Szerelem a járvány idején: botrányba keveredett az egészségügyi miniszter

A koronavírusról szóló legfontosabb hírek a nagyvilágból – pénteken is percről percre az Indexen!

Vöő György
Németh Tamás
2021.06.25. 10:11
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Csehországban több mint 20 éve bejegyzett Imunor gyógyszer hatékonyan véd a koronavírus ellen is, derült ki az ostravai kórház orvosainak tanulmányából.

    A csoport tagjai 2021 januárjától márciusig rendszeresen szedték az Imunor gyógyszert, és a megfigyelt időszakban csak két nővérnek volt enyhe lefolyású Covidja, írta a parameter.sk. 

    A preventíven szedett gyógyszer nemcsak a koronavírus, hanem más vírusfajta ellen is aktiválhatja a sejtimmunitást, vélik cseh orvosok.

  • Jövő héttől ismét kötelező lesz maszkot viselni Izrael beltéri helyein amiatt, hogy az utóbbi napokban több új fertőzöttet regisztráltak, mint korábban.

    Frissítés: Az izraeli kormány úgy döntött, hogy már most bevezetik az intézkedést, amely péntek déltől kezdve életbe is lép az országban. 

    Nachman Ash, Izrael járványügyi védelemért felelős tisztviselője azt mondta, hogy a vírus több városban is terjedni kezdett, és arra kérte az embereket, hogy lehetőség szerint ne utazzanak külföldre – különösen akkor, ha ezt egy, a vírus ellen beoltatlan gyermekkel tennék. Azokat pedig, akik mégis utaznak, arra kérte, hogy tartsák be a karanténra vonatkozó előírásokat. 

    Izraelben eddig a hét minden napján száz fölött volt az új fertőzöttek száma.  Csütörtökön 227 új esetet regisztráltak, amire április 7-e óta nem volt példa. 

    A legtöbb fertőzöttet Binyamina városában tartják számon, ahol az egyik helyi iskolában kezdett el gyorsan terjedni a koronavírus. A várost emiatt vörös zónává nyilvánították, így külön előírások vonatkoznak rá. 

  • Szlovákiában több mint 8 ezer 12 és 16 év közötti gyereket regisztráltak koronavírus elleni oltásra – közölte Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője. Ez a korosztály a Pfizer/BioNTech vakcináját kaphatja meg.

    A 18 év alattiak beoltásához a szülő vagy a törvényes képviselő által aláírt beleegyező nyilatkozat szükséges, írta az ujszo.com. Júliustól a körzeti orvosi rendelőben is be lehet adatni a védőoltást.

  • Romániában hat hónapja kezdődött el az oltáskampány: egyelőre a lakosság 25 százalékát sikerült beoltatni, írta a transindex.ro portál. Csaknem 4,7 millió romániai lakos kapta meg eddig a Covid–19 elleni oltás első vagy mindkét adagját, 4,4 millióan mindkét dózist.

    GettyImages-1230518392
    Fotó: picture alliance / Getty Images Hungary

    A legmagasabb az átoltottsági arány a 60–69 éves korcsoportban, 36,5 százalék, a 70–79 évesek 34,2, míg az 50–59 éves korosztály 33,8 százaléka kapott már vakcinát.

  • Szakemberek szerint az indiai (delta-) variáns miatt már július közepén is elkezdődhet a koronavírus-járvány harmadik hulláma Szlovákiában – írja a parameter.sk.

    Michal Palkovič patológus, Alexandra Bražinová epidemiológus és Ivan Bošňák járványügyi elemző a jelenlegi információk alapján azt feltételezik, hogy

    július közepén vagy augusztusban kezdődhet el a harmadik hullám.

    Érdemes megjegyezni azonban, hogy egyelőre még csak kevés, indiai variánssal fertőzött embert találtak Szlovákiában. Csütörtökön is mindössze három főt azonosították, akik korábban nem vették fel az oltást, és nemrég egy, az Európai Unión kívüli országból érkeztek vissza Szlovákiába. Megérkezésük után házi karanténban maradtak, a hatóságok egyelőre velük kapcsolatba került kontaktszemélyeket sem azonosítottak. 

    Vladimír Lengvarsky egészségügyi miniszter bejelentette, hogy július 1-jétől kezdve a körzeti orvosok is beadhatják majd a koronavírus elleni oltást. A miniszter abban bízik, hogy ezáltal azokban a régiókban is többen jutnak hozzá az oltáshoz, ahol még alacsony az átoltottság. 

    „Remélem, hogy az emberek észszerűen fognak gondolkodni, és beoltatják magukat” – mondta Vladimír Lengvarsky egy kérdésre reagálva. 

  • A világon 179 942 690 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 898 983 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 179 537 489 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 890 422 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    GettyImages-1233624109
    Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid–19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 33 590 429 fertőzött volt eddig a napig, és 603 178-an haltak meg.

    • Indiában 30 082 778 fertőzöttet és 391 981 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 18 243 483 fertőzöttről és 509 141 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 826 135 fertőzöttet és 111 068 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 5 393 248 fertőzöttet rögzítettek eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 49 417.
    • Oroszországban 5 325 940-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 129 278-ra emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 700 691 a fertőzöttek száma, és 128 312-en haltak meg a betegségben.
    • Argentínában 4 350 564 a fertőzöttek és 91 438 a halottak száma.
    • Olaszországban 4 255 700 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 362.
    • Kolumbiában 4 060 013 a fertőzöttek és 102 636 a halottak száma.
    • Spanyolországban 3 777 539 fertőzöttet és 80 766 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 732 914 a fertőzöttek száma, 90 685 a halottaké.
    • Iránban 3 140 129 fertőzöttről tudnak, és 83 473 halottról.
    • Lengyelországban 2 879 336 fertőzöttet és 74 917 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Szombattól kezdve korlátozzák az Egyesült Királyságból történő beutazást Belgiumban az indiai (delta-) variáns terjedése miatt.

    A kormány elrendelte, hogy azokból az országokban, amelyeket „nagyon veszélyesnek” minősítettek járványügyi szempontból, senki sem léphet be Belgiumba, hacsak nem az ország állampolgára, vagy nem rendelkezik ott állandó lakhellyel.

    A korlátozás alól mentesülnek az ő hozzátartozóik, valamint azok, akik csak áthaladnak az országon. Továbbá azokat, akiknek engedélyezik a beutazást, teszteknek és karanténnak vetik alá, még akkor is, ha be vannak oltva. 

    A rendelkezés összesen 26, többnyire Európán kívüli országra vonatkozik. 

  • Tavaly világszerte mintegy 275 millió ember használt kábítószert, és több mint 36 millióan szenvedtek a drogok káros hatásától – közölte csütörtökön Bécsben közzétett jelentésében az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC).

    A jelentés szerint több országban a koronavírus-világjárvány idején nőtt a vadkender használata. Hetvenhét ország egészségügyi szakembereinek megkérdezésekor 42 százalékuk felelte azt, hogy nőtt a cannabishasználat mértéke. A gyógyszerészetben használt kábítószerek nem gyógyászati felhasználása szintén emelkedett a vizsgált időszak alatt.

  • Jövő szerdától a Máltából érkezők karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak Angliába – jelentette be csütörtökön a brit közlekedési minisztérium. Ez azt jelenti, hogy ismét van egy EU-tagország a brit kormány „zöld” utazási listáján.

    Magyarország egyelőre a karanténkötelezett sárga országok listáján marad.

    Grant Shapps közlekedési miniszter ugyanakkor a hivatalos bejelentéssel egy időben, a Twitteren csütörtök este közzétett bejegyzésében hangsúlyozta: a kormány szándékai szerint a Nagy-Britanniában élők közül azoknak, akik a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapták, a sárga kategóriás, vagyis elvileg karanténkötelezett országokból hazatérve szintén nem kell majd elkülönítésbe vonulniuk.

    Ez az enyhítés „a nyár későbbi szakaszában” várható.

    Málta mellett jövő szerdától a zöld listára kerül több más kedvelt turistaparadicsom, köztük Barbados, Bermuda, a Baleár-szigetek, Madeira, Antigua és Barbuda, valamint a Brit Virgin-szigetek.

    GettyImages-1233219789
    Fotó: Joanna Demarco / Getty Images Hungary

    A brit kormány május 17-én léptette érvénybe a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszert, amely zöld, sárga és vörös kategóriák alapján határozza meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni.

    Jórészt ugyanezt a rendszert követi az Egyesült Királyság másik három országa, Skócia, Wales és Észak-Írország is.

  • Indul az Index tudósítása. Kövesse velünk pénteken is a koronavírusról szóló legfontosabb, külföldi vonatkozású híreket!