Judit, Xénia
19 °C
34 °C

A szaúdi újságírót feldaraboló testőröket az Egyesült Államokban képezték ki

2021.06.23. 13:46

Négy szaúd-arábiai állampolgár vett részt egy arkansasi fegyveres kiképzést oktató magáncég táborában egy évvel Dzsamál Hasogdzsi újságíró 2018-as meggyilkolása előtt – írja a New York Times. A Tier 1 Group Szaúd-Arábia állami testőri szerveinél dolgozó biztonságiakat oktatott támadáselhárításra és biztonságos lövészetre.

Ez a négy személy később tagja volt annak a kommandónak, amely 2018 októberében megölte Hasogdzsit Isztambulban, Szaúd-Arábia ottani nagykövetségének épületében. Az Egyesült Államokban kiképzett csapatot egyéb, az isztambulihoz hasonló akciókban is bevetették.

Arra nem találtak bizonyítékot, hogy az amerikai hatóságok, akik engedélyt adtak a Tier 1 Groupnál zajló kiképzésekre, tudtak-e róla, hogy ez a csoport a koronaherceg eszközévé válik a szaúd-arábiai hatalmi csatározásban.

Az eset is azt mutatja, hogy ráirányul a figyelem a Tier 1 Grouphoz hasonló biztonsági magántársaságokra, amelyek bármiféle előszűrés nélkül szolgálnak ki megbízókat a Közel-Keleten, mióta az amerikai katonai jelenlét csökkent a régióban, és kevesebb a hazai megrendelésük.