Hiába adtak el fegyvert a tömeggyilkosnak, nem felelnek érte

2021.06.27. 11:46

A texasi legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a 2017-es Sutherland Springs-i templomi mészárlás túlélői és az áldozatok hozzátartozói nem perelhetik be azt a sportszeráruház-láncot, amely a fegyveres ámokfutónak eladta a támadáshoz használt gépkarabélyt – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Az MTI beszámolója szerint a bíróság előző nap utasította el az AcademySports and Outdoors áruházlánc ellen benyújtott négy keresetet, melyek szerint egy San Antonio-i üzlet 2016-ban gondatlanul adta el a fegyvert a későbbi elkövetőnek, Devin Kelleynek.

Kelley több mint két tucat embert ölt meg, amikor a vasárnapi istentisztelet közben tüzet nyitott a dél-texasi Sutherland Springs baptista templomában. A helyszínről elmenekülő 26 éves férfi üldözése közben végzett magával.

Feltételezések szerint Kelleyt a felesége szüleivel kiéleződött családi vita sarkallhatta a tömegmészárlásra.

Az áruházlánc, ahol beszerezte a RugerAR-556 félautomata karabélyt a hozzá tartozó 30 töltényes tárral, azután fellebbezett, hogy két alacsonyabb szintű bíróság nem volt hajlandó elutasítani az ellene beadott kereseteket.

Texas állam legfelsőbb bírósága elfogadta az áruházlánc érvelését, és úgy döntött, hogy a fegyverek törvényes kereskedelmének védelméről szóló szövetségi törvény tiltja az ilyen beadványokat, védelmet biztosítva a kereskedőknek minden, harmadik fél által elkövetett bűncselekményhez kapcsolódó keresettel szemben.

A felperesek azt kifogásolták, hogy Kelley a vásárláskor egy coloradói igazolványt mutatott fel az eladóknak, akiknek emiatt – a vonatkozó szövetségi törvény értelmében – gondoskodniuk kellett volna róla, hogy a vásárlás megfeleljen a coloradói fegyverviselési törvény előírásainak. Colorado állam tiltja a több mint 14 töltényes tárak eladását, az üzlet pedig egy 30-as tárral csomagolt karabélyt adott el Kelleynek.

A bíróság szerint azonban a szövetségi törvény csak a lőfegyverek eladására vonatkozik, a tartozékokra nem.

A vérengzés túlélői és az áldozatok hozzátartozói beperelték az Egyesült Államok légierejét is, amely elmulasztott bejelenteni egy családon belüli erőszak ügyében született ítéletet, amely miatt Kelley fegyvervásárlása tilalomba ütközött volna. A 2010-től a légierőnél szolgáló Kelleyt ugyanis egy hadbíróság bűnösnek találta felesége és mostohafia bántalmazásában, ezért 2012-ben elbocsátották őt a katonai szolgálatból. A légierő tisztségviselői azonban elmulasztották ezt lejelenteni a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) háttérellenőrzési rendszerébe, holott ez lenne az előírás.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport