új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Köszönjük egész napos figyelmüket, ennyi volt keddre az Index beszámolója a koronavírusról. 

    Tartsanak velünk szerdán is. Pihenjenek jól!

  • A következő szezonban visszatérhetnek a nézők a stadionokba a spanyolországi sporteseményeken. Az MTI beszámolója szerint Carolina Darias egészségügyi miniszter csütörtöki bejelentése alapján a nézőszámot eleinte még korlátozni fogják az egyes régiók koronavírus-helyzetétől függően.

  • A koronavírusos fertőzés növekedését okozták Finnországban az Oroszországból hazatérő labdarúgó-szurkolók - jelentették be csütörtökön a finn egészségügyi hatóságok.

    A finn válogatott két mérkőzést is játszott az Európa Bajnokságon Szentpétervárott, és azóta csaknem száz fertőzöttet szűrtek ki, döntő többségükben focirajongót két határátkelőnél. Finnországban június első felében a napi új fertőzések száma félszáz körül volt, mostanra megkétszereződött.

    Finn egészségügyi szakértők meglepőnek tartják a rosszabbodást, mivel a finn drukkerek zömmel csak egymással érintkeztek, mégis pár nap alatt igen hamar megfertőződtek.

    Finnország eddig azon országok között van, amelyeket a legkevésbé sújtotta a világjárvány. Az ország 5,5 millió lakosa közül 969 halt meg a kór miatt, és jelenleg csak 33-an szorulnak kórházi kezelésre koronavírus-fertőzés okán.

  • A koronavírus ellen szigorúbb intézkedéseket léptetnek életbe a 2,8 milliós lélekszámú lisszaboni régióban péntektől, a portugál hatóságok így akarják visszaszorítani a nyári szabadságolások idején fenyegető növekvő számú fertőzéseket.

    Harcolunk a betegség terjedése ellen – mondta Mariana Vieira da Silva kabinetminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Portugália még messze van a vörös vonaltól, de növekvőben van a járvány – tette hozzá.

    Vieira da Silva szerint a kórházban és az intenzív osztályokon ápolt betegek száma kezelhető, de a tendencia „aggasztó”.

    Pénteken délután 3 órától hétfő reggel 6-ig csak negatív - PCR vagy antigén - koronavírusteszttel vagy oltási igazolvánnyal lehet be, illetve kilépni Lisszabon térségéből. 

  • Rendkívül kevesen fertőződtek meg a koronavírus variánsaitól az utóbbi csaknem fél évben Svájcban a Pfizer/Biontech vagy a Moderna vakcina mindkét dózisával  beoltottak közül, a svájci szövetségi egészségügyi minisztérium adatai alapján.

    Mintegy 180 ezer koronavírus-fertőződést jegyeztek fel az alpesi országban január vége és június dereka között, ám ezek között csupán 209 olyan eset van, amikor is a páciens megkapta mind a két oltását az amerikai Moderna- vagy az amerikai-német Pfizer/BioNTech-vakcinából, írta a távirati iroda.

    Az érintettek többségét a brit, úgynevezett alfa variáns fertőzte meg. Svájc 8,6 millió lakosa közül eddig 2,6 millió kapta meg mindkét adagot a Pfizer- vagy a Moderna-oltásból, más vakcinát nem alkalmaznak az alpesi országban, egy oltást további 1,5 millió ember.

  • Meghalt egy Argeş megyei nő, akinél utólag kimutatták a koronavírus delta variánsát. Ez az első haláleset Romániában, amelyet ennek a vírustörzsnek tulajdonítanak, írta a Transindex.ro portál.

    Az országos oltási kampány vezetője azt mondta: a delta vírustörzzsel diagnosztizált romániai fertőzöttek nem külföldről hozták magukkal a betegséget. Valeriu Gheorghita szerint augusztus végén a Covid-betegek 90 százalékánál ez a törzs dominál majd Romániában.

  • A német kancellár szerint az Európai Uniónak egységesebb utazási szabályrendszert kellene kialakítania, hogy fel tudja venni a harcot a delta-variánssal szemben, közölte a Portfólió. Angela Merkel úgy látja: az uniós országoknak össze kellene fogniuk ebben a kérdésben, különösen azon beutazókkal szemben, akik az indiai mutáns terjedése szempontjából kockázatos régiókból jönnek. Hozzáfűzte: aggódnak a delta-variáns miatt.

  • Évente emlékeztető oltásra lesz szükségük a Covid–19-betegséggel szemben a legsérülékenyebb embereknek, így az időseknek, hogy védve legyenek a különböző variánsokkal szemben. Ezt jelezte az Egészségügyi Világszervezet egy nem hivatalos dokumentumban, írta a távirati iroda.

    A Moderna- és a Pfizer-vakcinagyártók, illetve ez utóbbi német partnere, a BioNTech azon a véleményen vannak, hogy a világnak rövidesen szüksége lesz emlékeztető oltásokra, hogy fenn tudják tartani a védettség magas szintjét, de ennek bizonyítékai továbbra sem világosak.

    Felvetődött: a lakosságot általában kétévenként oltsák be koronavírus elleni vakcinával.

  • Az Oxfordi Egyetem kutatói kifejlesztettek egy vérvizsgálaton alapuló módszert, amely előrejelzi az új Covid–19 elleni vakcinák hatékonyságát. Ezzel megnyílhat a lehetőség az oltóanyagok széles körű klinikai próbáinak lerövidítésére, írta a távirati iroda. Jelezték: a fejlesztés és az engedélyeztetési eljárás hosszú hónapokat vesz igénybe. Ugyanakkor nem vizsgálták az úgynevezett sejtes immunválaszt, amely az antitestek mellett az emberi szervezet hatékony fegyvere a fertőzések ellen, és amelyet bonyolult megmérni.

  • A jelenleg nyolcvan országban jelen levő, a Nagy-Britanniában azonosított alfa-variánsnál nagyjából negyven-hatvan százalékkal fertőzőbb delta-, avagy indiai variáns Európában is domináns törzzsé válhat az előrejelzések szerint.

    A delta-variáns augusztus elejére az új koronavírus-fertőzések hetven százalékát, a hónap végére pedig a fertőzések kilencven százalékát fogja okozni az EU-ban és az EGT-ben – olvasható az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ jelentésében, amelyre az Infostart.hu portál hivatkozott

    Az indiai mutánsról megállapították már, hogy az ezzel a törzzsel megfertőzöttek nagyobb eséllyel kerülnek kórházba, egy adag oltás kevésbé véd a kórral szemben. Két dózis viszont szinte ugyanolyan magas védelmet nyújt a delta ellen, mint más variánsokkal szemben.

  • A japán császár aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a tokiói olimpiai játékok miatt megnőhet a fertőzöttek száma Japánban.

    Az uralkodó rendkívül aggódik a koronavírusos fertőzések jelenlegi helyzete miatt

    ~ közölte Jasuhiko Nisimura, a japán Császári Udvari Hivatal vezetője, hozzátéve: az uralkodó attól is tart, hogy az olimpia miatt még az eddigieknél is nagyobb mértékben nőhet a fertőzések száma.

    A japán alkotmány szerint az uralkodó közvetlenül nem szólalhat fel politikai kérdésekben, ez magyarázza azt, hogy a 61 éves Naruhito csak indirekt módon fogalmazta meg véleményét az olimpiával és a járvánnyal kapcsolatban. 

    A japánok többsége egyébként szintén aggódik az olimpia miatt: egy nemrég készült közvélemény-kutatáson 86 százalékuk válaszolta azt, hogy tart a fertőzésszám emelkedésétől a világjátékok miatt. 

    Nemrég egyébként kiderült az is, hogy pontosan hány néző lehet majd a helyszínen az olimpia sporteseményein. 

  • Friss kutatás szerint mintegy kétmillió ember szenvedhet long Covidtól Nagy-Britanniában –írta a Portfólió.

    Az elemzés több mint félmillió ember megkérdezésével készült; a kérdés az volt; átestek-e a koronavírus-fertőzésen és tapasztalták-e a vírushoz kötődő 29 különféle tünet valamelyikét, ha pedig igen, akkor azok meddig maradtak fent.

    A tanulmány szerint 77 ezren mondták azt: koronavírusosak voltak és tüneteik támadtak. Volt, aki fáradtságról, más légszomjról, memóriavesztésről vagy koncentrációs problémákról, illetve álmatlanságról, mellkasi fájdalomról számolt be.


  • Romániában 68 új fertőzöttet diagnosztizáltak több mint 28 ezer teszt kiértékelése után az utóbbi 24 órában, írta a Maszol.ro. Szerdán heten lelték halálukat a Covid–19-kórban és szövődményeiben. Jelenleg 611 beteget kezelnek kórházban, közülük 125 pácienst kell intenzív osztályon ápolni.

    Újabb lazító intézkedések bevezetéséről döntött a bukaresti kormány. Florin Cîţu miniszterelnök bejelentette: mind a zárt térben tartott, mind a szabadtéri sportrendezvények esetében a helyek ötven százalékát foglalhatják el a nézők.

    A szabadtéri előadásokon, koncerteken, fesztiválokon és kulturális rendezvényeken 2500 ember vehet részt, írta a Transindex.ro portál.

    Az esküvőkön, keresztelőkön és más magánrendezvényeken szabadtéri helyszínen 150 fő, zárt térben százan lehetnek jelen korlátozások nélkül. A szállodák, panziók és más kereskedelmi szálláshelyek befogadóképességük száz százalékát kihasználhatják.

  • Szerbiában nyolcvan új fertőzöttre bukkantak az elmúlt 24 órában, 8352 teszt elvégzése után, írta a PannonRTV.com. Szerdán nyolc beteg életét követelte a Covid–19 és szövődményei. A járvány kezdete óta 7019 fertőzött nem tudott megbirkózni a kórral. Jelenleg 324 pácienst kezelnek kórházban, 16 fertőzött szorul lélegeztetőgépre.

  • Nem lesz kötelező maszkot viselni szabadtéren, ha tartható a legkevesebb másfél méteres távolság másoktól – ismertette a Spanyolországban június 26-án életbe lépő rendelkezést az egészségügyi miniszter a kormány rendkívüli ülését követően csütörtökön Madridban.

    „A maszkviselés a járvány szimbóluma” – fogalmazott Carolina Darias, emlékeztetve, hogy a dél-európai országban tavaly július óta kötelező zárt és szabadtérben is maszkot hordani a hat évnél idősebbeknek.

    Mint mondta, az új fertőzöttek csökkenő száma, a kórházak igénybevételének mérséklődése és az oltási kampány előrehaladása mind hozzájárul ahhoz, hogy bizonyos szabadtéri helyszíneken már levehető a maszk.

    A tárcavezető ismertetése szerint meghaladta a 15 milliót azok száma, akik már megkapták a koronavírus elleni vakcinának a gyártó által előírt összes adagját, tehát a lakosság teljes átoltottsága 32 százalékos. Az első dózist több mint 23,7 millió ember, a lakosság ötven százaléka kapta már meg.

    Spanyolország volt az első az európai uniós országok közül, ahol elérte a száz százalékot a nyolcvan évnél idősebb lakosság átoltottsága.


  • Törölték az amerikai nyilvántartásból a koronavírus legkorábbi mintájából származó génszekvenciák adatait Kína kérésére – közölte a Portfolio.

    Korábban éppen kínai kutatók kérésére kezdték el tárolni amerikai adatbázisban a koronavírus legelső, vuhani változatának génszekvenciáit.

    Amerikai hivatalos szervek aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy ezzel a lépéssel megint csak a vírus eredetének vizsgálatát teszi nehezebbé Peking.

  • Szlovákiában a körzeti orvosok és a gyermekorvosok is beadják a koronavírus elleni vakcinát. A rendszerbe, eddig 64 orvos jelentkezett, írta az Ujszo.com.  Az oltóközpontok továbbra is nyitva állnak az érdeklődők előtt.

  • Ukrajnában kismértékben tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, csütörtökre megközelítette az ezret az új betegek száma, viszont kevesebb volt a halálos áldozat, mint az előző napon, az aktív betegek száma pedig 22 ezerre csökkent.

    A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 937 új esettel 2 231 914-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint százzal haladja meg a megelőző napiét.

    Az elhunytak száma 58-cal 52 181-re emelkedett, míg előző nap számuk hetven volt. Eddig 2 157 732-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem két és félezren, az aktív betegek száma így több mint másfél ezerrel tovább csökkent 22 001-re. Kórházba 559 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg a megelőző napon számuk 419 volt.

  • Dán egészségügyi tisztségviselők koronavírus-tesztelésre buzdítják azokat, akik nézőként ott voltak a koppenhágai dán–belga Európa-bajnoki labdarúgó-mérkőzésen, mert már legalább hármukról bebizonyosodott, hogy megfertőződtek az indiai, avagy delta-variánssal – írja az MTI.

    A mérkőzés június 17-én volt. Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter szerdán Twitter-üzenetben tudatta, hogy mintegy négyezer néző ült közel azokhoz, akiknek a tesztje pozitív lett.

    Az indiai eddig a legagresszívebben terjedő vírusvariáns, az Egyesült Királyságban az új fertőzéseknek már a 90 százalékát ez okozza.

    Dániában április 2-a óta 247 delta-variánsú fertőzést jegyeztek fel.

  • A második egymást követő napon nem jelentettek halálesetet a koronavírussal összefüggésben a Magyarországgal szomszédos Szlovákiában – olvasható az Új Szó oldalán. 

    Az 5,45 milliós államban a beoltottak száma 1 978 168, azaz a Szlovákiában élőknek még a fele sem kapta meg a védőoltást, azonban a heti tesztelés ingyenes számukra. Ennek megfelelően szerdán 4208 PCR-teszt készült, ezekből mindössze 36 lett pozitív, ami szintén örömteli adat. Az elhunytak száma nem nőtt, maradt 12 502. Jelenleg 233 személyt ápolnak a kórházakban Covid–19-fertőzéssel, vagy annak gyanújával, ez kettővel több, mint az előző napon. Ami még tudható, hogy szerdán 6277 személy kapta meg a koronavírus elleni vakcinát.

  • Július 19-ig az összes korlátozást szeretnék eltörölni az Egyesült Királyságban – erről beszélt George Eustice környezetvédelmi miniszter a Sky Newsnak. 

    A politikus azt is elmondta, ha nem lesz már kötelező a beltéri maszkviselet, valószínűleg ő sem fogja hordani. 

    Ha egyszer azt mondják, hogy biztonságos nem viselni, szeretnék visszatérni a normális kerékvágásba – mondta, hozzátéve, tudja, hogy sokan mások is így szeretnének tenni, de amíg szükséges a pandémia kontroll alatt tartásához, addig természetesen mindenki máshoz hasonlóan tartja magát a maszkviselési kötelezettséghez. 

  • Tévút lenne az új típusú koronavírus okozta betegség elleni védelemre kifejlesztett oltóanyagok szabadalmi jogának megszüntetése – jelentette ki Angela Merkel német kancellár. 

    A német szövetségi parlamentben mondott beszédében Merkel kiemelte: szerinte a vakcinák iparjogvédelmének „politikailag kikényszerített” visszavonása hátráltatná a kutatás-fejlesztést.

    Máskor is szükség lesz majd új oltóanyagokra, és kifejlesztésükhöz elengedhetetlen a szellemi tulajdon védelme. Ezért a szabadalmak feloldása helyett licencek – gyártási engedélyek – révén kell javítani az ellátást a Covid–19 elleni oltóanyagokból

    – idézi az MTI a szeptemberi Bundestag-választás után visszavonuló politikust, aki valószínűleg utoljára szólalt fel a parlamentben.

    A kérdésben az Európai Parlament képviselői is megosztottak, kompromisszumos megoldásként a szabadalmi oltalom ideiglenes feloldását vetették fel a testületben. A szabadalmi jog közvagyonná tétele nem európai ötlet, az Egyesült Államokban is megoszlanak a vélemények róla. 

  • Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 20 182 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak – közölte az orosz operatív törzs nyomán az MTI.

    Ez 14,71 százalékkal több, mint egy nappal korábban, és a legmagasabb adat január 24. óta. Akkor 21 127 új esetet jegyeztek fel.

    A járvány kezdete óta Oroszországban 5 388 695 fertőzést mutattak ki.

  • Egyetlen nap alatt mintegy 24,1 millió dózis koronavírus elleni vakcinát adtak be Kínában – írja a The Guardian.

    Az összesen beadott oltások száma ezzel elérte az 1,096 milliárdot az országban.

  • Nem mindennapi viszontagságokon van túl az a 72 éves brit férfi, aki már több mint 10 hónapja koronavírusos. A bristoli Dave Smitht egészen pontosan 305 napja sújtja a járvány. A The Guardian beszámolója szerint az egykori autóoktató – mint mondja – felkészült már a halálra, és ha mennie kell, akkor kész meghalni.

    A férfi azt is elárulta a BBC-nek, hogy néha öt órán keresztül köhögött. Eddig 72 pozitív tesztet produkált, és összesen hétszer volt már kórházban.

  • A Microsoftot arra kérik, hogy tavalyhoz hasonlóan idén is korlátozza a munkatársak utazásait, és a szakmai fórumokat videókonferencián tartsák meg környezetvédelmi okok miatt. Az IT-óriás munkatársai és klímaaktivisták nemrég hívták közösen életre azt a Just Use Team kampányt, melynek célja az éghajlatváltozás elleni globális küzdelem.

    A koronavírus-járvány kitörése előtt a Microsoft üzleti utazásai több üvegházhatásúgáz-kibocsátással jártak, mint néhány ország éves átlaga.

  • A Sky News úgy értesült, hogy Anglia felveszi a zöld listára a spanyol autonóm tartományként működő Baleár-szigeteket és Máltát is. Ez azt jelenti, hogy azok az angolok, akik megkapták mind a két oltást a koronavírus ellen, szabadon utazhatnak, és karanténkötelezettség nélkül térhetnek vissza a hazájukban. Szó van arról is, hogy a második oltásukat megszerzők mindenféle korlátozás alól mentesülnének. 

    A brit televízió szerint Matt Hancock egészségügyi miniszter csütörtökön fog bejelentést tenni erről, csak az a probléma, hogy Angela Merkel német kancellár deklaráltan nem szeretné, hogy a britek korlátozás nélkül utazhassanak az Európai Unió tagországaiba.

  • A világon 179 537 489 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 890 422 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 179 105 648 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig 3 880 875 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 nevű betegség

    • az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 33 577 613 fertőzött volt eddig a napig, és 602 836-an haltak meg.
    • Indiában 3 028 709 fertőzöttet és 390 660 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 18 169 881 fertőzöttről és 507 109 halálos áldozatról tudni. Franciaországban 5 824 127 fertőzöttet és 111 024 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 5 387 545 fertőzöttet rögzítettek eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 49 358.
    • Oroszországban 5 306 069-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 128 719-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 683 986 a fertőzöttek száma, és 128 291-en haltak meg a betegségben.
    • Argentínában 4 326 101 a fertőzöttek és 90 986 a halottak száma.
    • Olaszországban 4 255 434 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 352.
    • Kolumbiában 4 027 016 a fertőzöttek és 101 947 a halottak száma.
    • Spanyolországban 3 773 032 fertőzöttet és 80 748 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 732 439 a fertőzöttek száma, 90 620 a halottaké.
    • Iránban 3 128 395 fertőzöttről tudnak, és 83 329 halottról.
    • Lengyelországban 2 879 192 fertőzöttet és 74 893 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • A görög hatóságok a koronavírus-járvány enyhülése miatt úgy döntöttek, hogy feloldják a kötelező szabadtéri maszkviselést – írja a The Guardian. Az athéni kormány nemrég határozott úgy, hogy június 28-tól ugyancsak feloldja az éjjeli kijárási korlátozást. Azok számát, akik az éttermekben egy asztalnál ülhetnek, az eddigi hatról 10-re növelik, míg az esküvők létszámát 300-ban maximálják.

    Görögországban szerdán 520 új koronavírus-fertőzöttet és 14 halottat regisztráltak, így a fertőzöttek száma összesen 419 455, míg a halottaké 12 595.

  • Szívizomgyulladást okozhatnak a Pfizer/BioNTech és a Moderna gyógyszercégek vakcinái – figyelmeztet az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hivatal (FDA). A riasztó mellékhatás fiataloknál és a serdülőknél fordulhat elő, de az eddigi tapasztalatok alapján csak nagyon ritka esetekben. 

    Mindeközben az amerikai járványügyi hatóság (CDC) is megállapította, hogy

    „valószínű kapcsolat” van a serdülő kamaszok és fiatal felnőttek körében tapasztalható ritka szívgyulladás, valamint az említett vakcinák között.

    Az illetékes orvosi munkacsoport tanulmánya szerint az mRNS-alapú vakcinával végzett oltás megnöveli a szívizomgyulladás (myocarditis) vagy a szívburokgyulladás (pericarditis) kockázatát a második oltást követően, főként a férfiak körében. 

    A Pfizer korábban úgy nyilatkozott, hogy nem tapasztalt az általánosan elvárhatónál magasabb arányú szívgyulladást, a Moderna pedig nem talált oksági összefüggést az oltás és a szóban forgó mellékhatás között. 

    Egyelőre csak a Pfizer vakcináját engedélyezték a 12 és 15 év közöttiek oltására mind az Egyesült Államokban, mind az Európai Unióban. Utóbbi járványügyi hatósága épp szerdán sürgette az oltási kampány felpörgetését, mert félő, hogy az oltatlan fiatalok körében elterjed a delta-vírusvariáns, ami akár újabb járványhullámot idézhet elő ősszel Európában.