Megnyílhatnak végre az X-akták

GettyImages-976201126
2021.06.25. 11:13
Bár a kongresszus által adott féléves határidő pár nap múlva jár le, lapinformációk szerint már előbb várható, hogy publikussá válik az amerikai kormány azonosítatlan égi jelenségekről szóló jelentése.
  • Egyedül vagyunk az univerzumban?
  • Meglátogattak már minket idegen civilizációk?
  • Ellenséges céllal vagy haverkodni jöttek vajon?
  • Boncoltunk már kis zöld emberkéket?

Négy szuperizgalmas kérdés, amelyekre sajnos szuperbizonyosan nem fogunk választ kapni a védelmi minisztérium közelgő beszámolójából. A mostani anyag ugyanis csupán a hivatalosan is érthetetlenné nyilvánított katonai észlelések gyűjteménye lesz – tehát legfeljebb abban mutat némi utat, hogy az ezernyi netes videó közül mely cikázó pontokat és alakokat érdemes behatóbban, tudományos igényességgel is vizsgálni.

Washingtoni források mindezt úgy fogalmazzák meg, hogy a jelentés igenis nagyon komolyan veszi a problémát, de a földön kívüli eredet valószínűsítése, pláne kimondása: nem dolga. A maximum az lehet, hogy „nem zárható ki teljesen az idegen intelligencia sem” – ami pontosan annyira felcsigázó, mint amennyire lelombozó kormányzati verdikt.

Nagyobb füst, mint láng

Az persze történelmi fordulatnak számít, hogy az Egyesült Államok végre hivatalosan is beismeri: védelmi minisztériumában léteznek kutatási anyagok a fizika ma ismert törvényeivel dacolni látszó légköri jelenségekről. Nagyon lelkesen azonban nem szabad várni a következő órák fejleményeit, legalább két okból:

  • Leon Panetta, a CIA volt igazgatója egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a rengeteg különös radarészlelés hátterében többnyire Oroszország, Kína vagy egyéb országok felderítő drónjai vannak, amelyeket csupán atipikus méretük, esetleg beépített zavarórendszerük miatt követnek le ennyire érthetetlen módokon a műszereink.
  • A Földön túli világgal hivatásszerűen foglalkozó Neil deGrasse Tyson pedig még ennél is prózaibb verziót tart a legvalószínűbbnek: minden valaha készített optikai műszer produkál bugokat és „optikai csalódásokat”, a szóban forgó észlelések zöme tehát valójában a képalkotó eljárásaink banális hibajelensége szerinte.

A jeles asztrofizikus félviccesen rögzíti egyébként azt is, hogy amint igazolást nyerne, hogy egy repülő tárgyat földönkívüli alkotott, azt onnantól már nem is nevezhetnénk ufónak, hiszen az a definíció szerint azonosítatlan eredetű objektumokat jelent.

Ketrec mögött?

Aki mindenáron hinni akar, annak bizakodásra adhat okot két demokrata exelnök megnyilatkozása. Bill Clinton és Barack Obama egyaránt úgy tartják, hogy egy ilyen méretű világegyetemben gyakorlatilag kizárható, hogy egyedül a mi bolygónkon volna élet. Hogy egybecsengő következtetéseikre minden létező minősített dokumentum ismerőiként jutottak-e, vagy csupán formálstatisztikai alapon, nem tudni.

És ha már spekulációk; attól még persze lehet máshol is élet az univerzumban, hogy velünk nem próbálnak meg interakcióba kerülni. Az amerikai haditengerészet egykori főparancsnokának nemrégiben egy tévéinterjúban neki is szegezték a kérdést: ha a földönkívüliek annyira okosak, hogy idáig elrepüljenek, hogyhogy nem képesek kommunikálni velünk? Sean Cahill szerint nincs ebben semmi ellentmondás, sőt.

Ha valóban ennyivel fejlettebbek nálunk, akkor ugyan mit tanulhatnának tőlünk? Állatkertbe sem azért járunk, hogy beszélgessünk a lakóival…

(Borítókép: Plus49 / Construction Photography / Avalon / Getty Images)  • Tippek
  • Lakáshitel