Szándékosan hatolt be a Krím melletti vizekre a brit romboló, az oroszok meg nem finomkodtak

2021.06.24. 14:21

Pont az HMS Defender fedélzetén tartózkodott a BBC stábja, amikor összekülönbözött a brit romboló az orosz partiőrséggel, majd a fegyveres erőkkel. 

A felvétel tanúsága szerint a Defender az ukrajnai Odesszából indult útnak Grúzia irányába, és máris követni kezdte egy orosz hadihajó. A brit hajó szándékosan az Oroszország által 2014-ben annektált Krím mellett haladt el, ami felborzolta az orosz kedélyeket. Amikor mintegy 20 kilométerre megközelítették a félsziget partjait, a parti őrség egy hajója zárkózott fel a britek mellé, megpróbálva letéríteni a Defendert a BBC szerint egyébként legális hajózási útvonalról. 

Az Egyesült Királyság nem ismeri el a Krímet Oroszország részeként, továbbra is Ukrajna területének tekinti, így a félsziget körüli vizeket is ukrán fennhatóság alá sorolja.

Az oroszok, miközben vadászgépek cikáztak a brit hajó felett, többször figyelmeztették a brit felet: térjen le az útvonalról, különben tüzet nyitnak. 

Ez meg is történt, viszont a lövéseket lőtávon kívülről adták le, ami ránézésre veszélyesnek egyáltalán nem nevezhető. 

Az orosz külügyminisztérium eközben reagált a történtekre, Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes közölte: Oroszország kész mind diplomáciai, mind katonai eszközökkel megvédeni határai sérthetetlenségét. 

Apellálhatunk a józan észre, követelhetjük a nemzetközi jog tiszteletben tartását. Ha ez nem segít, akkor bombázhatjuk nemcsak az útvonalat, hanem a célpontot is, ha kollégáink nem értenek a szóból

– idézi az incidensre reflektáló Rjabkovot az MTI.

Leszögezte: „az Oroszországi Föderáció területi integritása sérthetetlen, határainak sérthetetlensége abszolút imperatívusz, mindezek felett pedig mind diplomáciai, mind politikai és ha kell, katonai eszközökkel is őrködni fogunk".  • Hírek
  • Csok