Oszkár
20 °C
29 °C

Kim Dzsongun húga megóvná egy keserű csalódástól az amerikaiakat

2021.06.22. 09:37
Az Egyesült Államoknak óvatosabban kell értelmeznie a Phenjanból érkező jelzéseket, hogy ne csalatkozzon – üzente Washingtonnak kedden Kim Dzsong Un észak-koreai vezető befolyásos húga, Kim Jodzsong az MTI tudósítása szerint.

„Az Egyesült Államok által dédelgetett téves elvárások még keserűbb csalódást okozhatnak" – mondta Kim Jodzsongot, aki az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapárt propaganda- és agitációs osztályának vezetője. Szerinte az Egyesült Államok túl pozitívan értelmezi a jelenlegi helyzetet a két ország viszonyában, annak érdekében, hogy megnyugtassák magukat.

Kim Jo Dzsong feltehetően arra reagált, hogy Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap az amerikai ABC televíziónak adott interjújában azt mondta: a washingtoni kormányzat érdekesnek találta Kim Dzson Un kijelentését arról, hogy Phenjan kész a párbeszédre és a szembenállásra is az Egyesült Államokkal.

Világos jelzést várunk Phenjantól arra, vajon készen állnak-e rá, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek és elinduljunk ebbe az irányba

– fogalmazott Sullivan.

Eközben Sung King, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja is azt mondta hétfőn, hogy bárhol és bármikor feltételek nélkül hajlandó találkozni észak-koreai illetékesekkel, és mihamarabb a pozitív választ Phenjantól.

Kim Jodzsong legújabb kijelentésének fényében erre a találkozóra még várni kell, bár az amerikai szakértők úgy értékelték a megszólalást, hogy Phenjan kitart a kivárás taktikája mellett, és nem provokálja az új amerikai kormányt.