Külföldi újsághirdetésben reklámozza a kormány, hogyan változtatná meg Orbán Viktor az Európai Uniót

D MTZ20210619011
2021.06.26. 12:17

Egy héttel ezelőtt Orbán Viktor a Vigadóban tartott egy előadást arról, hogyan képzeli el az Európai Unió jövőjét. Erről a jövőről a kormányfő hét pontban vázolta az vízióját, és úgy tűnik, nem akarja hogy visszhang nélkül maradjon, egyik olvasónk legalábbis arra hívta fel a figyelmet, hogy a dán napilap, a JJyllands-Posten szombati számában megjelent egy egész oldalas magyar kormányzati hirdetés Orbán Viktor hét pontjával. 

A hirdetésre a dán közszolgálati adó, a DR is felkapta a fejét, azt írva, a Jyllands-Posten szombati számának a 17. oldalán jelent meg, a szövegében pedig akad egy-két hiba, a „döntések” és az „európai” szót nem sikerült helyesen leírni. 

A hirdetés szövege a rövidített változata annak, amit Orbán Viktor előadott:

1) „Robogunk egy birodalmi jellegű Európai Unió felé. Nemzetek Európája helyett egy olyan európai szuperállamot építenek Brüsszelben, amelyre senki nem adott felhatalmazást” – mondta Orbán Viktor, aki szerint ez a birodalomépítés szükségszerűen vezet a demokrácia hiányához. „Mi a demokráciák demokráciáját akarjuk, alapját az európai nemzetek adják. Mi, nemzeti alapon álló demokraták állunk szemben a birodalomépítőkkel” – jelentette ki.

2) Az EU-t a miniszterelnök szerint azok irányítják, akik az integrációt öncélnak tekintik, és felül akarnak írni minden hagyományos értéket. Ezért Orbán Viktor szerint az Európai Unió alapszerződéséből az „ever closer union” kifejezést az első adandó alkalommal törölni kell.

3) Az Európai Unió – folytatta Orbán Viktor – a hatalma tekintélyes szeletét kiszervezte a Soros-féle hálózatoknak és az amerikai demokrata érdekeknek.

Ennek szerinte három lépcsőfoka volt, az Európai Bizottságot politikai testületté alakították, az EU-tagországokról készített jogállami országjelentések elkészítését pedig kiszervezték civil szervezetekhez. Ezek Soros György hálózatához tartoznak. A harmadik lépcsőfok az, hogy az EU-tagországokat az ő véleményük alapján minősítik, ami visszaélés a hatalommal, azzal, amellyel az EU-tagországok ruházták fel az Európai Bizottságot.

4) Közös gazdasági siker nélkül az Európai Unió szét fog esni. Ha kiderül, hogy külön-külön gazdaságilag sikeresebbek lehetünk, akkor vége, ezért csak olyan politikát szabad támogatni, amely a közös gazdasági sikerre összpontosít. Ehelyett az Európai Unió a saját tagországaival harcol, és szétveri saját magát.

5) A veszélyes kihívások korszaka következik, amelyet a járványok és a népvándorlás fémjelez. A siker előfeltétele a demokrácia helyreállítása. Új intézményt kell létrehozni a tagországok alkotmánybíróságainak a bevonásával.

6) Az Európai Parlament zsákutcának bizonyult, csak ideológiai érdekeket képvisel, ezért jelentősen növelni kell a nemzeti parlamentek szerepét: az EP-be a nemzeti parlamenteknek kellene képviselőket küldeniük, és jogot kell adni, hogy az Európai Unió jogalkotási folyamatát megállíthassák, vagyis be kell vezetni a piros lapos eljárást.

7) Szerbiát fel kell venni az Európai Unióba. Ehhez Orbán Viktor szerint az EU-nak nagyobb érdeke fűződik, mint Szerbiának.

Az erről szóló dániai hirdetés miatt megkérdeztük a Miniszterelnökséget, hogy

  • hány országban és hány külföldi lapban jelentette meg eddig a kormány a hétpontos javaslatcsomagot,
  • összesen hány külföldi lapban tervezik a megjelentetést
  • és mekkora forrást fordítanak a megjelenésekre.

Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond A magyar függetlenség napja című konferencián a Pesti Vigadóban 2021. június 19-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)  • Hírek
  • Hírek