Újabb palesztin-izraeli összetűzés, sok a sérült

2021.06.15. 20:54

Legalább 17 palesztin megsérült az izraeli szélsőségesek keddi, Jeruzsálem óvárosában tartott zászlós felvonulását megelőző összetűzésekben – közölte az izraeli sajtó palesztin egészségügyi forrásokra és a vörös félholdra hivatkozva.

Az MTI beszámolója szerint rohamrendőrök és lovasrendőrök zárták le a jeruzsálemi óvárosban található Damaszkuszi kapu térségét, ahol palesztinok ezrei gyülekeztek még a menet előtt. A biztonsági erők villanógránátokat is bevetettek tömegoszlatásra. A rendvédelmi szervek várhatóan meg fogják akadályozni azt is, hogy az izraeli felvonulás résztvevői áthaladjanak a muszlimok lakta városrészhez vezető kapun, ahol számos keresztény, muzulmán és zsidó kegyhely található. Helyszíni beszámolók szerint izraeli nacionalisták százai gyülekeztek a Damaszkuszi kapu előtt.

A vitatott izraeli megmozdulásra mintegy ötezer résztvevőt vártak. Mivel ez a felvonulás a jeruzsálemi óváros muszlimok lakta negyedeit is érinti, a palesztinok provokációnak tekintik.

Az izraeli megmozdulást Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök hívei szervezik, ami a hírügynökségek szerint a helyzet további elmérgesedéséhez vezethet. A felvonulók izraeli zászlókat lengettek, egyesek pedig azt skandálták, hogy „halál az arabokra”.

A jeruzsálemi városvezetés szerint nagyjából kétezer rendőr biztosítja a menetet. Beni Gantz védelmi miniszter a biztonsági erők képviselőivel tartott tanácskozáson hangsúlyozta, hogy mindenképpen el kell kerülni a feszültséget, és meg kell védeni Izrael állampolgárainak – zsidóknak és araboknak – a biztonságát.

A két legnagyobb palesztin frakció, a Gázai övezetet irányító radikális Hamász és a Ciszjordániát vezető Fatah válaszul „harag napját”, vagyis tiltakozó akciót hirdetett. A Jerusalem Post hétfőn közölte, hogy az izraeli hadsereg ennek hatására további csapatokat vezényelt Ciszjordániába. Mohamed Staje palesztin miniszterelnök óva intett a zászlós felvonulás esetleges veszélyes következményeitől.

Néhány órával a nacionalisták keddi megmozdulása előtt a Gázai övezetből a Hamászhoz köthető szélsőségesek gyújtószerkezetekkel felszerelt léggömböket indítottak Izraelbe. Ezek több tüzet is okoztak a határmenti zsidó települések földjein. Hasonló incidensekre egyébként nem volt példa az Izrael és a gázai iszlamista szervezetek között május elején kirobbant rakétaháborúnak véget vető, május 21-ére virradóra megkötött tűzszünet óta.

A felvonulás a vasárnap hivatalba lépő Naftali Bennett kormányfő első igazi kihívásának minősül. Az egyébként nacionalista Bennett gyakorlatias politikát ígért a törékeny kormánykoalíciója élén, amely a politikai paletta jobboldalától a centristákon és a balközépen át a baloldalig terjedő pártokat foglal magában, sőt Izrael történetében első ízben az arab kisebbséget képviselő politikai erő is bekerült a kabinetbe.