új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kedves Olvasóink!

    Köszönjük, hogy ma is velünk tartottak az Indexen. Kedden folytatjuk és ismét elhozzuk önöknek a legfontosabb nemzetközi híreket a koronavírusról.

     Pihenjenek jól.

  • Törökországban július 1-től tovább enyhítenek az új típusú koronavírus okozta járvány elleni intézkedéseken, és feloldanak minden kijárási tilalmat, valamint korlátozást – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában. 

    A mostani intézkedéscsomag a május közepén megkezdett fokozatos enyhítés harmadik fázisa lesz. Jelenleg hétköznapokon és szombaton 22 órától éjszakai kijárási tilalom, vasárnap napközben pedig kijárási korlátozás van érvényben, amelynek keretében a lakosok csak a közeli élelmiszerboltokat kereshetik fel.

    A kijárási tilalom és korlátozás eltörlésével a belföldi közlekedés is szabaddá válik majd. Július elsejétől a 65 év felettiek és a 18 év alattiak újból használhatják a tömegközlekedést, illetve az állami intézmények is visszaállnak a normál munkamenetre.

    A maszkviselés viszont továbbra is kötelező lesz közterületen. 

    A török kormányzat először április 13-án, a ramadán, az iszlám böjti hónap kezdetén szigorított a járványhelyzet kezelésén, majd április 29-től „teljes lezárást” rendelt el, hogy a járvány terjedését jelentősen visszaszorítva indulhasson neki a nyári turisztikai szezonnak. A fokozatos enyhítés május 17-én kezdődött.

        

  • Spanyolország a járvány szempontjából kockázatot nem jelentő ország közé sorolta Magyarországot hétfőtől, ami lehetővé teszi a korlátozások nélküli beutazást – írja az MTI. 

    A dél-európai ország azután változtatott Magyarország minősítésén, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) is módosította járványügyi térképét a múlt héten, és zöld besorolási színnel látta el Magyarországot.

    A magyar állampolgárok így védettségi igazolvány és tesztkötelezettség nélkül léphetnek be Spanyolország területére.

    A járvány előtti időszakhoz képest az egyetlen különbség, hogy a beutazás előtt 48 órával a spanyol egészségügyi minisztérium, Spain Travel Health elnevezésű internetes oldalán keresztül egy hivatalos egészségügyi kérdőívet kell kitölteni.

  • Az Egyesült Államok fontolgatja, hogy eladományozzák azokat a vakcinákat, amelyek nem megfelelő módon készültek egy baltimore-i gyárban. A hatóságok egyelőre még vizsgálják, hogy a vakcinák biztonságosak-e.

    Bővebben>>>

  • Kínában erőre kapott a delta mutáns, ami először Indiában ütötte fel a fejét, és ott szélvész gyorsasággal terjedt.

    A legnépesebb kínai tartomány, Kuangtung fővárosában, Kantonban már csaknem kétszáz estet diagnosztizáltak egy hónap leforgása alatt. Kanton kereskedelem és turisztikai központ, nagyon sok utazót is fogad, így semmiképp sem akarnak kockáztatni, közölte az Infostart.hu.

    A tartományi fővárosban már két napja nem találtak új fertőzöttet, de a tartomány egészében még mindig találnak friss megbetegedéseket.

  • A szlovák egészségügyi miniszter azt mondta: egyelőre nem korlátozzák az állampolgárok utazását. Vladimír Lengvarský hozzáfűzte: egy idő után azonban az utazás feltétele a védőoltás, illetve a negatív PCR-teszt lesz, írta az Újszó.com. Arról is beszélt: kötelező karantént jelenleg nem terveznek bevezetni.

  • Olaszország lazít. Már eltörölték az esti kijárási tilalmat, és itáliai források szerint a szabadtéri maszkviselés sem húzza már sokáig, közölte a Parameter.sk. Hétfőig több mint 46 millió olasz kapott védőoltást, közöttük kevesebb mint 16 milliónak már a második dózist is beadták.

  • Szerbiában továbbra is száz alatt van az új koronavírusos esetek száma naponta. Az elmúlt 24 órában 7992 tesztet végeztek el a szakemberek, ebből lett 88 pozitív, írta a PannonRTV.com.

    A Covid–19, illetve szövődményei három fertőzött életét követelték vasárnap. A járvány kezdete óta 7004 beteg hunyt el a kórban. Kórházban 341 pácienst ápolnak, közülük 21 beteg szorul lélegeztetőgépre.

  • Indiában fokozatosan enyhül a koronavírus-járvány terjedése, vasárnapról hétfőre három hónappal ezelőtti szintre mérséklődött az új fertőződések száma, egyúttal rekordot állítottak fel: hétfőn hétmillió embert oltottak be.

    A bizonyítottan koronavírustól fertőzöttek napi száma tavasz folyamán többször is átlépte a négyszázezret, majd május vége felé  csökkenni kezdett, és most hétfőre alig több mint 53 ezer esetet jegyeztek fel.

    Ami az oltási programot illeti, az indiai kormány június elején bejelentette, hogy felvásárolja az összes belföldi vakcina 75 százalékát, és ingyen szétosztja a tagállamok között. A korábbi oltási rekord április 5-én született, de akkor csak 4,5 millió embert oltottak be, utána pedig visszaesett a szám hárommillió alá.

    Szakértők szerint Indiában naponta tízmillió embert kellene beoltani ahhoz, hogy teljesüljön a kormány célja, miszerint decemberre 950 millió felnőtt lesz védett. Jelenleg a lakosságnak csupán alig öt százaléka – 65 millió ember – kapott két oltást.

  • Németországban átlépte az ötven százalékot a koronavírus ellen legalább egy adag védőoltást kapottak aránya, ez több mint 42 millió embert jelent. A maximális dózissal rendelkezőké pedig harminc százalék fölé emelkedett. A péntekkel zárult héten naponta átlagosan több mint nyolcszázezer adagot adtak be, írta a Privátbankár.hu a távirati irodára hivatkozva.

    A vírus harmadik hulláma május óta enyhül. 

    A Robert Koch közegészségügyi intézet adatai szerint az utóbbi 24 órában 346 fertőződést mutattak ki tesztek révén. A napi új regisztrált fertőződések száma legutóbb tavaly augusztusban volt ötszáz alatt. Vasárnap tíz beteg halálát követelte a Covid–19, illetve a szövődményei. A járvány kezdete óta csaknem kilencvenezer páciens lelte halálát Németországban. Berlin, ahogyan Washington is, őszi, negyedik hullámtól tart.

  • Szlovákiában több mint 412 ezer ember vár arra, hogy megkapja a koronavírus elleni védőoltás első, illetve második adagját, írta az Újszó.com. Jelenleg csaknem 370 ezren a második dózishoz szeretnének hozzájutni. Szputnyik V-vakcinát több mint 11 ezren kértek.

  • Romániában 26 koronavírusos fertőzést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, 9429 teszt kiértékelése után, írta a Maszol.ro. Hétfőn 65 beteg halálát jelentették. Jelenleg 759 pácienst ápolnak kórházban, közülük 158 beteget kell intenzív osztályon kezelni.

  • Lezárták Kína egyik legnépesebb városát, a 8,2 millió lakossal rendelkező Tungkuant, ahol múlt hét pénteken két koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a hatóságok. 

    A városban hétfőn tömeges tesztelésbe kezdtek a hatóságok, és lezárták az utakat. A  lakosoktól azt kérték, hogy ne hagyják el Tungkuant, hozzátéve:

    csak annak engedélyezik a távozást, aki 48 órán belül készült negatív tesztet tud felmutatni. 

    A városban már néhány múzeumot és könyvtárat is bezártak, a gyárak, üzemek azonban egyelőre még fennakadás nélkül működnek.

    A várost körülvevő tartományban, Kuangtungban összesen 168 fertőzöttet találtak május 21. óta, akiknek több mint kilencven százalékát a tartományi központjában, Kuangcsouban regisztrálták. A kis méretű járványgócot képező város közel 18,7 milliós lakosságának zömét letesztelték, 180 ezer embert pedig karanténba helyeztek annak érdekében, hogy ne terjedjen tovább a vírus.

  • A társadalmi távolságtartás szabályaival tartott technobuli helyszíne lesz hétfő este a francia elnöki rezidencia, az Élysée-palota. Vendéglátójává személyesen Emmanuel Macron elnök lép elő, a sztárfellépőnek pedig Jean-Michel Jarre-t hívták meg. A partit a szerte Franciaországban zajló Fête de la Musique fesztiválsorozat részeként tartják meg, amely elmaradt tavaly a koronavírus-járvány miatt. 

  • Narendra Modi indiai miniszterelnök megnyitotta a Nemzetközi Jóga Napot Indiában. A kormányfő beszédében úgy fogalmazott, hogy

    a jógagyakorlatok a koronavírussal szemben is „védelmet” nyújthatnak.

    „A frontvonalon küzdők gyakran mesélik nekem, hogy elkezdtek jógázni, és ezáltal egy védőpajzsot alakítottak ki a koronavírus elleni harcban. A doktorok magukat is megerősítik a jógával, és a pácienseik kezelésére is használják azt” – mondta a kormányfő.

    Mindeközben hétfőn az összes felnőtt számára lehetővé tették a vakcinára történő időpontfoglalást (korábban csak az idősebbeknek volt lehetőségük). Némi aggodalomra ad azonban okot, hogy nemrég egy újabb variánst, a delta-pluszt azonosították az országban. 

    2014-ben Narendra Modi javasolta az ENSZ számára, hogy a nemzetközi jóganapot is vegyék fel a világnapot közé. A világszervezet ezt el is fogadta, így 2015 óta június 21-én világszerte megtartják a jóganapot. Ezzel kapcsolatban már az orvosok is tiltakozásba kezdtek

     

  • Megfelelőnek tűnik a július 19-re halasztott időpont a koronavírus-járvány megfékezését célzó, még érvényben lévő utolsó korlátozások feloldására Nagy-Britanniában – mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök.

    A brit kormány februárban kidolgozott, négy időpontból álló részletes nyitási menetrendje eredetileg éppen hétfőre irányozta elő a jogi korlátozások teljes feloldását.

    Johnson azonban egy hete bejelentette, hogy a delta vírusvariáns terjedése miatt július 19-re halasztották az utolsó, negyedik nyitási lépést.

    A brit kormányfő egy angliai kutatólaboratóriumban tett hétfői látogatásán újságíróknak kijelentette: a nagy-britanniai oltási kampány változatlanul kiemelkedő siker, a felnőtt lakosság csaknem 60 százaléka már mindkét oltási dózist megkapta.

    Johnson hangsúlyozta: ennek alapján úgy látja, hogy július 19. valóban a korlátozási feloldásának végső időpontja lesz.

  • A japánok nemrég döntöttek arról, hogy legfeljebb 10 ezer fő lehet jelen az olimpia egyes sportrendezvényein. Ez egyben azt is jelenti, hogy összesen 2,72 millió nézővel tudnak majd számolni.

    Mindeközben a szervezők ennél már jóval több jegyet adtak el,

    Ezért azt, hogy pontosan ki nézheti majd az olimpiát a helyszínen, egy elektromos sorsolás útján döntik el.

    Összesen 910 ezer nézőt kell majd „kizárniuk” a rendezvényről, ők visszakapják a jegyük árát.

    A szervezők azt is közölték, hogy 840 ezer jegy árát – a nézők saját kérésére – már korábban is  visszatérítették. 

  • Ukrajnában az elmúlt öt napban folyamatosan lassult a koronavírus-járvány terjedése, hétfőre már alig több mint háromszáz új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma is fokozatosan csökkent, az elmúlt napban 16 volt, nyolccal kevesebb az előző napinál – írja az MTI.

    A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 323 új esettel 2 229 846-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint 150-nel kevesebb a megelőző napiénál. A csökkenés oka ugyanakkor lehet az is, hogy hétvégenként és ünnepnapokon kevesebben fordulnak orvoshoz, és kevesebb tesztet végeznek. Ukrajnában most tartják az ortodox naptár szerint a Szentháromság ünnepét, emiatt a hétvége után még hétfőn is munkaszüneti nap van. A halálos áldozatok száma is folyamatosan csökkent az elmúlt napokban, hétfőre 16-an hunytak el, míg az előző napban 24-en, az azt megelőzőben pedig 40-en. A járvány kitörése óta elhunytak száma mostanra 52 032-re emelkedett.

    Eddig 2 152 140-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem hétszázan, az aktív betegek száma így tovább csökkent 370-nel, 25 674-re. Kórházba most kevesebb, 375 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon számuk 544 volt.

  • Újraoltási programot készít elő az orosz egészségügyi tárca azok számára, akik már megkapták a Covid–19 elleni vakcinát, de az antitestszámuk elégtelen szintre csökkent – írja a Moszkovszkij Komszomolec nyomán az MTI. Az új fertőzöttek száma már negyedszer haladta meg a 17 ezret Oroszországban.

    A lap idézte Mihail Murasko egészségügyi minisztert, aki szerint a közeli napokban nyilvánosságra fogják hozni az eljárás menetrendjét. Oroszországban a közelmúltban megugrott az új esetek száma, a betegek többségét a koronavírus indiai eredetű, úgynevezett delta változata fertőzte meg. Az orosz szaktárca a negatív tendencia ellensúlyozására döntött a lakosság újraoltása mellett.

    Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester vasárnap azt mondta, hogy azokat is megfertőzheti az új koronavírus delta-variánsa, akik régen kapták meg a védőoltást.

    Hétfőtől egyébként elkezdik Szputnyik V-vel beoltani az állapotos nőket is. Alekszandr Gincburg, az első orosz oltóanyagot kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója a Rosszija 1 televíziónak kijelentette, hogy a vakcina védelmet nyújt a születendő gyermeknek is. Murasko korábban azt mondta, hogy a Covid–19 miatt mintegy tízezer terhes kismamát tartanak megfigyelés alatt.

    Moszkvában július elejétől megkezdik a Szputnyik V tesztelését a 12–17 éves fiatalokon. A 350 önkéntesnek a felnőtteknél szokásos adagnál kisebbet fognak beadni a vakcinából. Oroszországban a hétfői hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 17 378-cal 5 334 204-re emelkedett.

  • Július 9-én nyithatnak újra a francia nightclubok – jelentette be Alain Griset kis- és középvállalkozásokért felelős miniszter hétfőn. Franciaországban 1600 klubból 100-at véglegesen bezárt a koronavírus. A bárok, éttermek, kávézók már június elsejétől fogadhatnak újra vendégeket. (Alain Griset a rangja szerint ministre délégué, amely a miniszteri és az államtitkári tisztség között helyezkedik el. A politikus a gazdasági minisztériumban dolgozik.)

    A párizsi kormány a múlt hónapban engedélyezte a teraszok újranyitását a javuló járványügyi adatok miatt – emlékeztet a The Guardian.

  • Vasárnap 896 PCR-teszt készült Szlovákiában, ezekből csak egy lett pozitív – olvasható az Új Szó oldalán. 

    A szomszéd országban az elmúlt 24 órában a koronavírus halálos áldozatainak száma néggyel növekedett, ezzel 12 496 halottat tartanak számon. Egyre biztatóbb számok érkeznek, hiszen jelenleg 215 személyt ápolnak a kórházakban Covid–19-fertőzéssel, vagy annak gyanújával, ez hattal kevesebb, mint az előző napon. 

    Vasárnap 2373 személy kapta meg a koronavírus elleni vakcinát, a beoltottak száma 1 938 210.

  • Átlépte az 50 százalékot az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid–19) ellen legalább egy adag védőoltással rendelkezők aránya Németországban, a teljes oltást felvevőké pedig 30 százalék fölé emelkedett.

    A szövetségi kormány legutóbbi összesítése szerint péntekig a lakosság 50,6 százaléka – 42 065 100 ember – kapott legalább egy oltást a Covid–19 ellen.

    Teljes oltással a lakosság 30,4 százaléka – 25 301 843 ember – rendelkezik.

    Az oltási kampány folyamatosan gyorsul. Ezt jelzi a többi között, hogy míg májusban egész hónapban hatszor, júniusban péntekig – a hónap 18. napjáig – nyolcszor haladta meg az egymilliót az egy nap alatt beadott oltások száma.

    A péntekkel zárult héten naponta átlagosan 806 673 adagot adtak be, vagyis másodpercenként kilencnél is többet.

    A vírus alfa nevű, korábban britnek is nevezett, B.1.1.7-es jelzésű változatának szétterjedése révén kibontakozott harmadik járványhullám május óta enyhül.

    A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) hétfői adatai szerint az utóbbi 24 órában 346 fertőződést mutattak ki tesztekkel. A napi új regisztrált fertőződések száma legutóbb 2020. augusztus 10-én volt 500 alatt, akkor 436 lelet volt pozitív.

    Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 722 327 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

    A Covid–19-cel összefüggésben egy nap alatt 10 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 90 395-re emelkedett.

    Az adatok azt jelzik, hogy 2020 nyara után az idei nyáron sem lesz szükség a SARS-CoV-2 terjedésének lassítását szolgáló korlátozások többségére.

    Ugyanakkor a szakemberek aggodalommal szemlélik a delta nevű, B.1.617.2 megjelöléssel is nyilvántartott, korábban indiainak nevezett vírusváltozat előretörését. Az RKI legutóbbi vizsgálatai szerint a 22. héten – május 31. és június 6. között – 6,2 százalék volt a delta aránya az elemzett pozitív SARS-CoV-2-teszt-leletek között, ami csaknem a duplája az egy héttel korábbi 3,7 százaléknak.

    Lothar Wieler, az intézet vezetője pénteki berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy a delta egész biztosan kiszorítja a többi vírusváltozatot, a kérdés csak az, hogy mikor.

    Az új variáns ellen egy adag oltás nem nyújt erős védelmet, ezért egy újabb, negyedik járványhullám megelőzéséhez a lehető legtöbb embernek teljes oltással kell rendelkeznie.

  • Csak beoltottak lehetnek a nézőtéren a jövő évi, katari labdarúgó-világbajnokság mérkőzésein – adta hírül az MTI.

    Az arab ország kormánya közölte, hogy a döntéssel elsősorban az állampolgáraik egészségét szeretnék megvédeni, ehhez pedig hozzá tudnak járulni egymillió adag oltóanyaggal, amelyet azoknak a szurkolóknak adnának be, akik élőben szeretnék megnézni a meccseket, de hazájukban nem jutottak vakcinához. A világbajnokság 2022. november 21-én kezdődik.

  • A nyugat-balkáni országok közül Bosznia-Hercegovinában a legmagasabb a százezer lakosra jutó, koronavírus-fertőzés következtében meghalt betegek száma – közölte az adatokat a montenegrói közszolgálati televízió a hétfő reggeli híradójában.

    A közzétett adatok szerint százezer lakosra Boszniában 267, Észak-Macedóniában 263, Montenegróban pedig 255 halott jut. Szlovéniában 212, Horvátországban 200, Koszovóban 125, Szerbiában 100, Albániában pedig 85 koronavírus-fertőzésbe belehalt ember jut százezer lakosra.

    A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre hatvannal 715 753-ra, Koszovóban nyolccal 107 180-ra, Észak-Macedóniában szintén nyolccal 155 625-re, Montenegróban hússzal 100 075-re, Bosznia-Hercegovinában pedig kilenccel 204 468-ra növekedett.

    A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában néggyel 7001-re, Koszovóban eggyel 2256-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig hárommal 9398-ra emelkedett. Észak-Macedóniában és Montenegróban nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 5475, illetve 1611 maradt. 

  • Hivatalosan is engedélyezték a Japánban élő szurkolók jelenlétét a tokiói olimpia sporteseményein. A létesítmények kapacitásuk maximum feléig fogadhatnak látogatókat – írja az AP amerikai hírügynökség. A szervezők ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy ha súlyosbodik a járványhelyzet, felülvizsgálhatják az intézkedéseket. Az eddigi hírek alapján az ötkarikás játékokra eddig a jegyek 42 százaléka kelt el.

    A döntés ellentmond Omi Sigeru országos tiszti főorvos javaslatának. Ő korábban azt mondta, ki kell zárni a szurkolókat a sporteseményekről, és „abnormális” olimpiát rendezni a koronavírus-járvány idején.

    Mint ahogyan korábban beszámoltunk, a július 23-án kezdődő tokiói olimpián külföldi szurkolók nem vehetnek részt.

  • A koronavírus újfajta mutációját azonosították az indiai Mahárástra államban, a vírusvariáns a delta-plusz nevet kapta – idézi a The Hindustan Timest az MTI.

    Mahárástra négy körzetében, összesen húsz fertőzött szervezetében azonosították a delta-plusz mutációt (B.1.617.2.1). A tőlük vett mintákat továbbították genetikai szekvenálásra, hogy tanulmányozni tudják a jellemzőit.

    Radzses Tome mahárástrai egészségügyi miniszter megerősítette, hogy már megkapta a szekvenálásról szóló jelentést a CSIR-IGIB genetikai intézettől. A jelentést a hétfői szakértői tanácskozáson vitatják meg.

    Az új vírusvariáns az Indiában márciusban azonosított delta nevű vírustörzs mutációja. A delta fertőzőképessége – akárcsak a brit és a brazil mutációé – erősebb a kínai Vuhanban másfél évvel ezelőtt azonosított „eredeti” koronavírusnál.

  • A japán kormányzati tisztségviselők és a tokiói olimpia szervezői ma találkoznak, hogy megvitassák, engedélyezik-e az ötkarikás játékokra a japán nézők belépését – írja a The Guardian. A koronavírus-járvány miatt korábban bevezetett szükségállapotot vasárnap oldották fel Tokióban, azonban a sportlétesítmények kapacitásuk maximum feléig fogadhatnak látogatókat.

    Mint ismert, a július 23-án kezdődő tokiói olimpián külföldi szurkolók nem vehetnek részt.

  • Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke hétfőn bejelentette, hogy megkezdik a 12–15 évesek oltását is Pfizerrel – írja a The Guardian. A csendes-óceáni országban viszonylag lassan halad az oltakozás, mivel a felnőttek 7,7 százalékát oltották csak be. A 18 éven felüliek beoltása a következő hónapban kezdődik meg, és várhatóan októberre éri el a 35 év alatti korcsoportot is.

    Eddig Európa, Kanada, Japán és az Egyesült Államok engedélyezte a 12–15 évesek oltását.

  • Legalább július 21-ig zárva marad az Egyesült Államok kanadai és mexikói szárazföldi határa – jelentette be vasárnap az amerikai belbiztonsági minisztérium. Ez egy 30 napos hosszabbítást jelent az eddig tervezett határidőhöz képest, az oka pedig az, hogy Kanada hasonló lépésről tett bejelentést nemrég. Az amerikaiak előzetesen a mexikóiakkal és a kanadaiakkal is egyeztettek, a tárca szerint az a cél, hogy nyitás után a határok hosszú időn át átjárhatóak legyenek.

  • A világon 178 433 377 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 864 702 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 178 127 821 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 857 954 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegség

    • az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 33 541 889 fertőzött volt eddig a napig, és 601 826-an haltak meg.
    • Indiában 29 881 772 fertőzöttet és 386 708 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 17 927 928 fertőzöttről és 501 825 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 819 088 fertőzöttet és 110 900 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 5 370 299 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 49 185.
    • Oroszországban 5 255 214-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 127 206-ra emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 646 068 a fertőzöttek száma, és 128 240-en haltak meg a betegségben.
    • Argentínában 4 268 789 a fertőzöttek és 89 043 a halottak száma.
    • Olaszországban 4 252 976 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 270.
    • Kolumbiában 3 945 166 a fertőzöttek és 99 934 a halottak száma.
    • Spanyolországban 3 757 442 fertőzöttet és 80 652 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 730 126 a fertőzöttek száma, 90 400 a halottaké.
    • Iránban 3 095 135 fertőzöttről tudnak, és 82 965 halottról.
    • Lengyelországban 2 878 767 fertőzöttet és 74 828 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.