Majdnem hatvanéves rejtély oldódhat meg az aszály miatt Kaliforniában

2021.06.16. 12:05

Több mint 50 éve eltűnt repülőgép kerülhetett elő a súlyos kaliforniai szárazság miatt kiszáradó tavak egyikéből – írta a BBC hírportálja alapján az MTI.

A múlt heti felfedezéssel egy olyan rejtély oldódhat meg, amelyet hosszú ideje próbálnak megfejteni. A roncsok leírása illik arra a Piper Comanche 250-re, amely 1965-ben, újév napján tűnt el.

A Seafloor Systems víz alatti kutatócég tesztberendezése a Sacramento közelében fekvő Folsom-tó fenekének egyik legmélyebb pontján fedezte fel a teljesen épen fennmaradt repülőgépet.

Az 1965-ös szerencsétlenségben négyen haltak meg, köztük a gép pilótája. Az ő holttestét megtalálták, az utasokét nem sikerült, noha 2014-ig keresték őket. A cég munkatársai először egy szonár műszerrel észlelték a titokzatos tárgyat.

Láttam valamit, ami nem volt szokványos

– magyarázta a KOVR csatornának Tyler Atkinson, a cég egy dolgozója. Közelebbről megvizsgálva kiderült, hogy egy repülőgépre bukkantak. A tó rendkívül alacsony vízállása tette lehetővé, hogy a csapat jól kivehető képeket készítsen a gép propelleréről és a futóműről.

A helyi seriff hivatala dönt arról, hogy kiemeljék-e a gépet, vizsgálatot nem folytatnak.

A Folsom-tó vízszintje jelenleg az átlagosnak mindössze a 38 százalékán áll az államot sújtó történelmi aszály miatt. Gavin Newsom kormányzó múlt héten az 58 megyéből 41-ben vészhelyzetet hirdetett ki a szárazság miatt.  • Hírek
  • Bankszámla