Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Csak úgy élheti túl Velence, ha az óriási monstrumokat végleg kitiltják

2021.06.22. 08:17 Módosítva: 2021.06.22. 08:17

Veszélybe kerül Velence óvárosa, ha a tengerjáró hajókat nem irányítják át onnan egy másik kikötőbe. Így látja az ENSZ tudományos-kulturális szervezete, amely a világörökségeket gondozza, írta a The Guardian az olasz Ansa hírügynökségre hivatkozva.

Kapcsolódó

Velence szeretne veszélyeztetett világörökségi helyszín lenni

Június elején egy tengerjáró hajó összeütközött egy turistahajóval a szűk Giudecca-csatornában. Innen szeretnék kitiltani a nagy hajókat, de az olasz kormány nem támogatja Velencét.

Az UNESCO azt tartaná kívánatosnak, ha az észak-olaszországi városBAN véglegesen megtiltanák a tengerjáró Hajóknak, hogy a történelmi városközpontot, a lagúnákat kikötőként használják.

A szervezet szerint ez Velence túlélésének a záloga, ezért sürgős intézkedést vár el az olasz kormánytól jövő februárig. 

A római kormánynak korábban már készült egy terve, miként mentesíti az óvárost a dokkoló hajóktól. Marghera ipari kikötőjébe irányítanák a tengerjáró hajókat, amíg egy másik vízi terminál létesül a lagúnákon kívül. Az olasz alsóház áprilisban már tárgyalta a javaslatot, ám a szükséges infrastruktúra kialakítása időt vesz igénybe.