Szivárgott egy kínai atomerőmű

2021.06.14. 12:46 Módosítva: 2021.06.14. 12:47
Egy francia vállalat szerint szivárgást észleltek a kínai Tajsan atomerőműnél. Kína egyelőre tagadja az értesülést, az amerikaiak is vizsgálják a történteket.

A Tajsan atomerőmű részben a francia Framatome tulajdonában áll, ők küldtek figyelmeztetést az amerikaiaknak a szivárgásról. A levél szerint a kínai hatóságok az atomerőmű környékén már a sugárzással kapcsolatban elfogadható határértéket is megemelték annak érdekében, hogy ne kelljen bezárni a létesítményt.

Az amerikai kormány képviselője a CNN-nek még azt nyilatkozta, hogy még ha igaz is az értesülés, a szivárgás egyelőre nem olyan mértékű, hogy „válságról” lehessen beszélni.

Egyesek szerint meglepő, hogy egy külföldi vállalat az amerikai kormányzathoz fordul segítségért egy ilyen ügyben, de a CNN-nek nyilatkozó atomenergetika-kutató, Cheryl Rofer érthetőnek nevezte ezt annak fényében, hogy az amerikaiaknak több erőforrásuk van a kérdés vizsgálatához. A CNN-nek nyilatkozó bennfentes források szerint az amerikaiak egyedül a Framatome megkeresésére reagálva folytak bele az ügybe. 

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács az előző héten több ülést is tartott a szivárgás kérdésében, eközben pedig az amerikaiak felvették a kapcsolatot a francia és a kínai kormánnyal is. Egyelőre nem fejtették ki, hogy mire jutottak a kérdésben, de hangsúlyozták, hogy ha komoly veszélyről lenne szó, akkor mindezt – az erre vonatkozó nemzetközi előírásoknak megfelelve – már nyilvánosságra hozták volna.

Az erőmű honlapján vasárnap este publikáltak egy közleményt, amelyben azt írták, hogy mind az erőműben, mind annak környékén „normális” értékeket észleltek. 

A Tajsan atomerőmű építését 2009-ben kezdték meg a kínaiak a franciákkal közösen. Az erőmű első blokkját 2018-ban, a másodikat pedig 2019-ben helyezték üzembe.   • Hírek
  • Hírek