszor nagyobb a sűrűn lakott táborokban.

    A G7 pénteken kezdődő, háromnapos cornwalli csúcstalálkozójának egyik fő témája a koronavírus-járvány elleni küzdelem lesz – adta hírül az MTI.

  • Az elmúlt 24 órában Bosznia-Hercegovina egészségügyi hatóságai 57 új fertőzöttet jelentettek.

    Mindösszesen 2243 személyt teszteltek, hét személy halt meg a járványban – írja a 24sata.hr.

  • Július 1-jétől az Európai Unió tagállamai, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc kötelezően alkalmazzák az európai Covid-útlevelet.  Azonban a tagállamok már korábban is bevezethetik az okmányt.

    Kilenc, többnyire olyan tagállam, amelyeknél a turizmus fontos gazdasági ágazat, máris bevezette az EU-s koronavírus-védőoltás bizonyítványt.

    Az alábbi EU-országokról van szó: Bulgária, Horvátország, Csehország, Dánia, Németország, Görögország, Litvánia, Lengyelország és Spanyolország.

    A Covid-vakcinaútlevelet a kibocsátó ország nemzeti nyelvén és angolul állítják ki – számol be a CNN.

  • Siniša Mali szerb pénzügyminiszter bejelentette, hogy június 16-án, szerdán fizetik ki a 3 ezer dináros (közel 9 ezer forint) támogatást minden nyugdíjasnak, aki május 31-ig felvette a védőoltás legalább első adagját – írja a Vajma.info.

    Mali elmondta, hogy június 17-ig fizetik ki a többi polgárnak is a pénzt, akik bejelentkeztek a kincstári igazgatóság honlapján vagy a telefonos központon keresztül.

    Június 15-ig jelentkezhetnek az állam 3 ezer dináros támogatására azok a 16 évnél idősebb polgárok, akik május 31-ig felvették a védőoltás legalább első adagját – emlékeztetett Mali, és kiemelte, hogy eddig mintegy 1 millió 216 ezer polgár jelentkezett be a támogatásra.

  • Az elmúlt hétvégén Szerbiába Bosznia-Hercegovinából mindösszesen 18 793 állampolgár lépett be – tájékoztatta Franka Vican, Bosznia-Hercegovina határrendészetének szóvivője a szarajevói Avaz napilapot.

    A szóvivő azt is elmondta, hogy ez jelentős növekedés a határforgalomban az előző hétvégéhez képest, hiszen akkor mindösszesen 14 379 bosnyák állampolgár rándult át Szerbiába.

    Mint már korábban beszámoltunk róla, a szerb államfő június 3-i bejelentését követően indultak el a bosnyákok a szomszédos Szerbiába, ahol ingyenesen oltást kaphatnak. Boszniában ugyanis lassan zajlik a lakosság immunizációja.

  • Raed Arafat román belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetőjének elmondása szerint a koronavírus elleni oltás csökkenti a súlyos megbetegedés kockázatát és a SARS-CoV-2 indiai variánsa ellen is védelmet nyújt – írja a Maszol

    A kormánypalotában tartott sajtótájékoztatón a politikus leszögezte: ha új információk kerülnek napvilágra, mivel új tanulmányok bármikor előjöhetnek, akkor ahhoz az egész tudomány alkalmazkodni fog, hogy megoldja a problémát.

    A politikus szerint az a lényeg, hogy akit egyáltalán nem oltanak be, az a környezetével együtt sokkal veszélyeztetettebb. 

    A katasztrófavédelem vezetője arra a felvetésre nem kívánt reagálni, amely arról szólt, hogy ingyen üdítőt és miccset (román húsétel) kapjon, aki beoltatja magát. 

  • Várhatóan június végéig bezárják a mobil mintavételi helyeket Szlovákiában − jelentette be Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter. Mint mondta, ezzel véget ér a tömeges tesztelés időszaka. A mintavételi helyek ellenében tesztelőhelyeket hoznak létre, ahol többféle szűrővizsgálatot is el lehet végezni − írja az Új Szó.

    Az egészségügyi tárca foglalkozni fog a külföldi állampolgárok oltásának kérdésével, valamint a hatvan év felettiek Szputnyikkal való oltásával is. Olyan központok megnyitását is tervezik, amelyek azokkal az oltottakkal foglalkoznak majd, akiknél súlyos mellékhatások jelentkeztek a vakcina felvétele után.

  • A Covax-program keretében 117 ezer dózis koronavírus elleni oltóanyag érkezett Ukrajnába a Pfizer és BioNTech vállalatok közös vakcinájából − írja a Kárpáti Igaz Szó. A negyvenmilliós országba jövő héten újabb szállítmányt várnak a cégtől, amellyel összesen 473 850 adag oltóanyag érkezik.

    A nemzetközi segélyprogram keretében eddig 590 850 adag Pfizer- és 1 072 800 adag AstraZeneca-oltóanyagot ajánlottak fel Ukrajnának. Az oltási kampány keretében eddig 1 284 143 személyt vakcináltak, mindkét dózist 152 142-en kapták meg.

  • Antigén- és PCR-teszt felmutatásával is beengedik hétfőtől a turistákat Szlovákiába − írja az Új Szó. Eduard Heger kormányfő a szerdai kormányülés után elmondta, hogy a 24 óránál nem régebbi antigén- vagy 72 óránál nem régebbi PCR-teszt felmutatása után karanténkötelezettség nélkül beengedik a turistákat.

    A Magyarországgal, Ausztriával, Csehországgal és Horvátországgal kötött megállapodás értelmében pedig azok a beoltottak, akik már több mint 22 napja megkapták az első dózist az oltóanyagból, teszt és karantén nélkül utazhatnak. Szlovákia várhatóan Szlovéniával köt legközelebb ilyen megállapodást, erről jelenleg folynak a tárgyalások.

  • A pakisztáni járványügyi és betegségmegelőzési hatóság (NCOC) oltási kötelezettséget rendelt el az állami alkalmazottak és a magánszektor munkavállalóinak – adta hírül az MTI. A dél-ázsiai ország kormánya az év végéig a 220 milliós népességből hetvenmillió lakost akar beoltani. Eddig több mint tízmillió dózist használtak fel.

    A mostani rendelkezés szerint a közszféra alkalmazottait június végéig immunizálni kell a koronavírussal szemben, a magánszektor vállalatainál ugyanakkor még nem állapítottak meg konkrét határidőt. 

    Minél több embert oltunk be, annál védettebbek leszünk

    – jelentette ki Aszad Umar tervezési miniszter, aki egyben az NCOC igazgatói posztját is betölti. 

    Pakisztán eddigi oltási kampánya az AstraZenecára és a kínai oltóanyagokra támaszkodik. Az országban eddig 936 131 fertőzöttet regisztráltak a járvány kirobbanása óta, a halálos áldozatok száma 21 453. 

  • A kezdődő monszunidőszak heves esőzései árasztották el szerdán Mumbai utcáit, leállt a tömegközlekedés és egy oltóközpontot be kellett zárni − közölték a helyi hatóságok. Az indiai meteorológiai szolgálat további riasztást adott ki Mumbaira és a környező régiókra a napokban várható további heves esőzések miatt.

    A szörnyű időjárási körülmények nemcsak a közlekedést, de az oltási kampány menetét is megzavarták a városban. A járvány kezdete óta Indiában 2,9 millió fertőzöttet azonosítottak, ebből hétszázezer esetet Mumbaiban regisztráltak. A városban a kór 15 073 ember életét követelte − adta hírül az MTI.

  • Magyarország és Marokkó megállapodott, hogy kölcsönösen elismeri egymás védettségi igazolásait – jelentette be a marokkói fővárosban, Rabatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nászer Burita marokkói külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján.

    Kapcsolódó

    Szijjártó Péter újabb bejelentést tett

    Már tizennégy országba mehetünk védettségi igazolvánnyal.

    Az egyeztetések alapján Marokkóval együtt már tizennégy országgal született megállapodás az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről.

    Kapcsolódó

    Már tizenhárom országba utazhatunk szabadon

    Ha van védettségi igazolványunk.

  • Az Egyesült Államok 1,7 millió adag kísérleti gyógyszert vásárol a koronavírus kezelésére, amennyiben az engedélyt kap sürgősségi felhasználásra − írja a Guardian

    A Merck & Co. gyógyszergyártó cég közölte: 1,2 milliárd dolláros (340 milliárd forint) üzletet kötött az Egyesült Államokkal a molnupiravirra, amely jelenleg a harmadik vizsgálati fázisban van.

    A cég közleménye szerint más országokkal is megkezdte az előzetes vásárlásokról szóló tárgyalásokat.

  • Ma hajnalban, helyi idő szerint hajnali fél négykor az oroszországi Rjazany városában, Moszkvától mintegy kétszáz kilométerre délkeletre tűz ütött ki a helyi kórház intenzív osztályán – tudósít a Newsline. Hárman meghaltak, nyolcan megsérültek. Az égési sérülések elszenvedői közül egyikük az intézmény ápolónője. 

    Az intenzív osztályon egy súlyos állapotban lévő páciens lélegeztetőgépe gyulladhatott ki – nyilatkozta Nyikolaj Ljubimov, Rjazany régió kormányzója. A politikus a kínai lélegeztetőgépek tartozékai közül a feszültségingadozást és a zárlatot gátló adaptert hiányolja.

    Koronavírusos pácienseket ápoltak a tűzeset helyszínén. Nem ez az első oroszországi haláleset kigyulladt kínai lélegeztetőgép miatt. Tavaly májusban többen meghaltak meghibásodott kínai lélegeztetőgép-tüzek következtében moszkvai és szentpétervári kórházakban.

  • Horvátországban az elmúlt 24 órában 275 új fertőzöttet regisztráltak. Az aktív horvátországi fertőzöttek száma 1330 fő. Közülük 520 pácienst ápolnak kórházban és 51-en kerültek lélegeztetőgépre. Heten haltak meg a járványban.

    Tavaly február 25-től, amikor is az első fertőzést regisztrálták Horvátországban, a mai napig mindösszesen 358 061 fertőzést észleltek. Közülük 8103-an haltak meg és 348 628-an épültek fel, 159-en az elmúlt 24 órában – számol be a 24sata.hr.

  • Washington államban új módszert találtak ki az oltás népszerűsítésére: fűvel vennék rá az embereket arra, hogy beadassák maguknak a koronavírus elleni vakcinát – számolt be az Irish News.

    A program lehetővé tenné, hogy a marihuánát legális módon árusító üzletek az oltást bizonyító iratokért cserébe egy már előre megtekert jointot adjanak. A borászatok, éttermek és sörfőzdék számára az állam már korábban engedélyezte, hogy ingyen italokat adjanak az oltásért, de további ösztönzőket is alkalmazhatnak.

    Washington állam demokrata kormányzója, Jay Inslee hetvenszázalékos átoltottság esetén vagy a hónap végén tervezi feloldani az oltottak számára a korlátozásokat.

  • Szerbiában az elmúlt 24 órában újabb 198 koronavírussal fertőzött polgárt jegyeztek. Összesen 9390 tesztet végeztek el.

    A koronavírus szövődményeiben további nyolc szerbiai polgár vesztette életét. Kórházban 510 Covid-beteget kezelnek, közülük húszan szorulnak lélegeztetőgépre – számol be a Magyar Szó.

  • A magyar kormánytól kapott felhatalmazás alapján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tovább folytatta a kétoldalú tárgyalásokat a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról. 

    Az egyeztetések alapján a cikkünkben felsorolt tizenhárom országgal született megállapodás az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről – a Magyarországon felhasználásra kerülő valamennyi vakcinával történt oltás esetében –, valamint egymás állampolgárainak beengedéséről.

    Kapcsolódó

    Már tizenhárom országba utazhatunk szabadon

    Ha van védettségi igazolványunk.

  • Japán tovább csökkenti az olimpiára külföldről érkezők engedélyezett számát, a versenyzőket kivéve, és gyorsítja az oltási kampányt − jelentette be Szuga Josihide japán miniszterelnök.

    Hangsúlyozta: elkötelezett az olimpia és paralimpia megtartása mellett, még akkor is, ha Japán lakosságának többsége ellenzi a járvány miatt a játékok lebonyolítását. A miniszterelnök célja, hogy naponta egymillió ember kapjon vakcinát, így a szigetország 36 millió idős lakosa be lenne oltva az olimpia kezdetére, novemberre pedig mindenki, aki be akarja oltatni magát − számolt be az MTI.

    Az olimpiára külföldről 180 ezren akkreditáltak, azonban Japán a számukat már korábban kevesebb mint a felére csökkentette. Az olimpiai játékok helyi szervezői és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság eltökélt a versenyek megtartásában.

  • Hét nap alatt Horvátországban százezer koronavírus-igazolást adtak ki. A dokumentumra 1,7 millióan jogosultak. Mindezt Facebook-oldalán jelentette be Davor Božinović belügyminiszter, aki egyben a horvát operatív törzs vezetője.

    Megköszönte a horvát polgároknakaz érdeklődést, és elmondta, hogy mintegy kétezer lakossági kérdést válaszoltak meg a koronavírussal kapcsolatban az ebből a célból létrehozott kormányzati online felületen.

  • A horvát kormány mobil oltóállomásokat hoz létre, és oltóbuszokat küld minden olyan településre, amely messze esik az egészségügyi intézményektől, hogy felgyorsítsák az oltási kampányt − adta hírül az MTI.

    A cél, hogy eljussunk minden állampolgárhoz, aki szeretné beoltatni magát. Csakis így lehet sikeres a turisztikai szezon, így örülhetünk együtt a tereken a horvát labdarúgó-válogatott sikereinek az Európa-bajnokságon, tehetjük lehetővé a fiatalok számára a felhőtlen barátkozást és az érettségizők számára a kirándulásokat

    − mondta Vili Beros egészségügyi miniszter.

  • Ausztriában csütörtöktől tovább enyhítenek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokon – jelentette be Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter a kormányülés után szerdán Bécsben.

    A döntés alapját egyfelől a járványügyi mutatók – a vártnál jóval kedvezőbb – alakulása, másfelől az oltások előrehaladása jelenti. Ausztriában tizenkét napja tartósan ötszáz alatt van a napi új koronavírusos megbetegedések száma, azoké pedig, akik legalább az első adag oltást megkapták, meghaladta a négymilliót.

  • Három év börtönbüntetésre ítéltek az Egyesült Államokban egy gyógyszerészt, mert megpróbált tönkretenni több száz, koronavírus elleni vakcinát – adta hírül kedden az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma.

    A 46 éves, wisconsini Steven R. Brandenburg azt állította: az motiválta őt, hogy nem bízott az oltóanyagban. A wisconsini bíróság egyúttal kötelezte, hogy fizessen 83 800 dollár – 23,5 millió forint – kártérítést a kórháznak, ahol dolgozott, és ahol az oltóanyagot megpróbálta tönkretenni.

    A minisztérium nyilatkozata szerint a férfi éjszakai kórházi ügyelete során kétszer is kivett Moderna-vakcinával teli dobozokat a hűtőszekrényből tavaly decemberben, s ezzel veszélybe sodorta a beoltandók egészségét.

  • Romániában 140 új koronavírus-fertőzéses esetet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, csaknem 28 ezer teszt eredményének feldolgozása után, írta a Maszol.ro portál. A Covid–19 és szövődményei miatt 14 beteg lelte halálát, kedden. Több mint egymillió embert már gyógyultnak nyilvánítottak.  

  • A koronavírus-járvány helyi tombolásának közepén lepték el a hegymászók Nepálban a Mount Everest környékét, miközben Kína lezárta a kínai oldal felől a hegycsúcs környékét. Ott ugyanis attól tartanak, hogy Nepálból a helyiek, illetve a turisták hurcolhatnak be újabb és újabb eseteket. Ez persze a sors különös iróniája, mivel a vírus és a járvány éppen Kínából indult világhódító útjára jelenleg is vitatott és vizsgált körülmények között.

    A sok kiadott engedély, illetve a kedvezőtlen időjárás miatt valóságos forgalmi dugó alakult ki az Everestnél. Az engedélyek kiadásával a nepáli állam mintegy 4,2 millió dollár bevételhez jutott, ami természetesen jól jön a harmadik világbeli országnak. Mindezzel gyakorlatilag egy időben az ország miniszterelnöke Boris Johnsontól vakcinaadományokért kilincselt, azután, hogy Nagy-Britannia előzőleg már 260 lélegeztetőgépet és jelentős mennyiségű védőfelszerelést is adományozott Nepálnak.

  • Ukrajnában szerdára kevesebb mint 1400 új koronavírusos beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma sem haladta meg a százat, jelenleg a járvány terjedése stagnálást mutat.

    Eközben szerdára az egészségügyi minisztérium átsorolta az ez egész országot a járványhelyzet szerinti legenyhébb, „zöld” kategóriába – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál a tárca sajtóközleményére hivatkozva. Eddig az ország egésze már néhány hete az eggyel szigorúbb „sárga” besorolásban volt.

    A hivatalosan közölt adatok alapján Ukrajnában az elmúlt napban 1385 új esettel 2 218 039-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény mintegy kétszázzal kevesebb a megelőző napiénál. Az elhunytak száma 77-tel 51 410-re emelkedett, míg a megelőző napon számuk 118 volt. A betegségből eddig 2 108 684-en gyógyultak fel, közülük az elmúlt napban csaknem hétezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem 5700-zal, 57 945-re. Kórházba most 756 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon számuk 483 volt.

  • Szlovákiában jelenleg 3344 személy vár Szputnyik V vakcinára, közölte az Egészségügyi Információs Központ. A koronavírus elleni orosz védőoltás iránt elsősorban a középkorúak érdeklődnek. A várakozók közül a legtöbben 40 és 44 év közöttiek, írta a parameter.sk. Mivel a 60 év felettiek számára csak kedd este óta elérhető ez a vakcina, közülük vannak legkevesebben a várólistán.

  • A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett legújabb becslése szerint az angliai felnőtt népesség több mint 80 százalékának szervezetében lehet jelen a koronavírus ellen termelődő antitest.

    Átfogó tanulmányában az ONS közölte: reprezentatív számítási módszertana arra vall, hogy az Egyesült Királyság messze legnépesebb nemzetén, az 56 milliós Anglián belül a május 17-ével kezdődött egy hétben a felnőttek 80,3 százalékának szervezetében mutatták volna ki a SARS-CoV-2 koronavírus ellen fertőződés vagy oltás hatására termelődő antitestek jelenlétét vérvizsgálattal végzett szűrés esetén.

    A statisztikai hivatal becslése szerint Walesben 82,7 százalék, Skóciában 72,6 százalék, Észak-Írországban 79,9 százalék azoknak a felnőtteknek az aránya, akiknek a szervezetében jelen lehet az új típusú koronavírus ellen képződő antitest.

  • Oroszországban szerdán ismét meghaladta a 10 ezret az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírusos fertőzöttek száma.

    Az orosz operatív törzs közleménye szerint az országban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 10 407-tel 5 156 250-re emelkedett a legfrissebb hivatalos adatok szerint. Ez a legmagasabb számú új fertőzés március 7-e óta.

    A napi növekmény 0,2 százalék, az új esetek 16,2 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 269 456-ra, a halálos áldozatoké 399-cel 123 787-re, a felépülteké pedig 9814-gyel 4 736 446-ra emelkedett.

    Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 141,1 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 305 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 526 112 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.