Gyorsított eljárást rendelt el Magyarországgal szemben az Európai Bíróság

2021.06.11. 17:41

Az Európai Bíróság gyorsított eljárást rendelt el a jogállamiság ügyében Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. „A valamely tagállamban a jogállamiság elveinek megsértése esetén az EU költségvetésének védelmére irányuló feltételességi mechanizmust érintő C-156/21. és C-157/21. sz. Magyarország és Lengyelország kontra Parlament és Tanács ügyekben az Európai Bíróság elnöke elrendelte a gyorsított eljárás alkalmazását” – áll az Európai Bíróság lapunkhoz is eljuttatott közleményében. 

Mindennek jegyében 2021. október 11–12-re tűzték ki az ügy tárgyalását.

A per keretében azt fogják eldönteni, hogy az uniós joggal összeegyeztethető-e az, hogy az uniós források felhasználását jogállamisági feltételekhez is kötik. 

A bírósági ítélethozatal után az Európai Bizottságnak még véglegesítenie kell a jogállamisági mechanizmus alkalmazásának iránymutatásait, és csak ezután lehetne elindítani az eljárást a tagállamok ellen. Nemrég viszont Európai Bíróságra az Európai Parlament is nyomást helyezett annak érdekében, hogy már a bírósági döntés előtt helyezzék működésbe a jogállamisági mechanizmust. 

Mindez azért is érdekes, mert az eljárás várhatóan hét–kilenc hónapig tart majd, tehát ha csak október 11–12. után indul el, akkor a végső döntés már a 2022. áprilisi választások után érkezhet csak meg. 

Varga Judit: abszurd a döntés, koncepciós eljárás zajlik 

Varga Judit igazságügyi miniszter bejegyzésében azt írta, hogy a gyorsított eljárás elrendelése is az Európai Parlament nyomására történhetett meg. 

Abszurd, hogy a Sargentini-szavazás következtében felmerült egyszerű eljárásjogi kérdésben közel három év alatt tudott csak dönteni a testület, most azonban az unió történetének egyik legfontosabb és legbonyolultabb jogi kérdésére mindössze pár hónap döntési időt szán

– kommentálta a hírt a miniszter. 

Hozzátette: szerinte „politikailag motivált koncepciós eljárás” folyik Magyarország ellen a szuverén politika, valamint a migráció elutasítása miatt. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás