AstraZenecával oltották, meghalt egy rockzenész

A pandémia hírei a világból az Indexen

Vége
000 9CB2GD

A legfontosabbak

2021. június 27., 14:19
Elindult az oltáslottó
Dobó Géza
Nagy Flóra
2021.06.27. 08:06
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Törölt génszekvenciákra bukkant a Vuhani Egyetem projektarchívumában Jesse Bloom, a seattle-i Howard Hughes Orvosi Intézet munkatársa, amelyek bizonyítják, hogy a koronavírus nem a vuhani piacról származik − írja a USA Today.

    A tizenhárom szekvencia törlésére eddig nincs magyarázat. A kinyert adatok egyelőre nem támasztják alá, de nem is cáfolják, hogy a vírus laborszökevény lenne. Az adatok hiányosak, a mintavétel ideje és helye ismeretlen.

  • Keddtől csak a német állampolgárok számára szabad a beutazás Németországba Oroszország és Portugália területéről − írja a Deutsche Welle.

    Az országba hazatérő állampolgárok attól függetlenül, hogy rendelkeznek-e negatív koronavírus-teszttel, két hétre karanténba kerülnek.

    Az ország vezetése a döntést az elsőként Indiában azonosított delta-variáns terjedésének visszaszorítása miatt hozta.

  • A világon 180 729 950 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 915 828 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.

    Egy nappal korábban 180 355 907 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 908 226 volt.

    A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

    A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid–19 betegségnek

    • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 33 621 304 fő eddig a napig. A halálos áldozatok száma 603 886.
    • Indiában 30 183 143 fertőzöttet és 394 493 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 18 386 894 fertőzöttről és 512 735 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 830 394 fertőzöttet és 111 113 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 5 404 144 fertőzöttet mutattak ki eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 49 524.
    • Oroszországban 5 367 317-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 130 479-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 734 011 a fertőzöttek száma, és 128 353-an haltak meg a betegségben.
    • Argentínában 4 393 142 a fertőzöttek és 92 317 a halottak száma.
    • Olaszországban 4 257 289 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 458.
    • Spanyolországban 3 782 463 fertőzöttet és 80 779 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 734 153 a fertőzöttek száma, 90 761 a halottaké.
    • Lengyelországban 2 879 569 fertőzöttet és 74 974 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Világszerte lassul a járvány – írja a Guardian. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február óta globálisan a legalacsonyabb esetszámot regisztrálta, és általánosságban a halálozási adatok is csökkentek.

    Mindazonáltal egyre erősödnek az aggodalmak az elsőként Indiában regisztrált delta-variáns miatt, amit már legalább nyolcvanöt országban azonosítottak.

  • Jó reggelt!

    Indul az Index mai hírösszeállítása, amelyben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a koronavírus-világjárványról.

  • Kedves olvasóink!

    Zárul az Index mai hírösszefoglalója, amelyben bemutattuk a koronavírus-világjárvány történéseit, a legfontosabb tudnivalókat.

    Jó pihenést, vigyázzanak magukra!

  • Az elmúlt napon 22 543-an kapták meg a koronavírus elleni oltást Romániában − írja a Maszol. Legtöbbet a Pfizer és a BioNTech vállalatok közös fejlesztésű vakcinájából használták fel.

    A beadott oltások száma ezzel 8 880 515-re nőtt az országban. Eddig 4 691 498-an vették fel legalább az első oltást. Teljesen beoltva 4 470 150 ember van.

  • Egy füstjelzőhöz hasonló méretű és működésű Covid-riasztót fejlesztettek ki a Durham Egyetem és a London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) munkatársai.

    A szenzor a bőrről és kilégzett levegőből kikerülő szerves anyagok jelenléte alapján ismeri fel a vírust, mindössze negyed óra alatt.

    Kapcsolódó

    Plafonra szerelhető Covid-riasztót fejlesztettek

    Negyedóra alatt kiszagolhatja a fertőzötteket a frekventált helyiségekben.

  • Matt Hancock brit egészségügyi miniszter beadta lemondását Boris Johnson miniszterelnöknek. 

    A brit The Sun című bulvárlap címlapján pénteken jelent meg egy fotó, amelyen a tárcavezető az egyik tanácsadójával csókolózik az egészségügyi minisztérium épületében.

    A miniszter ezzel megsértette azokat a távolságtartási szabályokat, amelyek betartására ő maga kérte az embereket.

    Kapcsolódó

    Belebukott a szerelmi botrányba a brit egészségügyi miniszter

    Összeszűrte a levet a tanácsadójával.

  • Nyár végére egész Európában a koronavírus (elsőként Indiában azonosított) delta-variánsa válhat dominánssá − mondta Angela Merkel német kancellár. A politikus szerint a koronavírus elleni küzdelemben „vékony jégen jár” Európa.

    Angela Merkel, aki idén távozik hivatalából, úgy gondolja, hogy óvatosnak és elővigyázatosnak kell lenni az új variánsokkal, jelenleg pedig a legnagyobb fenyegetést a vírus delta-változata jelenti − írja a Washington Post.

  • Az Európai Unió digitális Covid-igazolványát mától érhetik el Szlovákiában az Általános Egészségbiztosító ügyfelei mobilalkalmazáson keresztül – írja az Új Szó. Vladimír Lengvarsky egészségügy-miniszter tájékoztatása alapján a digitális igazolvány több egészségbiztosító applikációjában elérhető lesz a következő napokban.

    Akik az elmúlt hetekben kérvényezték az átmeneti oltási tanúsítványt, azok számára az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) automatikusan küldi szombaton és vasárnap PDF-formátumban.

  • A legfrissebb adatok szerint mindeddig összesen 76 322 467 dózis vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban – írja a Guardian

    Ezek közül 44 178 244 volt az első, míg 32 244 223 a második oltás.

  • Csehországban több területen enyhítenek a koronavírus miatt bevezetett karanténkorlátozásokon − írja az Unian hírügynökség.

    Az enyhítések szerint a boltokban és múzeumokban most már tíz négyzetméterenként egy ember tartózkodhat. A fodrászok, a kozmetikusok, a masszázsszalonok is enyhítésekre számíthatnak. A fürdők és a wellness központok 50 százalékos kapacitás helyett már 75 százalékos kapacitással dolgozhatnak.

    A tömeges rendezvényeken a szabadban akár már ötezer ember is részt vehet. Továbbra is tilos az élőzene az éttermekben és bárokban, azonban a mozikban ismét lehet fogyasztani üdítőket és nassolni valókat.

  • Szerdán kezdődik az idén nyárra halasztott tokiói olimpián és paralimpián tevékenykedő önkéntesek beoltása a koronavírus elleni vakcinával – adta hírül az MTI.

    A helyi szervezők 70 ezer önkéntesnek adtak lehetőséget, hogy beoltassák magukat, de egyelőre nem közölték, közülük hányan veszik igénybe a Moderna-vakcinát.

    Az oltási kampányba már korábban bevonták a japán sportolókat, az olimpián tevékenykedő személyzet tagjait, a helyi újságírókat és a sportolókkal szoros kapcsolatban álló önkénteseket, akik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által biztosított 38 ezer adag Pfizer-vakcinát kapták meg.

  • Olaszország negyven halálesetet és 838 koronavírus megbetegedést jelentett az elmúlt napon − írja a Guardian. Az előző nap adataihoz képest alacsonyabb a halálozások száma, akkor 56 esetről számoltak be, a fertőzöttek száma azonban növekedést mutat. Előző nap 753 fertőzöttet regisztráltak.

    A járvány kitörése óta az országban 127 458 halálesetről számoltak be, ami a második legmagasabb szám Európában. Legtöbben az Egyesült Királyságban haltak meg a járvánnyal összefüggésben.

  • A nyugati társadalmak, élükön az Egyesült Államokkal úgy tesznek, mintha magunk mögött hagytuk volna a koronavírus-járványt, de Edward Luce, a Financial Times publicistája attól tart, hogy hamarosan újra berobban a pandémia.

    Szerinte 70–80 százalékos átoltottságra lenne szükség, hogy kialakuljon a nyájimmunitás. A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy az új vírusmutációk megjelenése gyorsabb lesz, ráadásul a vakcináció lelassult.

    Az Egyesült Államokban a változás legszembetűnőbb jele, hogy Joe Biden elnök nem tudja teljesíteni azt az ígéretét, miszerint július 4-re beoltják az amerikaiak 70 százalékát. A legrosszabb lehetőség, hogy a nyugati országok az őszi-téli időszakban belekényszerülnek egy újabb lezárási ciklusba – véli a publicista.

  • Egy nap alatt összesen 7309 koronavírus-tesztet végeztek el Szerbiában, ezek közül 66 lett pozitív.A vírus miatt öten haltak meg, így tavaly márciusi megjelenése óta már 7029 áldozatot követelt a járvány a balkáni országban – írja a Pannon RTV

    Összesen 321-en kényszerülnek kórházi kezelésre, közülük 11 betegnek kritikus az állapota, ők mindnyájan lélegeztetőgépre vannak kapcsolva.

    A szerb járványügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ha a jövőben nem emelkedik a beoltottak száma, akkor egy újabb hullám kezdődhet, az adatok pedig romlani fognak.

  • Több ezer ember vonul végig a London központjában lévő Northumberland Avenue-n. A fesztiválhangulatban zajló demonstráción a résztvevők zászlókat lengetnek, és transzparenseket visznek – írja a Guardian

    Az egyik szónok az Embarkment Station közelében felállított színpadon többek között azt mondta:

    azért vagyunk itt, hogy visszaszerezzük a szabadságunkat.

  • A 146 milliós Oroszországban még csak a lakosság tizenegy százaléka kapta meg mindkét oltását – írja a Guardian. Az okok között az oltásszkepticizmust, az orosz vakcinák iránti kételyeket és a „nihilizmust″ említette meg a Kreml egyik szóvivője.

    Az elmúlt két napban húszezer új esetet diagnosztizáltak Oroszországban, és szigorú korlátozásokat léptettek életbe azokkal szemben, akik nincsenek beoltva.

  • Egy ausztrál és amerikai tudósokból álló kutatócsoport bizonyítékot talált arra, hogy Kelet-Ázsiában már húszezer évvel ezelőtt volt koronavírus járvány – írja a CNN. A kutatók az eredményeket csütörtökön jelentették meg a Current Biology című tudományos folyóiratban.

    A tanulmányban a szerzők több mint 2500 ember génállományát vizsgálták. Rámutattak, hogy ez volt az első találkozása az emberi génkészletnek valamely koronavírussal, amely nyomot hagyott a mai emberek DNS-ében Kelet-Ázsiában.

  • Az iráni Actoverco gyógyszergyártó vállalat elvégezte az orosz Szputnyik V oltóanyag első tesztgyártását − közölte az Orosz Közvetlen Beruházási Alap.

    Iránban januárban engedélyezték az oltóanyag használatát, és áprilisban egyeztek meg a vakcina gyártásáról. Ezzel Irán az első közel-keleti ország, ahol megkezdték az orosz oltóanyag gyártását − írja a Guardian.

  • Nagyobb népszerűsítő kampányt várt Igor Matovič az orosz Szputnyik V oltóanyagnak − írja az Új Szó. A jelenleg pénzügyminiszterként hivatalban lévő egykori szlovák kormányfő attól tart, hogy az országban nem fogja elérni az átoltottság a negyven százalékot.

    Matovič emellett Vladimír Lengvarský egészségügy-minisztert okolja azért, hogy az oltási kampány ilyen rosszul halad. A pénzügyminiszter elmondta: úgy kötötte meg a szerződést az orosz féllel a vakcinákról, hogy az a lehető legkedvezőbb legyen Szlovákia számára, így − mint mondta − a fel nem használt oltóanyagokért nem fizet az ország.

    A politikus még nem vette fel az oltást, de nyilatkozatából kiderült, hogy számára az lenne a legkézenfekvőbb megoldás, ha kötelezővé tennék mindenki számára.

  • Új-Zéland szombaton három napra felfüggesztette az Ausztráliával kialakított karantén nélküli utazás lehetőségét − adta hírül az MTI. Chris Hipkins, a koronavírus-járvány kezeléséért felelős miniszter azt mondta:

    az intézkedést az indokolja, hogy a delta variáns a jelek szerint az eddigieknél gyorsabban terjed, és Ausztráliában már több gócpont is kialakult.

    Ezzel a hatóságok időt nyernek, hogy kidolgozzanak olyan lépéseket, amelyekkel továbbra is biztosítani tudják majd a szabad utazást, például azzal, hogy az utasokat koronavírus-tesztnek vetnék alá indulás előtt mindkét országban.

    Új-Zéland korábban már öt alkalommal felfüggesztette a légi közlekedést egyes ausztrál államokkal, de a mostani az első eset, hogy az egész ország területéről érkező utasszállító repülőgépekre vonatkozóan leállítják a karanténmentes utazást.

  • Az elmúlt napon 756 új fertőzöttet és 35 halálesetet jelentettek a koronavírussal összefüggésben a szomszédos Ukrajnában − derült ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács szombati adataiból. Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken az országban, jelenleg 19 305 beteget ápolnak a kórral összefüggésben.

    Kárpátalján mindössze két személy esetében igazolták a fertőzés tényét, és senki nem halt bele a betegségbe az elmúlt 24 órában.

    Ukrajna Egészségügyi Minisztériuma közölte: az ország 1229 oltópontján az elmúlt napon 97 130 oltást adtak be, ebből 36 540-en az első, míg  30 590-en a második dózist kapták meg. Ez az országban rekordnak számít. A negyvenmilliós országban nagyon lassan halad az oltás, eddig összesen 1 871 506-en vették fel az első, míg 550 966-an a második oltást.

  • A Journal of the American Medical Associationben csütörtökön megjelent kutatás szerint csaknem háromnegyed év kell ahhoz, hogy visszatérjen a szaglásuk azoknak, akik koronavírus következtében elvesztették – számolt be a CNN

    Nyolc hónapon belül az objektív szagérzékelés az általunk vizsgált ötvenegy páciensből negyvenkilencnél teljesen helyreállt

    – mondta Marion Renauld, a tanulmány egyik szerzője.

  • A Dél-afrikai Köztársaságban, a járvány harmadik hullámának közepén több mint 180 ezer új esetet regisztráltak − írja a Guardian.

    Mmamoloko Kubayi-Ngubane egészségügyi miniszter szerint ez a csúcs jóval meghaladja a második hullám csúcsát, amely januárban volt.

  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nap mint nap újabb országokat harangoz be, ahol kétoldalú megállapodás rögzíti a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadását.

    A tárgyalásoknak köszönhetően már 18 országban fogadják el a magyar védettségi igazolványt. Erről június 26-án, péntek este ismét kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben, amely egy újabb országot rögzít: augusztus 1-jétől már a Zöld-foki Köztársaságba is szabadon utazhatunk. Ide kattintva elolvashatja, hogy mely országok között jött létre kétoldalú megállapodás a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról.

  • Ritka szívizomgyulladás kockázatáról szóló figyelmeztetéssel egészítette ki az amerikai élelmiszer– és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) a Pfizer/BionNTech, valamint a Moderna oltóanyagok hivatalos leírását

    A figyelmeztetést helyi idő szerint pénteken adták ki, mRNS-oltások után ugyanis több esetben szívizomgyulladás vagy szívburokgyulladás lépett fel, főképp a második dózis beadását követően. A szívgyulladást akkor tette fel az FDA a lehetséges kockázatok listájára, miután az amerikai járványügyi hatóság tanácsadó orvoscsoportja több hónapos vizsgálat nyomán szerdán megállapította: 

    valószínű a kapcsolat a serdülők és fiatal felnőttek körében tapasztalható ritka szívizomgyulladás, illetve a Pfizer és Moderna vakcinával beadott oltások között. 

    Még június első felében az izraeli egészségügyi minisztérium számolt be arról, hogy lehetséges kapcsolat van a szívizomgyulladásos esetek és a Pfizer oltása között. 

    A vakcinagyártó cég korábban úgy nyilatkozott, hogy nem tapasztalt magasabb arányú szívgyulladást az általánoshoz képest. 

  • Pénteken 5 685 mintán végezték el a tesztelést, ebből 41 esetben mutatták ki a betegséget PCR-tesztek segítségével – a járvány kezdete óta igazolt fertőzöttek száma így 391 531-re emelkedett Szlovákiában. 40 355 antigéntesztet végeztek, ezek közül 22 lett pozitív.

    A koronavírus szlovákiai halálos áldozatainak száma nem nőtt, továbbra is 12 505.

    Az inaktív esetek száma továbbra is 708 118.

    Az inaktív fertőzöttek azok, akik tünetekkel, vagy tünetmentesen átestek a Covid-19-en, és két-négy hét eltelt a tesztelés, valamint az ambuláns kezelés, illetve hat hét a kórházi kezelés óta

    – tájékoztatott a szlovák egészségügyi minisztérium.

    Eddig 1 991 933-an kapták meg az oltás első adagját, pénteken 5 679-en. A vakcina második adagját 1 467 821-en kapták meg, ebből tegnap 17 780-en.

    A betegséggel összefüggésben 195 személyt kezelnek kórházban, 133 esetben már igazolták a koronavírus-fertőzést. 17 beteget az intenzív osztályon kezelnek, 13 lélegeztetőgépre szorul.

    Eddig összesen 2 944 540 PCR- és 36 921 426 antigéntesztet végeztek Szlovákiában – számol be az Új Szó.

  • A Szerb Köztársasági Statisztikai Hivatal halálozási és születési számadatai az idei év első öt hónapjáról azt mutatják, hogy 2021. májusában megszakadt a márciusban és áprilisban jegyzett nagyon kedvezőtlen halálozási ráta, ám lehetséges, hogy Szerbiának az idei év végén 80 ezerrel kevesebb lakosa lesz, mint az év elején volt.

    Goran Penev demográfus becslése szerint alakulhat így a szerbiai mortalitási forgatókönyv.

    Szerbiában májusban 10 525 ember halt meg, ami több mint kétezerrel kevesebb, mint a márciusi és áprilisi elhalálozások száma.

    A májusi halálozások száma azonban körülbelül negyedével magasabb, mint az előző és az azt megelőző évek azonos hónapjában bekövetkezett halálozások száma, illetve magasabb, mint 2019-ben bármelyik havi halálozási szám

    – mondta a szakember.

    Elmondása szerint a májusi élveszületések száma 4762 volt, ami valamivel magasabb, mint áprilisban volt, ám 2,7 százalékkal alacsonyabb, mint 2020. májusában, sőt, 13 százalékkal alacsonyabb, mint 2019 azonos hónapjában.

    Az elmúlt hónapban több, mint kétszer annyi haláleset volt, mint születés. Száz élveszületésre 221 haláleset jutott, így a havi természetes fogyás megközelítőleg 5800 fő volt. A helyzet még kedvezőtlenebb amennyiben azt 2021 elejétől vizsgáljuk. Mindössze öt hónap alatt a halálozások száma 33 ezerrel haladta meg az élveszületések számát.

    A szakember az idei természetes fogyásszámhoz fűzve megjegyezte, hogy nagyon szemléltető az a tény, hogy 2019-ben a teljes évre vonatkozóan ez az adat 37 ezer volt.

    A 2021-re vonatkozó jóslatok bizonyára nem lesznek biztatóak. Amennyiben az idei átlagos napi természetes fogyásszám fennmarad, úgy az év végéig a halálozások száma és az élveszületések száma közötti különbség elérheti a 80 ezret.

    A demográfiai előrejelzések meghatározása során Penev kifejtette, hogy figyelembe kell venni, hogy előzetes adatokról van szó, mivel a koronavírus járvány még mindig zajlik, így a jelenleg vártnál kedvezőbb vagy kedvezőtlenebb forgatókönyv is előfordulhat – írja a Vajma.Info.