Oroszország fejlett műholdat akar eladni Iránnak

2021.06.11. 12:42

Oroszország fejlett műholdat fog eladni Iránnak, amellyel az egész Közel-Keleten nyomon tudja követni potenciális katonai célpontjait – jelentette a Washington Post meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Egy nagyfelbontású kamerával felszerelt, orosz gyártmányú, Kanopusz-V típusú műholdról van szó, amelyet Oroszország néhány hónapon belül juttatna rakétával a világűrbe.

A műholddal folyamatosan tudják majd figyelni a perzsa-öbölbeli olajfinomítókat, az izraeli katonai támaszpontokat vagy az iraki katonai támaszpontokat, amelyek közül többön amerikai katonák is szolgálnak.

Noha a Kanopusz-V-t polgári felhasználásra gyártja Oroszország, az iráni Forradalmi Gárda elitalakulat vezetői 2018 óta többször jártak Oroszországban, hogy egy ilyennek a megvásárlásáról tárgyaljanak. A kamera felbontása jóval nagyobb, mint amilyennel Irán jelenleg rendelkezik, miközben azonban messze elmarad az amerikai műholdak kameráinak képességétől. Most tavasszal pedig orosz szakértők jártak Iránban, hogy kiképezzék a műhold leendő kezelőit, akik egy újonnan felépült létesítményben, a Teherántól nyugatra lévő Karadzs város közelében végeznék a feladatot – szemlézi az amerikai lapot az MTI. 

A Forradalmi Gárda 2020 áprilisában jelentette be, hogy sikeresen Föld körüli pályára állították az ország első katonai műholdját. 

Hírügynökségek felhívják a figyelmet arra, hogy június 16-án lesz Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök csúcstalálkozója Genfben, és hogy az Iránnak történő műholdeladás egy újabb probléma lehet az Egyesült Államok számára, amelyet Biden fel fog vetni.  • Tippek
  • Bankszámla