Fülöp herceg életművéről szóló kiállítás nyílik a windsori kastélyban

2021.06.24. 12:54

A közelmúltban elhunyt Fülöp herceg, II. Erzsébet brit királynő férje előtt tisztelgő kiállítás nyílik csütörtökön a windsori kastélyban. Az életútját és örökségét felidéző tárlaton azokat a mesés ajándéktárgyakat is láthatja a közönség, amelyeket az uralkodó férje tengerentúli hivatalos útjain kapott – írja az MTI.

A Prince Philip: A Celebration című kiállításon több mint száz olyan tárgy szerepel, amely Edinburgh hercegének életéhez kötődik.

Fülöp herceg, aki több mint hét évtizeden át képviselte a brit uralkodóházat hivatalos rendezvényeken és látogatásokon, 99 évesen április 9-én hunyt el.

A kiállított tárgyak között van az a sakk-készlet, amelyet Nelson Mandela vitt ajándékba Fülöpnek, amikor 1996-ban az Egyesült Királyságba látogatott, valamint egy pár szintén ajándékba kapott cowboycsizma, amelyre a Prince és Philip szavakat írták arannyal a herceg 1991-es texasi látogatása alkalmából.

A kiállítás kurátora, Sally Goodsir elmondta, hogy a tárlattal eredetileg Fülöp herceg 100. születésnapjára készültek. A herceg június 10-én töltötte volna be századik évét. A szervezők szerint Fülöp herceg tudott a kiállításról, és annak tartalmát is ismerte.

A tárlaton az a ruha és korona is látható, amelyet Fülöp herceg 1953-ban, II. Erzsébet királynő koronázásán viselt. Azt a széket, amelyen a Buckingham-palotában rendszerint Erzsébet királynő mellett ült, először állítják ki a windsori kastélyban. Ugyancsak először tekintheti meg a közönség a hercegről készült portrét, amelyet 2017-ben, hivatali teendőitől való visszavonulásának évében festettek róla. Ralph Heimans festménye kék-piros windsori egyenruhában ábrázolja a herceget a windsori kastély hosszú folyosóján állva. A kiállítást szeptember 20-ig láthatja a közönség.  • Hírek
  • Személyi kölcsön