Vlagyimir Putyin finoman nácizott egyet, az ukrán külügy visszaszólt

2021.06.10. 21:39

Aggódjon inkább a saját országában élő őshonos népek és nemzeti kisebbségek jogaiért, ne spekulációkat terjesszen az őshonos népekről szóló ukrán törvénytervezetről – javasolta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az orosz elnöknek. 

Vlagyimir Putyin egy, a Rosszija 1 és a Rosszija 24 televízióban szerda este bemutatott interjúban arról beszélt, hogy a náci Németország eszméire emlékezteti őt az ukrán törvényjavaslat, amely az embereket„őshonosokra, első-, másodosztályú és egyéb kategóriákba" sorolja.

Dmitro Kuleba szerint a Volodimir Zelenszkij ukrán államfő által beterjesztett tervezet teljes mértékben összhangban áll az őshonos népek jogairól szóló ENSZ-nyilatkozattal, valamint az ukrán alkotmány vonatkozó normáival, és semmi köze nincs az orosz elnök „önkényes értelmezéséhez" – írja az MTI. 

Az előterjesztés szerint olyan jellegzetes etnikai közösségek, amelyek Ukrajna területén jöttek létre, etnikai kisebbséget alkotnak, és nincs saját államuk. „Ukrajnában ezek elsősorban a krími tatárok, a karaiak és a krimcsákok" – fejtette ki.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Ukrajnában sohasem korlátozták az orosz nemzeti kisebbség jogait. „Az ukrán nyelv mint államnyelv működésének védelme és támogatása normális dolog. Ukrajnában az ukrán nyelven történő kommunikáció emberi jogának védelme értelemszerűen nem jelenthet veszélyt más nyelvek használatára" – érvelt a miniszter.

Szerinte a nemzeti kisebbségek és őshonos népek oroszországbeli elnyomásának esetei széles körben ismertek. Ezek közül kiemelte, hogy az Oroszországi Föderációban az ukránok társadalmi szervezeteivel szemben elnyomó politikát folytatnak, az Ukrajnától 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigeten pedig rendszeresen megsértik az ott élő ukránok és krími tatárok jogait.  • Hírek
  • Csok