Hermina
15 °C
27 °C

Ismét elmarasztalták Törökországot a véleménynyilvánítás szabadságának megsértése miatt

2021.06.15. 17:47

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden két esetben is elítélte Törökországot a véleménynyilvánítási szabadság megsértése miatt – írja az MTI.

Az első eset felperese a török oktatási minisztérium munkatársa volt, akinek azért mondtak fel a munkahelyén, mert a Facebookon a nemzeti hatóságok elnyomó módszereit bíráló tartalmat lájkolt. A panaszost végkielégítés kifizetése nélkül bocsátották el állásából, arra hivatkozva, hogy „munkahelyén megzavarta a békét és a rendet.” Miután a helyi bíróságok elutasították a munkába való visszahelyezésre irányuló keresetét az érintetett az EJEB-hez fordult.

A második esetben a török igazságszolgáltatás egy egyetemi hallgatót ítélt több mint kétezer euró pénzbüntetésre 2012-ben közhivatalt ellátó személy megsértése miatt. A felperes az akkor miniszterelnöki tisztséget betöltő Recep Tayyip Erdogan elnököt bírálta egy diáktüntetésen elmondott beszédében.

A strasbourgi testület megállapította, hogy a hallgató beszédében ellenséges hangot ütött meg Erdogannal szemben, többek között „veszett kutyának” nevezte a jelenlegi elnököt, azonban megjegyezte, hogy egy közszereplő esetében a véleménynyilvánítás határai tágabbak, mint magánszemély vonatkozásában.

Az EJEB mindkét esetben kétezer euró erkölcsi kártérítést ítélt meg a panaszosoknak. A bíróság még áprilisban egy ismert kormánykritikus újságíró törvénytelen fogva tartása miatt marasztalta el Törökországot.