Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Szabad az út Finnországba

2021.06.18. 12:40

Június 21-től megszünteti a beutazási korlátozásokat Magyarországgal szemben Finnország. Ez azt jelenti, hogy az országba való belépéshez nem kell teszt, védettségi igazolvány, és nincs karanténkötelezettség sem, valamint turizmus céljával is utazhatunk – olvasható Helsinki Nagykövetségének Facebook-oldalán.  

Azonban arra felhívták a figyelmet, hogy az Észtországból Finnországba közlekedő hajókon egyelőre még kérik a tesztet, az oltás igazolását vagy igazolást a korábbi koronavírus-betegségről. 

A Finnair ezt a követelményt eltörli június 21-től.

Hozzáteszik, hogy a korlátozás feloldása nem ugyanígy vonatkozik a nem Magyarországról érkező magyar állampolgárokra. Ugyanakkor néhány más ország is Magyarországgal azonos elbírálás alá esik, így a schengeni, illetve az EU-s tagállamok közül Romániából, Lengyelországból, Máltáról és Izlandról szintén korlátozás nélkül lehet beutazni. 

Tehát a más schengeni, illetve az EU-s tagállamokból érkezőkre – így az onnét érkező magyarokra is – az alábbi könnyítések vonatkoznak:

  • Június 21-től szabadon beutazhatnak azok, akik munkavégzési, valamint turistacéllal érkeznek.
  • Teljesen beoltottak (Finnország az EMA, a WHO vagy az amerikai FDA által jóváhagyott oltásokat fogadja el, tehát a Szputnyikot nem, a teljes beoltottság pedig azt jelenti, hogy az oltás típusától függően egy vagy két oltást kaptak), vagy 
  • hat hónapon belül igazoltan átestek a fertőzésen, vagy 
  • átestek a fertőzésen és kaptak legalább egy oltást, melynek beadásától eltelt legalább egy hét.

A könnyítés nem kölcsönös, ezzel a Magyarországra való beutazás feltételei nem változnak – írják.