Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Orbán Viktor gratulált Izrael új miniszterelnökének

2021.06.14. 15:39

Orbán Viktor levélben gratulált az új izraeli miniszterelnöknek, Naftali Bennettnek − tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár a közmédiát Brüsszelből.

A magyar kormányfő azt írta: nagy örömömére szolgál, hogy ismét megerősítheti elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett, egyben Magyarország támogatásáról biztosította a zsidó államot, amikor a nemzetközi színtéren elfogult és igazságtalan módon kezelik. Izrael és Magyarország szoros együttműködése az elmúlt években megszilárdult − mutatott rá Orbán Viktor, aki ennek folytatását várja az újonnan létrehozott izraeli kormánnyal is.

A Naftali Bennett vezette koalíció vasárnap este szerezte meg a kormányalakításhoz szükséges többséget az izraeli parlamentben. A Jobbra (Jamina) nevű jobboldali párt politikusa a szavazás utáni percekben le is tette a hivatali esküt. Ezzel véget ért Benjámin Netanjahu konzervatív miniszterelnök 12 éves kormányzása.

A koalíciós megállapodás értelmében a ciklus felénél – két év múlva – Jaír Lapid külügyminiszter, a centrista Van Jövő (Jes Atíd) párt vezetője veszi át a miniszterelnöki tisztséget.