AstraZenecával oltották, meghalt egy rockzenész

A pandémia hírei a világból az Indexen

Vége
000 9CB2GD

A legfontosabbak

2021. június 27., 14:19
Elindult az oltáslottó
Dobó Géza
Nagy Flóra
2021.06.26. 10:41
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Horvátországban az üzletközpontokban gyermekjátszóházakat és egyéb, gyermekek szórakoztatására szolgáló, közösségi tereken elhelyezett játékokat üzemeltető vállalkozók hátrányosan megkülönböztetettnek érzik magukat a többi vendéglátásban ténykedő vállalkozóhoz képest, ugyanis a járványhelyzetre hivatkozva továbbra sem nyithatnak ki.

    Már hét hónapja tartunk zárva és így teljesen tönkremegyünk!

    – fakadt ki egyikük. Hozzátette, hogy:

    az én eszközeimen egy-egy gyermek két percig játszik, a folyamatos fertőtlenítésről gondoskodunk, semmivel sem jelentünk magasabb járványügyi kockázatot, mint például egy étterem üzemeltetője.

    – számol be az Index.hr.

  • E hónap közepén vírustagadó körökben röppent fel a hír, miszerint a British Airways légitársaság három pilótája egy héttel azután halt meg, hogy felvették a korona-vírus elleni védőoltást, majd nem sokkal később egy negyedik beoltott kollégájuk is meghalt.

    A híresztelést egy anonimitását fenntartó férfi kezdte. Egy pilóta barátjára hivatkozott forrásként és arról is írt, hogy a légitársaság a brit kormánnyal válságmegbeszéléseket tart a légügyi biztonság miatt, mivel a pilótái mintegy 85 százalékát már beoltották.

    A British Airways egy tweetben elismerte , hogy négy pilótája meghalt, de azt cáfolta, hogy a vakcina áldozatai lettek volna. Egyikük egy szolgálati út alatt elkapott koronavírus-fertőzésbe halt bele –számol be a One mile at a time légiforgalmi szakportál.  

  • Maszkviselésre, távolságtartásra és a többi óvintézkedés betartására szólította fel Mariângela Simão, a Egészségügyi Világszervezet (WHO) gyógyszer- és oltási igazgatóhelyettese azokat is, akik már mind a két koronavírus elleni vakcinát megkapták. 

    Az emberek nem érezhetik magukat biztonságban csak azért, mert beoltották őket. A vakcina nem állítja meg a közösségi terjedést

    – indokolta a döntést a főigazgató-helyettes. A WHO szerint egyébként veszélyeztetett társadalmi csoportokat, például az időseket évente be kellene oltani.

  • Dan Barna román miniszterelnök-helyettes tegnap bejelentette, hogy a jövő héten tárgyal Ioana Mihăilă egészségügyi miniszterrel és Raed Arafat belügyi államtitkárral, az országos katasztrófavédelem vezetőjével a romániai gyógyturizmus újraindításának lehetőségéről.

    Dan Barna azt követően nyilatkozta ezt, hogy Nicu Rădulescu, a romániai gyógyturizmus munkáltatói szervezetének az elnöke figyelmeztetett, fennáll az a veszély, hogy az ágazatban dolgozó egészségügyi szakemberek külföldre mennek dolgozni, olyan országokba, amelyek a természetes gyógyforrásokat is bevetik a COVID-19 elleni harcban, a megelőzés és a rehabilitáció terén egyaránt.

    Rădulescu hangsúlyozta, hogy Romániában a gyógyüdülőhelyek 2020 márciusa óta zárva vannak. Dan Barna rámutatott, várja a szakemberek véleményét is ebben a kérdésben, és első lépésként – tekintve, hogy a pandémia miatt bevezetett korlátozásokat lassan-lassan felszámolják  arra kell törekedni, hogy ezek az üdülőhelyek megnyithassanak, majd ezt követően meg lehet vizsgálni, hogyan lehet ezeket a gyógymódokat alkalmazni a koronavírus-fertőzésen átesettek rehabilitációjában – írja a Transindex.

  • Kéthetes teljes zárlat alá helyezték szombattól Sydney városát az ausztrál hatóságok a koronavírus fertőzőbb, delta variánsának terjedése miatt – írja az MTI.

    Pénteken még azt közölték, hogy a nagyváros négy körzetét fogják lezárni, de szombaton már a több mint ötmillió lakosú metropolisz teljes lezárását jelentették be két hétre.

    A héten Ausztráliában több mint nyolcvan embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje, valamennyi eset a repülőtéren dolgozó egyik taxisofőrrel hozható összefüggésbe, aki valószínűleg egy külföldi járat légi személyzetétől kapta el a betegséget.

    A delta variáns különösen félelmetes ellenfélnek tűnik. Bármilyen védelmi intézkedést hozunk is, a vírus mindig képes az ellentámadásra

    – mondta Brad Hazzard, Új-Dél-Wales állam egészségügyi minisztere.

    A 26 milliós Ausztrália mostanáig sikeresen vette fel a harcot a járvány ellen a gyorsan elrendelt szigorú zárlatokkal. A pandémia kezdete óta alig több mint 30 400 fertőzöttet és 900 körüli halálos áldozatot regisztráltak. Az oltási kampány viszont lassan halad, egyelőre a lakosság alig negyede kapott oltást.

  • A nyári táborokba készülő gyerekek számára ingyenes a PCR-teszt.

    A tíz évnél idősebb gyerekek havi két ingyenes tesztre jogosultak. A TASR hírügynökséget Zuzana Eliášová, a szlovák egészségügyi minisztérium szóvivője tájékoztatta pénteken, hozzátéve: a tárca már tárgyalt az egészségbiztosítókkal.

    A 10 évnél idősebb gyerekek csak negatív PCR-teszttel vehetnek rész a rekreációs rendezvényeken (gyerektábor, sporttábor stb.). A szóvivő elmondása szerint minden olyan akció tesztköteles, amelyen legalább öt kiskorú vesz részt, és négy napnál tovább tart.

    Martin Pavelka, az Egészségügyi Elemzések Intézetének epidemiológusa felhívta a figyelmet, hogy a gyerektáborokban kiemelten magas az új koronavírus terjedésének kockázata az olyan intenzív interakciók következtében, mint például a sport, a különféle játékok és a közös étkezés. Ezek mindegyike lehetővé teszi a vírus könnyű és gyors terjedését. A fertőzőbb delta variáns esetében még magasabb a kockázata – írja a Paraméter.

  • Az orosz egészségügyi minisztérium ma megadta az engedélyt a Szputnyik V-védőoltásának használatára a terhes nők esetében – jelentette be Mihail Murasko egészségügyi miniszter, írja a belgrádi B92 hírportál.

    Ezzel megteremtődött a lehetőség, hogy a terheseket is beoltsuk, akiket erősen veszélyeztet a fertőzés súlyosabb formájának kialakulása

    – mondta a politikus a kormány koronavírus elleni küzdelmének tanácsán.

    Elmagyarázta, hogy a döntést a klinikai tesztelések pozitív eredményeinek és a védőoltás biztonságosságának figyelembe vételét követően hozták meg.

    Emellett összegyűjtötték a hatékonyságára, valamint a klinikai tesztelések során kimutatott biztonságosságára vonatkozó adatokat is.

  • A világon 180 355 907 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 908 226 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint. 

    Egy nappal korábban 179 942 690 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 898 983 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség

    • az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 33 603 077 fertőzött volt eddig a napig, és 603 526-an haltak meg.
    • Indiában 30 134 445 fertőzöttet és 393 310 halálos áldozatot jegyeztek fel.
    • Brazíliában 18 322 760 fertőzöttről és 511 142 halálos áldozatról tudni.
    • Franciaországban 5 828 266 fertőzöttet és 111 101 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Törökországban 5 398 878 fertőzöttet rögzítettek eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 49 473.
    • Oroszországban 5 346 005-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 129 869-re emelkedett.
    • Az Egyesült Királyságban 4 716 065 a fertőzöttek száma, és 128 330-an haltak meg a betegségben.
    • Argentínában 4 374 587 a fertőzöttek és 91 979 a halottak száma.
    • Olaszországban 4 256 451 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 418.
    • Kolumbiában 4 092 746 a fertőzöttek és 103 321 a halottak száma.
    • Spanyolországban 3 782 463 fertőzöttet és 80 779 halálos áldozatot regisztráltak.
    • Németországban 3 733 665 a fertőzöttek száma, 90 752 a halottaké.
    • Iránban 3 150 949 fertőzöttről tudnak és 83 588 halottról.
    • Lengyelországban 2 879 470 fertőzöttet és 74 953 halálesetet tartanak nyilván.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

  • Egy éves halasztás után jövő hónapban kezdődik a tokiói olimpia, de néhány résztvevő még mindig habozik felvenni az oltását – írja a The New York Times.   

    Andy Anson, a brit olimpiai bizottság elnöke elmondta, hogy bár a legtöbb sportolójuk meg fogja kapni a második vakcinát a játékok kezdete előtt, néhányan ezt nem akarják megtenni.  A résztvevők kilencven százaléka július 23-ig mindkét oltását fel fogja venni, közölte az elnök.

    Vannak, akik nem akarják beoltatni magukat, mi pedig megpróbáljuk meggyőzni őket, hogy nem ez a jó döntés. De még egyszer, az oltás felvétele nem kötelező. Mindenkinek joga van választani, és nekünk tiszteletben kell tartanunk a döntést,

    – árulta el Andy Anson.

  • A kínai koronavírus elleni vakcina nem elég hatékony, a Szputnyik V pedig talán soha nem fogja megkapni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét − mondta Mario Draghi olasz miniszterelnök a brüsszeli uniós csúcson tartott sajtótájékoztatón.

    Reuters azt írja, hogy a miniszterelnök szerint a gyógyszerügynökség munkája reformra szorul, mert nem működik összehangoltan a kormányokkal.