16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Trump: Mark Zuckerberg állandóan hízelgett, ezért nem tiltottam be a Facebookot

2021.06.09. 13:13 Módosítva: 2021.06.09. 13:21
Betiltották a Twittert Nigériában azt követően, hogy az oldalon a közösségi irányelvek megsértése miatt eltávolították Muhammadu Buhari elnök egyik posztját. Donald Trump amerikai elnök közleményében üdvözölte a döntést, és azt mondta, hogy ő is hasonlóképp járna el, ha ismét elnökké választanák.

Muhammadu Buhari a nigériai polgárháborúval kapcsolatban tett közzé egy bejegyzést, amelyben egyben burkolt fenyegetést fogalmazott meg a Biafra Bennszülött Népe (IPOB) nevű szecesszionista mozgalommal szemben is, amely az ország délkeleti felében működik.

A nigériai kormányzat ezt követően döntött az oldal letiltása mellett, arra hivatkozva, hogy a platform „az ország létezését” fenyegeti. Az elnök tweet eltávolítása mellett azt is kifogásolták, hogy eközben az IPOB vezetője, Nnamdi Kanu „következmények nélkül” terjesztheti a saját, kormányellenes üzeneteit. 

A kormányzat amellett, hogy letiltotta a Twitter elérését, arra is figyelmeztetett, hogy akik kijátsszák a tiltást, azokkal szemben is fel fognak lépni. A híresztelések szerint ennek ellenére VPN-hozzáférésen keresztül nigériai politikusok, valamint az egyházak továbbra is használják a Twittert. 

A Twitter „mélyen aggasztónak” nevezte a történteket.

Az eset miatt egy civil szervezet keresetet nyújtott be a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) regionális bírósághoz, arra hivatkozva, hogy Nigéria ezzel megsértette a véleményszabadságot. 

Donald Trump örül, ma már betiltatná a Twittert és a Facebookot

Donald Trump amerikai elnök eközben üdvözölte a döntést közleményében

Milyen jogon akarják eldönteni, hogy ki a jó és ki a gonosz? 

– írta közleményében a Twitterről és a Facebookról, amelyben más országokat is arra szólított fel, hogy a szólásszabadság korlátozása miatt tiltsák be a közösségi platformokat. 

Lehet, hogy nekem is ezt kellett volna tennem, amíg elnök voltam

– fűzte hozzá. 

Az elnök azt is leírta, hogy csak azért nem tett így, mert Mark Zuckerberg állandóan telefonon hízelgett neki és vacsorákra járt hozzá a Fehér Házba, miközben azt hangsúlyozta, hogy mennyire nagyszerű elnök is ő. 

2024?

– kérdezi az elnök a közlemény végén, arra utalva, hogy ha ismét elnökké választják, akkor tényleg betiltja majd a közösségi médiumokat. 

Trump egyébként egy saját, a Twitterhez hasonlító blogot is indított nemrég, de az alig egy hónap után megszűnt.  • Hírek
  • Hírek