18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Banditák támadtak több falura Nigériában, 67-en meghaltak

2021.06.12. 05:53
Banditák támadtak több, a nigériai Zamfara államban található falura pénteken. A támadások következtében legalább 67-en életüket vesztették, az áldozatok közt nők és gyermekek is vannak – írja a Sahara Reporters nevű, Nigériával foglalkozó oldal.

A beszámoló szerint az elkövetők gépjárműveken hajtottak be a falvakra és sorozattüzet adtak le a lakosokra, majd kirabolták a házakat. 

Sokan meghaltak és megsérültek, sok házat leromboltak és sok mindent elraboltak. Legalább 67 embert megöltek

– nyilatkozta a Sahara Reporters forrása. Más hírforrások 51-re, 57-re vagy 60-ra becsülték az áldozatok számát. A jelentések szerint összesen 5 vagy 6 falvat érhetett támadást. 

Bello Matawalle, Zamfara kormányzója arra kérte a lakosokat, hogy próbálják megvédeni magukat a banditákkal szemben. Hozzátette: jelenleg is tárgyalnak a többi kormányzóval arról, hogy miként tudnának véget vetni a támadásoknak, de addig is azt kérte, hogy a fiatalokból próbáljanak olyan katonai csapatokat kiállítani, amelyek megvédhetik a falvakat. 

Zamfara Nigéria egyik legveszélyesebb területe. A banditák mellett az iszlamisták is gyakran támadásokat intéznek a helyi közösségek ellen: tavaly decemberben 344 iskolásfiút hurcoltak ide egy szomszédos tagállamból, február végén pedig 279 iskoláslányt ebben a tagállamban ejtettek fogságba. 

Az országban az ehhez hasonló akciók miatt idén márciusban hoztak arról törvényt, hogy bárkit agyonlőhetnek, aki engedély nélkül tart Kalasnyikovot

A térségben működő banditákat az előző években megpróbált megbékíteni az állam. A Sahara Reporters szerint 2020-ban 15 Toyota Hiluxot, valamint pénzt is adtak nekik sarcként. Ennek az adományozásnak a tényét több nigériai tisztviselő is tagadta, de a híresztelések szerint ezeket a gépjárműveket is felhasználták már az utóbbi időben végrehajtott akcióknál. Akárhogy is, annyi biztos, hogy a támadások továbbra is folytatódnak az ország kis közösségei ellen.