Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

150 millió dolláros segélyt ad Kijevnek Amerika a Putyin–Biden-találkozó előtt

2021.06.12. 13:47 Módosítva: 2021.06.12. 14:02

Az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztériuma (Pentagon) pénteken újabb katonai segélyt jelentett be Ukrajna számára Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz jövő heti találkozója előtt.

A 150 millió dolláros támogatás radarokat és rejtjeles kommunikációs berendezéseket foglal magában.

A segély részét képezi az ukrán hadseregnek a berendezések használatához nyújtott kiképzés és tanácsadás is, közölte a Portfolio. 

Kapcsolódó

Joe Biden telefonon egyeztetett az ukrán elnökkel

Elsősorban a nemrég kiéleződött Donyec-medencei fegyveres konfliktusról beszéltek.

Idén márciusban a Pentagon már jóváhagyott egy 125 millió dolláros katonai segélycsomagot Ukrajnának. Az amerikai kormány adatai szerint 2014 óta összesen 2,5 milliárd dollár értékű katonai támogatást nyújtott Washington Kijevnek. Biden és Putyin június 16-án találkozik Genfben. Moszkva és Washington között az utóbbi időben ismét elmérgesedett a helyzet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn telefonon egyeztett Bidennel. Az amerikai elnök akkor kiállt Ukrajna területi épsége mellett, és meghívta Zelenszkijt nyáron egy személyes találkozóra a Fehér Házba. Az ukrán kormányerők hét éve harcolnak az oroszbarát szakadárokkal Luhanszk és Donyeck megyében. Az ENSZ becslései szerint mintegy 14 ezren veszítették életüket a konfliktusban.