Újabb lélegeztetőgépeket adományoz el a kormány

2021.06.14. 07:19 Módosítva: 2021.06.14. 07:25
Magyarország olyan jelentős szerepet vállal a NATO működésében, amilyenre ez idáig nem került sor – jelentette ki Szijjártó Péter vasárnap, fél nappal az észak-atlanti szerződés tagállamainak vezetőinek csúcstalálkozója előtt. A tárcavezető arról is beszélt, hogy újabb lélegeztetőgépeket ajándékoznak majd el a NATO-n keresztül déli és keleti országok számára.

Brüsszeli sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter elmondta: idén novemberben Magyarország veszi át a NATO legnagyobb szárazföldi műveletének, a KFOR-nak a parancsnokságát Koszovóban, jövőre pedig ismét a vezető nemzet lesz a balti államok légtérvédelmében, miközben ellátja keleti és déli partnereit az egészségügyi védekezéshez szükséges legfontosabb eszközökkel.

Kifejtette, hogy a magyar katonai jelenlétet Koszovóban 500 főre növeli Magyarország, továbbá vállalja a KFOR állományának koronavírus elleni beoltását is.

Ezzel párhuzamosan pedig Magyarország a járvány enyhítésére létrehozott NATO-alapon keresztül több keleti és déli partner számára is lélegeztetőgépeket biztosít.

A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország, a 2014-es walesi NATO-csúcson tett kötelezettségvállalásainak eleget téve, legkésőbb 2024-re költségvetésének 2 százalékát fordítja majd védelmi kiadásokra. Ez idén 1,6 százalék volt, jövőre 1,87 százalék lesz.

Szijjártó Péter kifejtette: a walesi csúcs másik kötelezettségvállalását, amely azt irányozza elő, hogy a védelmi kiadásokon belül 20 százalék a fejlesztésekre vonatkozzon, Magyarország már öt évvel a határidő előtt elkezdte teljesíteni.

A kormány több mint négyszáz lélegeztetőgépet ajándékozott el a járvány kezdete óta, ezek egy részét már korábban is a NATO járványügyi alapján keresztül adták át  • Tippek
  • Hírek